Almanya’da Türklerin yıllardır hayalini kurduğu çifte vatandaşlığı da kapsayan Modern Vatandaşlık Yasası Federal Meclis’in bugün kü oturumunda yapılan oyalamada kabul edildi. 

Yasa Eyaletler Meclisi’ne gönderilecek oradaki onayın ardından da yürürlüğe girecek.

Burada da büyük bir ihtimalle onaylanacak. 

Muhalefet partilerinin Eyaletler Meclisi’nde yasayı bloke etmesi oldukça zor. 

Hatta imkânsız. 

Çünkü Vatandaşlık Yasası’nda yapılacak reform ‘Einspruchsgesetz’ (İtiraz Yasası) kategorisinde ve bu kapsama giren yasalar için Eyaletler Meclisi’nde oylanırken ‘onay’ almak gerekmiyor. 

Bunun yerine, yasayı istemeyen tarafın ‘ret’ oylarının çoğunluğu sağlaması gerekiyor. 

Yani, yasayı istemeyen parti veya partilerin Eyaletler Meclisi’ndeki toplam 69 oydan en az 35 oyu yakalaması gerekiyor. 

Ancak CDU/CSU’nun Eyaletler Meclisi’ndeki oy dağılımında yasayı reddedecek 35 oyu bulması imkânsız görünüyor.

Çoklu vatandaşlıklara izin verilecek ve yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığını kaybetmeyeceği düzenlemesi kaldırılacak. 

Avrupa’daki Türk konsolosluklarında vatandaşlığa başvuru  yoğunluluğu yaşamamak için şimdiden çözümler bulunmalı,yapılacak işin sonunda karşımıza çıkabilecek olumsuzluklara şimdiden çözümler hazırlamak ve ihtiyatlı olmalıdır yöneticilerimiz.


Tam da bu noktada, Türkiye’nin de eş zamanlı olarak atması gereken adımlar var. Bugünkü uygulamaya göre; izin alıp çıktıktan sonra bir yıl içinde geri dönme dilekçesi verilirse hiçbir işleme gerek kalmadan Türkiye vatandaşlığı yeniden alınabiliyor. 

Ancak şu anda Türk vatandaşlığına geri dönmek isteyenlerin birçoğu için aradan 5 yıl, 10 yıl zaman geçti. O yüzden durumları belirsiz. Türkiye bu insanlarımız için bir çözüm üretmeli ve vatandaşlığa geçiş için kolaylık sağlamalıdır. 

Olur mu bilmiyorum E.devlet üzerinden de Mavi kartlı vatandaşlarımız Türk vatandaşlığına alınabilinir ki Türkiye’ye izine gidince nüfus kartı alabilir. 

İzin alıp çıktıktan sonra bir yıl içinde geri dönme dilekçesi verilirse hiçbir işleme gerek kalmadan Türkiye vatandaşlığı yeniden alınabiliniyor yasası,en azından ‘Mavi Kart sahipleri tekrar otomatik olarak bir dilekçe ile Türk vatandaşı olabilir veya başvurabilir’ denirse bu vatandaşlığın alımını ayakları yere basan bir şarta bağlamış olur.

Bir diğer konuda bedelli askerlik sorunu da ortaya çıkacak,bu konuyuda bir sefere mahsus tüm Avrupa’da bedelli askerlik hakkı olanlara 1000 euro bedel ücreti belirleyerek bu problemde hallolmuş olur ve Türkiye’ye en az takriben 3 milyar euro döviz girdisi olmuş olur

Şaban Turhal
Freising/ Münich