Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alınan koronavirüs tedbirleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün yayılmasının önüne geçebilmek adına ülkemizde önemli tedbirlerin alındığını hatırlatan İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığının da Cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi kararı aldığını söyledi. 

İslam dininin insan sağlığına verdiği öneme değinen İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, diyanet işleri başkanlığının almış olduğu bu kararın dinimizin insana verdiği değer gereği alındığının altını çizerken içerisinde bulunduğumuz bu zor dönemlerde tüm Sinoplulara alınan kararlara riayet etmeleri çağrısında bulundu. Çelik; “İçerisinden geçtiğimiz sıkıntılı dönemde, koronavirüsün tüm dünyayı tesiri altına aldığı bu günlerde, evimizde durarak, dua ederek, ibadetlerimizi bireysel olarak evlerimizde yerine getirerek, yardımlaşma ve dayanışma ile bu günleri atlatacağımıza inanıyorum. Bu hafta Cuma günü hüzünlü bir Cuma olacak. Cuma namazı kılınmayacak. Bu, devletimizin aldığı bir karar. Dinimiz her şeyden önce insan sağlığına önem vermiştir. Dinimizin gayelerinden birisi de insan sağlığını korumaktır. Dolayısıyla bu hafta Cuma namazı için camilerimize gitmeyeceğiz. Camilerimiz kapalı olacak. Cuma salası verilmeyecek. Cuma namazı yerine öğlen namazını kılacağız. Cumartesi günü ise Miraç kandilini idrak edeceğiz. Miraç kandilinde de yine cami ve mescitlerimiz kapalı olacak. Hanefi mezhebine göre Cuma namazını kılabilmek için sıhhat şartlarından bir tanesi de devletimizin izin vermesi. Dolayısıyla devletimizin kurumu olan diyanet işleri başkanlığı, bütün Türkiye’de Cuma namazını ve diğer vakit namazlarının cemaatle kılınmasına bir kısıtlama getirdi. Aslında bu kural her bir vatandaşımızın korunması amaçlı konulan bir kuraldır.

Bu tedbirin yanı sıra selamlaşmada tokalaşmadan, gönül selamı ile selamlaşacağız. Ellerimizi sık sık yıkayacağız. İslam, bir temizlik medeniyetidir. Nitekim hijyenin ne demek olduğunun bilinmediği dönemde, peygamber efendimiz, Müslümanlara abdest almayı, taharet yapmayı, gusül abdesti almayı, diş fırçalamayı emretmiştir. Dolayısıyla bu süre içerisinde hijyenimize dikkat edeceğiz ve olabildiğince evimizde kalacağız. Evimizi mescide dönüştüreceğiz ve cemaatle namaz kılmayı evimizde, ev halkı ile yerine getireceğiz. Camilerden uzak kaldığımız bu günlerde, camilerimizin de kıymetini anlamış olacağız. Rabbim inşallah, Cuma namazının huşusunu yaşadığımız o günlere yeniden sağlık sıhhat ve afiyet içerisinde dönebilmeyi nasip etin. Bu vesile ile dünya üzerindeki tün hastalara da şifa diliyorum” dedi.
 

Editör: Vitrin Haber