Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü “Sinop’ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliğinin Arttırılması Projesi” kapsamında hayata geçirilen tesisin açılış törenine; Sinop Valisi Mustafa Özarslan, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, kurum müdürleri, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, açılışta yaptığı konuşmada, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın kurulduğu günden beri bölgede yaptığı planlama çalışmaları ve hayata geçirdiği projeleri ile yerel kalkınmada öncü bir rol oynadığını vurguladı.
HER İLİMİZİN ÖNCELİKLİ ALANLARINI BELİRLİYORUZ
Genç, “Her ilimizin öncelik alanlarını belirliyor ve bu doğrultuda öncelikli sektörlerimizde çalışmalarımızı sonuç odaklı şekilde yürütüyoruz. Bugün burada bulunmamıza vesile olan projemiz, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti finansmanı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler programı kapsamında desteklenmiştir. Proje, Sinop ilimizin temel sektörleri arasında yer alan su ürünleri ve turizm sektörlerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Proje kapsamında kurulan Seanop Su Ürünleri İşleme, Şoklama ve Depolama Tesisi, hem Karadeniz’de önemli bir kapasiteye ulaşarak lider konumdaki Sinop ilimizin yetiştiricilik kapasitesinin geliştirilmesinde önemli katkılar sunacak, hem de geleneksel avcı balıkçılığımızın korunmasında ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacaktır.
Su ürünleri işletmeciliğinde yeni başlangıçlara vesile olan projemizi nihayete erdirmenin mutluluğuyla başta Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’a, Avrupa Birliği Türk Delegasyonu’na, Sayın Valimize başta olmak üzere, proje ortaklarına ve katkılarını esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Sinop Valisi Mustafa Özarslan ise, su ürünlerinden elde edilen gelirin artırılması, su ürünleri ekosisteminin geliştirilmesi ve Sinop’un bir cazibe merkezi haline dönüşmesi amacıyla 2012 yılında başlayan projenin 2018’de onaylandığını, 2021’de yer teslimi yapılarak devam eden süreçte tesisin inşaatının tamamlandığını ve üretime başlandığını söyledi.
Şu an itibariyle tesiste 59 kişinin istihdam edildiğini belirten Vali Özarslan, “Yıllık 3 bin ton Türk somonu işleme kapasitesine sahip olan tesisimiz, günlük 60 ton şoklama ve yıllık 2500 ton depolama kapasitesine sahiptir.” diye konuştu.
TESİSTE SİNOP LAKERDASI VE MARİNASYON ÜRÜNLERİ ÜRETİLİYOR
Taze balıkçılık ve dondurulmuş balıkçılık ürünleri işleme izin belgesine ve Avrupa Birliği üye ülkeleri ile bazı diğer ülkelere ihracat izinlerinin alındığını vurgulayan Vali Özarslan, “Tesisimizde coğrafi işaretli ve tescillenmiş su ürünü olan Sinop lakerdası ve marinasyon ürünleri üretilmektedir. Bu tesis su ürünleri alanında faaliyet gösteren tüm işletmelere ortak kullanım hizmeti sunacak şekilde tasarlanmıştır. Tesisimiz Sinop’taki paydaş kurum ve kuruluşlarımızın, ilimizin öz değerleriyle gerçekleştirdiği son 25 yılın en büyük entegre yatırımlarından biridir. Üreticilerimizin gelirlerini artıracak, Sinop’u bölgesel bir cazibe merkezi haline getirecektir.” şeklinde konuştu.
Vali Özarslan, 2024 yılında Sinop’ta su ürünleri sektöründe 102 milyon 311 bin dolar, 13 milyon 145 bin euro, 54 milyon 737 bin ruble ve 17 milyon 736 bin Türk lirası tutarında ihracat yapıldığını hatırlattı. Açıklamalarını sürdüren Vali Özarslan, şöyle konuştu:
“Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya ve Japonya gibi ülkelerde talepler artmaya devam etmektedir. Bu ilimizin sektördeki stratejik önemini bir kez daha teyit etmektedir.
Sinop Organize Sanayi Bölgemiz, üretimi destekleyen alt yapısı, yatırımcılara sunduğu kolaylıklar ve nitelikli iş gücüyle sadece sanayicinin değil, aynı zamanda şehrimizin kalkınmasının itici gücü haline dönüşmüştür. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu tesisin, Organize Sanayi Bölgemize güç katacağına yürekten inanıyorum. Sinop için hayırlı olmasını diliyorum.”
ÜRETİCİLERİN EMEKLERİ GÜVENLE MUHAFAZA EDİLECEK
Bakan Kacır, açılışta yaptığı konuşmada tesisin bölge ekonomisi ve istihdamı açısından büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Bakan Kacır, Sinop’ta sabahın ilk ışıklarıyla vira bismillah diyerek alın teriyle rızkını arayan balıkçıların, sürdürülebilir üretimin öncüsü gayretli üreticilerin emeklerini güvenle muhafaza edileceğini vurguladı.
Bakan Kacır, “İnşallah rastgele olsun. Ağları bollukla, nasipleri bereketle dolu gelsin. Biz Sinop’a hak ettiği onuma taşımak için yeni eser ve hizmetlerle donatmayı sürdüreceğiz. Sinop kalkınma seferberliğimizin güçlü şekilde hissedildiği şehirlerimiz arasında yer alıyor.
