Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sinop İl Müdürü Zafer Ali Ürkmez, işveren borç ödemelerinde kolaylık sağlayacak olan 7020 sayılı Yeni Yapılandırma Kanunundan yaralanmak isteyenler için son başvuru tarihinin 30 Haziran olduğunu hatırlattı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sinop İl Müdürü Zafer Ali Ürkmez, 27 Mayıs 2017 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında bilgiler verdi. 7020 sayılı yasa ile işveren borçlarına yönelik yapılandırma kapsamına giren alacakların da yapılandırılmasına imkan sağlanacağının altını çizen SGK Sinop İl Müdürü Zafer Ali Ürkmez, bu yasadan yararlanılabilmesi için gerekli şartları anlattı. Ürkmez; “7020 sayılı yasa ile (31/03/2017 tarihinden önceki aylara ait olup, 31/8/2017 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan;) Sigorta Primi, İşsizlik Sigortası Primi, İdari Para Cezaları (31/08/2017 tarihine kadar tebliğ edilmiş olanlar), Damga vergisi, Özel İşlem Vergisi ve Eğitime Katkı Payı, Asgari İşçilik Farkı,(31/03/2017 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikli inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin Yasanın yayım tarihinden (27/05/2017) önce tebliğ edilmiş olan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi), borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları yapılandırma kapsamına giren alacakları oluşturmaktadır” dedi. 

30 HAZİRAN TARİHİNE KADAR BAŞVURUN
Yapılandırma kanunundan yararlanmak isteyenler için başvuru süresi, yeri, şekli ve taksit ödeme süreleri ile ilgili bilgiler de veren SGK Sinop İl Müdürü Zafer Ali Ürkmez, bu kanundan yararlanmak isteyenler için başvuru tarihinin 30 Haziran tarihinde sona ereceğini belirtti. Ürkmez; “Borçluların, kapsama giren Kurum alacaklarını yapılandırabilmeleri için 30/06/2017 tarihi mesai bitimine kadar ilgili üniteye/birime şahsen, posta veya 30/06/2017 saat 23.59 a kadar e-sigorta yoluyla başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Belediyeler ve bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşların 30/06/2017 tarihine kadar yapılandırma başvurusu yapmamaları durumunda borçları başvuru şartı aranmaksızın 144 aylık eşit taksitlerle yapılandırılacaktır.
5510/4-1-a bendi kapsamında çalıştırılan sigortalılardan kaynaklanan ve yukarıda sayılan prim borçları için e-sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne müracaat edilecektir.
İşverenlerce aynı veya farklı illerde birden fazla işyerinin bulunması halinde her bir işyeri için ayrı ayrı başvuru yapılması gerekmekle birlikte, başvuru süresi içinde bazı işyerleri için başvuruda bulunulduğu halde bazı işyerleri için yapılandırma başvurusunda bulunulmadığı durumlarda, süresi içerisinde yapılan başvurusunu ilk taksit ödeme süresinin son günü olan 31/08/2017 tarihine kadar ispat ederek ve yazılı olarak başvuruda bulunmak kaydıyla, bu işyerleri içinde süresinde başvuruda bulunulmuş kabul edilecektir. Aynı durum farklı türlerde ki borç türleri içinde geçerli kabul edilmiştir” diye konuştu.

PEŞİN ÖDENECEK TUTARLARIN HESAPLANMASI VE BORCUN ÖDENMESİ
Peşin ödemenin tercih edilmesi halinde, alacak aslı (idari para cezalarında alacak aslının %50’si) ile bu alacaklara ödeme süresinin bittiği tarihten Yasanın yayımlandığı 27/05/2017 tarihine kadar Yİ_ÜFE aylık değişim oranları esas alınmak suretiyle hesaplanan tutarın tamamının 31/08/2017 tarihine kadar ödenmesi gerektiğini hatırlatan SGK Sinop İl Müdürü Zafer Ali Ürkmez, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Borcun 31/08/2017 tarihine kadar tamamen ödenmesi halinde, yasanın yayımlandığı tarihten ödeme yapılan tarihe kadar geçen süre için gecikme zammı, gecikme cezası uygulanmayacaktır. Ayrıca, fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar üzerinden ayrıca %50 indirim yapılacaktır.

