Sinop'ta 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı' kapsamında 57 çiftçiye yüzde 50'si hibeyle alınan makine ve ekipmanlar törenle teslim edildi. 

İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen törene AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Belediye Başkanı Baki Ergül, AK Parti Sinop İl Başkanı Cengiz Tokmak, İl Genel Meclisi Başkanı Uğur Giresun, kurum müdürleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ile çiftçiler katıldı. 

Törende konuşan İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları, 2006 yılından bu güne kadar 2 milyon 707 bin 283 TLhibe desteği verildiğini söyledi. İl Özel İdarei kaynaklı destekli proje uygulamaları kapsamında da 2009 yılından bu yana toplam 1 milyon 419 TL hibe desteği sağlandığını kaydeden Saraçoğulları, özem idereye ve il genel meclisine de teşekkür etti. Saraçoğulları; "Program kapsamında desteklerden yararlanmak için tarımsal alanda faaliyet göster gerçek kişiler ve tüzel kişiler başvuru yapabilmekte. Programın başladığı 2006 yılından bu güne kadar ilimizde 766 adet makine ve ekipmana 2 milyon 856 bin 696 TL hibe verildi. 2012 yılında hibe desteği verilecek olan makinelerin alımının tamamlanması ile toplam bütçesi 6 milyon 120 bin 228 TL olan 829 adet makine ve ekipmanları için 3 milyon 466 bin 114 TL tutarında bir hibe desteği ödemesi olacak. Bakanlığımızın son yıllarda giderek artan tarımsal desteklemelerinden birisi olan Kırsal Kalkınma Yatarımlarının Desteklenme Programı çerçevesinde makine ekipmanların alımlarının desteklenmesi kapsamında ilimiz genelinde 253 adet makine ve ekipman proje başvurusu oldu. Bakanlığımızca ilimize ayrılan ödenekten 63 adet makine ekipman projesi yüzde 50 hibe desteği kapsamına alınmıştır" dedi. 

AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy ise çapılan çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti. Ersoy; "il müdürümüzün heyecanına, dar zamana sığdırıp bu yatırımların yapılmış olmasına tanık olmaktan mutluluk duymaktayız. Sinop'ta daha modern bir üretim, daha müreffeh bir hayat anlayışı için verilen emeklere minnettarım" diye konuştu. 

Vali Dr. Ahmet Cengiz'de yaptığı konuşmada tarımın önemine değindi. Vali Cengiz konuşmasını şöyle sürdürdü; "Ülkemiz yaşamakta olduğu değişimle artık, geri kalmışlığın göstergesi olan tarım ülkesi olmaktan çıkmış, bir teknoloji ülkesi haline gelmiştir. İhrac ettiğimiz ürenlerin çoğunluğunu teknoloji ürünleri teşkil etmektedir. Ama şunu da unutmamak lazım. Tarım sektörü insanoğlu var olduğu, dünya döndüğü sürece stratejik önemini hiç bir zaman kaybetmeyecektir. Çünkü sonuçta beslenme en temel ihtiyaçlardan birisi. Eğer tarımı yok farz edersek insanoğlunun yaşama şansı olmaz. Dolayısıyla tarıma da gereken önemi ve değeri vermemiz gerekir. Bu nedenledir ki dünyada ülkeler tarım sektörünü hep sübvanse ederler. Tarıma yapılan destekler bir karşılık beklenmeksizin hep sürdürülmüştür"

Dağıtılan makine ve ekipmanları modern öküze benzeten Vali Cengiz; "Bizim zamanımızda çiftçilerimiz öküzleri kullanırlardı. Bunlarda bir nevi modern öküz. Tarım sektörü yıllar içerisinde önemli gelişmeler kaydetti" ifadelerini kullandı. 

Yapılan konuşmalar ardından makine ve ekipmanların dağıtımı yapıldı. 

Polisevi'nde verilen öğle yemeği sonrasın da da Sinop Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bir fabrikanın açılışı, daha son ra da il Özel İdaresi destekli sera eslimi ve Gerze ilçesinde de yine İl Özel İdaresi destekli zeytin ve ceviz fidanı dağıtımı yapıldı. 


Editör: Vitrin Haber