Türkiye'nin en üst çatı medya meslek kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunun 18. Başkanlar Kurulu Toplantısı, Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde, Sinop’ta gerçekleştiriliyor. Basın sektörünün sorunlarının tartışılacağı ve 5 Mayıs tarihine kadar devam edecek olan program kapsamında Türkiye’nin dört bir tarafından Sinop’a gelen gazeteciler ve medya meslek kuruluşları, Sinop Üniversitesi ve 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen Basın Etik Kuralları ve Basında Çoğulculuk Çalıştayına katıldı.

Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dranas Uygulama Otelinde gerçekleştirilen çalıştaya, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Gazetemiz Kurucusu Serhat Özşahin, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen gazeteciler cemiyeti başkanları ve basın mensupları katıldı. 

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Türkiye’nin dört bir yanından Sinop’a gelen gazetecileri ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, düzenlenecek olan toplantının hayırlı olmasını diledi. 

Dalgın; “Üniversite olarak bizim görevlerimizden bir tanesi, şehrin sosyo kültürel değerlerini ortaya çıkarıp, onları tanıtmak, yerli ve yabancı misafirlerimize güzel bir ev sahipliği yaparak şehrin tanıtımına katkı sağlamaktır. Sinop’un eğitim, kültür ve turizm şehri olarak bulunması gereken yere çıkmasında üniversite olarak üzerimize düşen görevi her zaman yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Sinop şehri, kadim medeniyetlere beşiklik yapmış, tarihte birkaç imparatorluğa başkentlik yapmış, açık hava müzesini andıran, daha çok Selçuklu tarihi yapıtları ile sizleri karşılayan, Türkiye’nin en kuzeyinden sizleri selamlayan bir kutup yıldızı gibidir. Az sonra başlayacak olan çalıştayda konuşmacı olarak görev alan tüm katılımcılara başarılar diliyorum. Bu çalıştay vesilesi ile yaklaşık 2 yıl önce vefat eden Sinoplu gazetecilerimizden Şevki Yıldırım’ı da rahmetle anıyorum. Kendisi yazdığı köşesinde bizden bir ricada bulunmuştu. Sinop’ta bir basın etiği çalışması yapılmasını talep etmişti. Bu isteği yerine geldi ama maalesef kendisine görebilmek nasip olmadı. Ruhu şad olsun” dedi. 

Çalıştayda daha sonra söz alan Proje Koordinatörü Yusuf Kava, Türk basın sektörünün sorunlarının tartışılacağı programın hayırlı olmasını diledi. Kava; “Bugün karşınıza, Türk basın sektörünün sorunlarını, kendi çabamızla, taşın altına elimizi koyma uğraşı olan projemizle geldik. Bu projeyi biz sadece gazeteciler cemiyeti olarak değil, konfederasyon üyesi bir gazeteciler cemiyeti olarak hazırladık. Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü. Maalesef ülke olarak biz yine bu yıl da sınıfta kaldık. Bizlerin tüm uğraşı bu sınıfı geçebilmek. Bunun anahtarının da hem dayanışma hem de özgürlüklere sahip çıkmaktan geçtiğini bilmek lazım. Projemiz, Türkiye’de basın alanında yapılan en büyük programlardan bir tanesi. Yine Türkiye’de ilk defa bir sivil toplum örgütü Avrupa Birliğinden alt hibeler verebilme yetkisine sahip oldu. Bundan tüm gazeteciler ve cemiyetlerin faydalanması için programı dikkatlice okumalarını rica ediyorum” diye konuştu.
Ardından çalıştayda yapılacak sunumlara geçildi. 

Oturum başkanlığını Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Onursal Başkanı Nazmi Bilgin’in yaptığı çalıştayda, Gazeteci - Emekli Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Kavaklı basında çoğulculuk, Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Funda İnce Baki Post Truth çağında habercilik ve Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Abdullah Demir liberalleşme bağlamında basında etik konularında katılımcılara bilgiler verdi. 

Editör: Vitrin Haber