Evet. Âlemlere rahmet olan Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v)’den söz ediyoruz. O’nun mevlid-i (doğumu) bütün insanlık ve kâinat için bir bayramdır. Önümüzde ki Pazar’ı Pazartesiye bağlayan gece Hz. Peygamber (s.a.v)’in doğumunu 1444. Yıl dönümü idrak etmiş olacağız. Müslümanlar arasında beş mübarek geceden biri olarak kabul görmüş olan mevlid-i nebi yüzyıllardır büyük bir coşku ile kutlana gelmiştir.

Değerli Dostlar!
O’nun getirdiği mesaja kulak verirsek, gündemimizi başkaları değil de Kur’an-ı Kerim belirler ise içinden çıkılmaz gibi gözüken nice problemleri Allah’ın izni ile çözeriz. Şairin dediği gibi; Allah'a dayan, sa'ye sarıl, hikmete râm ol.../ Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol!
Bu kandil vesilesi ile Allah Resulü (s.a.v)’in Enes b. Malik (r.a)’e yaptığı vasiyetini sizlerle paylaşmak isterim.
Allah Resulü (s.a.v) Şöyle buyruyor:

Enesçiyim!
Sana sır olarak verdiğimi kimseye açma. Güvenilir ol. Çünkü Müslüman güvenilir olur.

Oğulcuğum!
Abdestini güzel al. Ömrün uzun olsun. Hz. Enes 103 yaşında en geç vefat eden beş sahabeden biridir. Dolayısıyla Allah Resulü’nün ona öğüdü adeta ona duaya dönüşüyor.

Yavrucuğum!
Abdestini çok düzgün al ki, koruyucu Meleklerin seni sevsin ve senin yanında olmaktan huzur duysun ve seni iyi korusun. 
Bizler meleklerle beraber yaşıyoruz. hafaza Melekleri, kiramen kâtibin melekleri. Dostlar! Meleklerinizle tanıştınız mı? Meleklerinizde üzülür biliyor musunuz? Biz günah işlediğimiz de meleklerimiz ağlar. Meleklerimizi ne olur ağlatmayalım. Eğer biz, anne babamızı, büyüklerinizi, arkadaşlarınızı, insanları üzerek, meleklerimizde üzülürler. Bu kul anne babasını üzdü, bu kul kötülük yaptı, bu kul yanlış yaptı, bu kul Allah’ın razı olmayacağı iş yaptı diye meleğimizde üzülür.

Yavrucuğum!
Gusül abdestini güzelce al. Böyle yaparsan günah ve hataların suyun son damlasıyla vücuttan ayrılışı gibi sapır sapır dökülür.

Oğulcuğum!
Namazı güzel kıl. Horoz gibi yeri gagalama. Namazın hakkı var. Secdenin hakkı var. Rükûun hakkı var. Kıyamın hakkı var. Namaz kılarken, rükûa gidince ellerinle dizlerini sıkıca tut, parmaklarını birbirinden ayır. Dirseklerini yanlarına yapıştırma.                     Rükûdan kalkınca her uzvun tam olarak yerine gelsin. Çünkü Cenab-ı Hak, kıyamet gününde rükû ile secde arasında belini doğrultmayana merhamet etmez.”

Oğulcuğum!
Namazı devamlı kıl. Eğer sen namaz kılarsan melekler senin için dua eder. Müslümanların büyüklerine hürmet, küçüklerine de sevgi göster.

Oğulcuğum!
Kur’an oku. Zira Kur’an ölü kalbe hayat verir. İnsanı kötülüklerden korur. Burada ki kalp, göğüs kafesimizdeki kan pompalayan değil. Bir de biz ölünce ölmeyen kalbimiz var. Cennete bizimle beraber gidecek olan kalbimiz, işte o kalbimizin bedeni ölürmüş. Nasıl bu kalbimiz durursa, tıkanırsa, iflas ederse, bu kalp durup bu beden ölürse o kalpte durunca o beden ölür. Dolayısıyla o kalbin kanı Kur’an mış.O kalbe Kur’an kanı verildi mi kalp çalışırmış.

Oğulcuğum!
Evinden dışarı çıktığın zaman, ayırım yapmaksızın bütün Müslümanlara selam ver. Böylece affedilmiş olarak eve dönersin. Kendi evine girdiğin zaman da ailene selam vererek eve gir.

Oğulcuğum!
Kimseye karşı kalbinde kin tutmadan sabahlamaya ve akşamlamaya gayret et. Kin insanın kalbini karartır. Eğer bunda başarılı olabilirsen, kıyamet gününde hesabını çok kolay verirsin. İşte bunlar benim sünnetimdir. Kim benim sünnetimi yaşar ve yaşatırsa beni sevindirmiş olur. Beni sevindiren ise cennette benimle beraber olur.(1)

Ey Allahım!Gönlümüzden Efendimizin sevgisini hiç eksik etme.(amin) 

Ey velâdeti yeryüzünün baharı, insanlığın bayramı olan, gönüller sultanı, canda canan Yüce Resul!

Sizi tanımış ve size iman etmiş olmaktan dolayı biz, erişilebilecek en büyük nimete ermenin idrakiyle Rabbimize sonsuz hamd ve sena ediyoruz. Ruhu tayyibenize gönül dolusu salat ve selam olsun. Allahümme salli alâ seyyidina Muhammed.”

Mevlid kandilininiz mübarek olsun.İslam alemine huzur ve saadet getirmesi dileği ile....
(1) Buhari, Vesaya 25; Ebu Davud. Edeb 1