Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bekir Yücel Tanrıkulu, Sinop il ve ilçelerinde yürütülen balıklandırma faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. 

Su ürünleri kaynaklarının rasyonel bir şekilde değerlendirilmesi ve avcılık yoluyla meydana gelen tahribatın önlenmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen balıklandırma faaliyetlerinin 2013 yılı programına Sinop’un da dahil edildiğini ifade eden Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bekir Yücel Tanrıkulu, 2013 yılından bu yana Sinop İli ve İlçelerindeki baraj ve göletlere toplamda 1 milyon 422 bin adet sazan balığı yavrusu bırakıldığını söyledi. Tanrıkulu; “İl Müdürlüğünün talepleri ile gerçekleşen balıklandırma ile Boyabat İlçemizde yer alan; Boyalı, Bektaş, Eğlence ve Maruf Göletlerine  60 bin adet,  2014 yılında İlimiz merkeze bağlı Bektaşağa ile Çobanlar Muhsinli Göletlerine 30 bin adet, 2016 yılında  Boyabat ilçesine bağlı Boyalı ile Bektaş Göletlerine 30 bin adet olmak üzere toplamda 120 bin adet sazan balığı yavrusu bırakılmıştı.

2017 yılı için  Akdeniz Araştırma Üretim ve Eğitim  Enstitüsü Müdürlüğü tarafından temin edilen 65 bin adet sazan balığı yavrusu Durağan İlçemizde bulunan Karacaören Göletine 30 bin adet, İlimiz Merkeze bağlı Bektaşağa göletine 15 bin adet, Çobanlar Muhsinli Göletine 20 bin adet olmak üzere doğal ortama  bırakıldı.

2018 yılı içinde Durağan ve Boyabat ilçesi sınırları içerisindeki göletlere 90 bin adet, 2019 yılı içerisinde Sinop Merkez, Boyabat ve Durağan İlçelerindeki göl ve göletlere 92 bin adet son olarak 2021 yılı içerisinde de Genel Müdürlüğümüzce yürütülen "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında Amasya Su Ürünleri Üretme İstasyon Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen sazan balığı yavruları Altınkaya Barajına 500 bin, Saraydüzü Boyabat Barajına 500 bin adet ve yine bu ilçelerdeki Maruf, Boyalı, Kurusaray, Dodurga ve Asarcık göletlerine  150 bin adet sazan balığı yavrusu bırakılmıştır. Toplamda Sinop İli ve İlçelerindeki baraj ve göletlere 1 milyon 422 bin adet sazan balığı yavrusu bırakılmıştır” dedi. 

BU TÜR FAALİYETLER AMATÖR AVCILIK TURİZMİNE KATKI SAĞLAYACAKTIR
Yavru balıkların bırakıldığı göl ve göletler ticari avcılığa kapalı olduğunu hatırlatan Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bekir Yücel Tanrıkulu, bu göl ve göletlerin sadece amatör avcılığa açık olduğunu belirtti. Tanrıkulu; “Doğal bir tür olan sazan balıkları sıkça tüketilmesi ve adaptasyonda başarılı olması sebebiyle tercih edilmektedir. Yavru balıkların bırakıldığı göl ve göletler ticari avcılığa kapalı olup sadece amatör avcılığa açıktır, bu tür faaliyetler amatör avcılık turizmine katkı sağlayacaktır. Su Ürünlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi; bilimsel temelli planlanma, ekosistem bazlı yönetim, sıkı gözlemler ve kontrollerin yapılması ile başarılabilir. Bu sebeple, balıklandırma faaliyetlerinin devamının gerçekleşmesi için gerekli olan atılımların İl Müdürlüğümüz takipçisi ve öncüsü olacak ve su ürünleri avcılığına getirilen düzenlemelerin takip ve kontrolü ve  su ürünleri yasa dışı avcılığın engellenmesi amacıyla İl Müdürlüğümüzce denetim ve kontroller  hassasiyetle devam edecektir. İl Müdürlüğümüzce balıklandırma yapılan göl, göletler ve diğer iç sulardaki Su ürünleri varlığı hepimize aittir. Sürdürülebilir su ürünleri için bu çok kıymetli varlığımıza hep birlikte sahip çıkmalıyız” diye konuştu. 


 

Editör: Vitrin Haber