Son 22 yılda şehrimizde gerçekleşen yatırımlar için 302 teşvik belgesi düzenledik. 21 milyar lira yatırımın ve 10 bin nitelikli istihdamın önünü açtık. Sinop ve Boyabat Organize Sanayi Bölgelerinin altyapı projelerine sağladığımız 400 milyon lira finansmanla 3300 istihdam oluşturduk.
50 iş yerlik Boyabat Marangozlar Sanayisi’nin üst yapısını tamamladık. İnşallah altyapısını da bu yıl tamamlamış olacağız. Önümüzdeki aylarda altyapı ihalesini gerçekleştirecek ve inşallah bu sanayi sitemizi de hızla üretime hazır hale getireceğiz.
Sinop’umuzun büyüme ve kalkınma yolculuğunun başat aktörlerinden KOBİ’lerimize bugüne dek son 22 yılda KOSGEB eliyle 887 milyon lira destek olduk.
Şehrimizin yer altından yer üstüne sahip olduğu birikimi, zenginliği ve nitelikli insan kaynağını kendi kimliğiyle münhasır şekilde hareket geçirmek üzere Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansımız eliyle Sinop’ta 157 projeye, 521 milyon lira destek sağladık. Ayancık Akgöl ve Hamsilos Tabiat Parkları, Erfelek ve Sorkun şelaleleri gibi şehrimizin en önemli turizm destinasyonlarındaki alt yapıları ve üst yapıları iyileştirdik. 19. yüzyılda inşa edilen Kuşüzümü Konağı’nı kapsamlı restorasyon sürecinin ardından Türkiye’nin ilk keten müzesi olarak Sinop’a kazandırdık.
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programımız kapsamında lakerda ve su ürünleri üretim tesisi projesini hayata geçirdik. Torik, palamut, hamsi, somon gibi yöreye özgü balıkların paketli marinasyon ürünlerine dönüştürülerek iç pazarlara ve aynı zamanda ihracat pazarlarına sunulmasını sağladık.
Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında Saraydüzü ilçemize kazandırdığımız tesisle 150 gencimizin ve kadının istihdamına imkan sağladık.” dedi.
SİNOP’U GELİŞEN YEREL EKONOMİ ŞEHRİ OLARAK BELİRLEDİK
2024-2028 Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejimiz kapsamında Sinop’u gelişen yerel ekonomi şehri olarak belirlediklerini aktaran Bakan Kacır, “Bu doğrultuda Sinop’ta su ürünleri yetiştiriciliği, balık yağı, alg yağı ve omega-3 üretimiyle, plastik yat ve tekne üretimine daha fazla odaklanacağız.
Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programıyla Sinop’ta su ürünleri sektörünü yenilikçi bir üretim modeli olan kapalı devre sistemlerle oluşturarak daha az su ve yem kullanımıyla daha yüksel verimlilik elde edilmesini hedefliyoruz. Ayrıca balık yağı üretim yatırımı ile su ürünlerinden elde edilen katma değeri daha da artıracağız.” ifadelerini kullandı.
SİNOP’A MASİF AHŞAP VE MOBİLYA ALANINDA YENİ YATIRIMLAR YAPACAĞIZ
Sinop’un orman ürünlerindeki potansiyelini sanayi ve yatırıma dönüştürmek amacıyla masif ahşap ve mobilya alanında yeni yatırımları kazandıracaklarını belirten Bakan Kacır, şöyle devam etti:
“Sinop’un sahip olduğu doğal kaynakları, koruma-kullanma dengesi çerçevesinde turizme kazandıracağız. Önümüzdeki dönemse Sinop’u kalkındıracak eser ve hizmetleri devreye almaya devam edeceğiz.
Kıymetli dostlar. Sizlerle bir aradayken buradan Türkiye’ye bir müjdeyi daha duyurmak istiyorum. AK Parti iktidarları döneminde Türkiye’nin dört bir yanında, Anadolu’da Organize Sanayi Bölgelerimiz kalkınmanın motoru oldular. Organize Sanayi Bölgelerimizin sayısı AK Parti iktidara geldiğin 191’di. Dün bu sayı 366’dı. Bugün itibarıyla ilan ettiğimiz Giresun Şebinkarahisar Organize Sanayi Bölgesi ve Gümüşhane Kelkit Organize Sanayi Bölgesi ile OSB’lerimizin sayısını 368’e çıkarmış olduk.
Son 22 yılda OSB’lerimizde üretimde olan tesis sayısını 11 binden 60 bine yükselttik. Yine Organize Sanayi Bölgelerimizdeki çalışan sayısını 415 binden 2 milyon 700 bine çıkardık.
İnşallah önümüzdeki dönemde terörsüz Türkiye’yle birlikte, Türkiye’nin dört bir yanında yerel kalkınma hamlesi hızlanacak ve Anadolu’nun tüm şehirleri Türkiye Yüzyılı’na hep birlikte imza atacak.”
Bakan Kacır, son olarak tesisin Sinop’a, bölgeye ve ülkeye hayırlı olmasını temenni etti. Konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleştirildi. Daha sonra Bakan Kacır ve protokol üyeleri tesisi gezerek incelemelerde bulundu. Sinop halkı ise tesisin hayata geçirilmesinden duydukları memnuniyeti getirdi.