Erfelek İlçesine adının veriliş öyküsünü;TRT Erfelek Muhabiri Vecdi Sönmez Felek Gazeteci Hamdi Gökçen'e anlattı.







Gökçen'in ropörtajında Felek şunları söyledi;
“1957 seçimlerinde babam Demokrat Parti milletvekilliği için aday adayı oluyor.  Sinop o yıllar 5 adet milletvekili çıkartıyor. Diğer D. P adayları gelip diyor ki; 'Sen bu sefer aday olma, bir dahaki dönem olursun. Biz mecliste vekilin olacağız. Sen Karasu için ne istersen iste'. Babamda; 'Ben sizden hiç bir şey istemiyorum, Karasu nahiyesini ilçe yapın yeter'. Adamlar sözünü tutuyor. 1959 senesinde seçimlerden 2 sene sonra Karasu nahiyesinin ilçe olması kararını meclisten geçiriyorlar.

Bu arada babamın adını verme jesti düşünülmüş ama Sabri Felek; 'Olmaz, dikkat çeker demişler'.  İlçenin ilerisinde Kazmasökü köyü var. Orada bir zamanlar Erfelek adında bir orman varmış. Lakin uzun zaman evvel yanmış ve yok olmuş. 'Bu ormanın adını ilçeye veriyoruz, Karasu’nun adını o ormanlardan ilham alıyoruz. Böylece Sabri Felek’in de adını ilçeye vermiş oluruz' diyorlar.

Burada Hüseyin Deligöz adında bir Nahiye Müdürü var. Babamın da çok samimi arkadaşı. Çok seviliyor, çok da çalışkan. Hatta Erfelek’in ilk altyapı çalışmasını başlatan odur. İlçe olduğu zaman yeni kaymakam gelecek, çok sevilen Nahiye Müdürü ise buradan başka yere gidecektir.

Bu arada duyuluyor ki, yeni kaymakam kamyonu yüklemiş, Erfelek’e geliyor.  Halk; 'Biz ne ilçe olmak istiyoruz ne de nahiye müdürünün gitmesini istiyoruz!' diyor. Halk sürekli babama baskı yapıyor, babam da başbakan Adnan Menderes’i arıyor. Sonunda Menderes diyor ki: Erfelek’in ilçe asaletini kazanması için, kaymakamın oraya gelip asalet imzasını atması gerekir.  Yeni tayin olan kaymakam gece geldiği için gece imzasını atıyor, kamyonu dahi boşaltmadan sabahleyin tekrar geri gidiyor. 'Hayatımda tek bir gece bir yerde kaymakamlık yaptım, orası da Erfelek oldu'. diyor.

Erdoğan Şahinoğlu isimli kaymakam, Erlelek'ten ayrılıp, yaklaşık 20 yıl Ankara ve diğer illerde valilik yapacaktır.  Şahinoğlu’nun yerine çok sevilen Nahiye Müdürü Hüseyin Deligöz, kaymakam vekili olarak Erfelek İlçesine atanıyor”