TAKSİTLER HALİNDE ÖDENECEK TUTARLARIN HESAPLANMASI VE BORCUN ÖDENMESİ
Kapsama giren borçların, ikişer aylık süreler itibariyle olmak üzere altı, dokuz, oniki veya onsekiz eşit taksitte ödenmesi mümkün bulunmaktadır. 

YAPILANDIRMA KAPSAMI DIŞINDA KALAN ALACAKLAR
6770 sayılı Yasa kapsamında ertelenmiş olan 2016/12, 2017/1-2 dönemlerine ait prim tutarları, 6111, 6552 ve 6736 Yasalar gereğince yapılandırılan ve 7020 sayılı yasanın yayımı tarihi (27/05/2017) tarihi itibariyle yapılandırma ödemeleri devam eden borçlar.

İHLAL ŞARTLARI
Taksitlerin ilk ikisini süresinde ve tam olarak ödenmemesi, İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yılında 2’den fazla taksitini ödememesi, Taksitlerin ödenme süresince tahakkuk eden sigorta primlerinin de bir takvim yılında 2 aydan fazla ödenmemesi (Çok zor durum hali hariç), Halinde yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.
Peşin Ödeme seçilmesi durumunda; Ödemeleri gereken tutarı en geç 31/08/2017 tarihine kadar ödememeleri veya peşin ödeme talebini taksitle ödeme talebine dönüştürüp ilk taksitini 31/08/2017 tarihine kadar ödememeleri.
Taksitle Ödeme seçilmesi durumunda; İlk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmemesi kaydıyla, bir takvim yılı içinde yasal süresi içinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş ikiden fazla taksitin bulunması ya da bir takvim yılında ikiden fazla olmamakla birlikte ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerin en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammı ile birlikte ödenmemesi halinde, ödenmeyen taksitler yönünden yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır.  
2017/Temmuz ayına ilişkin olarak düzenlenen APHB’nden dolayı tahakkuk eden sigorta primlerinden başlanılarak bir takvim yılı içinde ikiden fazla cari aya ilişkin sigorta primi veya işsizlik sigortası primlerinin ödeme yükümlülüğünün çok zor durum hali olmaksızın yerine getirilmemesi veya yasal süresi dışında yerine getirilmesi halinde, taksit ödeme yükümlülükleri düzenli yerine getiriliyor olsa bile, kalan taksitler için yapılandırma hakkı kaybedilmiş olacaktır. 

ALT İŞVEREN BORÇLARI  
Alt işvereni bulunan işverenlerin başvuruda bulunması durumunda, asıl işverenin borçlarının yanı sıra alt işverenlerin borçları da yapılandırmaya dahil edilecektir. Asıl işverenin başvurusu sırasında bu kapsamda daha sonra başvuruda bulunmayacağına dair alt işverenden alınmış taahhütname istenecektir.
Asıl işverenden önce alt işverenin başvurması durumunda, alt işverenin kapsamdaki borçları peşin veya taksitli yapılandırılacak, Kurumla ihtilaf yaratmayacağına dair asıl işverenden alınmış taahhütname istenecektir.

SİGORTA PRİMİ TEŞVİK, DESTEK VE İNDİRİMLERDEN YARARLANILMASI
Yasa kapsamında yeniden yapılandırma başvurusunda bulunulması halinde, başvuruda bulunulan tarihten itibaren, yapılandırma kapsamına girmeyen yasal ödeme süresi geçmiş başkaca borçlarının bulunmaması, yapılandırmaya ilişkin ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmesi kaydıyla, sigorta primi teşvik, indirim ve desteklerden yararlanılması mümkün olacaktır.

KAPSAMA GİREN ALACAKLAR DOLAYISIYLA AÇILAN DAVALARDAN FERAGAT EDİLMESİ
Kapsama giren borçları ile ilgili dava açmış veya kanun yoluna başvurmuş borçluların yeniden yapılandırma başvurusunda bulunmaları halinde, açılmış davadan feragat ettiklerine dair (ek:7-a) dilekçeyi Müdürlüklerimize vermeleri gerekmektedir.

Davadan vazgeçildiğine dair taahhütnamenin veya mahkemeden alınacak davadan vazgeçildiğine ilişkin dilekçenin Kuruma verilmemesi halinde davadan vazgeçilmediği kabul edilerek yapılandırma işlemi yapılmayacaktır.

 
Editör: Vitrin Haber