Bugün eşim Vildan Hanımla birlikte İçerenköy'deki Halime Şahin Hanımın Sinop Sofrasına uğradık. Yemek için, Sinop mutfağından iki lezzeti tercih ettik: Sinop mantısı ve Boyabat incir uyuşturması. Muhabbet koyulaşınca biraz uzun oturduk, Sinop ve Boyabat lezzetleri üzerine sohbet ettik. Eskiden beri, bazı hemşehrilerimizin bizim mutfağımız çok zengin değil gibi sözlerine itiraz eder, hayır mutfağımız çok zengin derdim. Bugünkü sohbette Boyabat mutfağımızın gerçekten zengin olduğunu bir defa daha gördüm.

Buna Ayancık, Gerze ve Sinop Merkez gibi sahil mutfağını da eklersek Sinop mutfağının Türkiye'nin en zengin mutfaklarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Mesela bizim oralarda, ot ve sebze ile yapılan hamurlu, yumurtalı, yoğurtlu, sarımsaklı, soğanlı, yağlı, sulu yiyecekler Ege'den az değildir. Mantı, katı hamur, piruh, börek, çörek türü hamur işleri de oldukça zengin. Cevizle yapılan yemekleri, hamur işlerini, tatlıları bile saysak otuzu geçer. Pekmezler, eğşiler, şerbetler de öyle. Peki eksiğimiz nedir?

Eksiğimiz, dominant ve popüler gastronomi karşısında kendimizi ezik hissetmek, kadim yöresel lezzetlerimizi unutmak ya da yerel olanı basit görmektir. Son yıllarda bazı hemşehrilerimizin öncülüğünde Sinop mantısı, incir uyuşturması, Boyabat ezmesi, tarhana çorbası, sırık kebabı, pirinç gibi lezzetlerimiz ulusal üne kavuştu. Bu çabalar sürmelidir. Sinop Valiliği, ilçe kaymakamlıkları, ilçe belediyeleri, hemşehri dernekleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de bu çabaları desteklemelidir. Hatta bugünkü sohbette garuştumanın kahvaltı lezzeti olarak şehir mutfağına kazandırılabileceğini bile konuştuk. Halime Hanım, Sinop mutfağında üç yüz civarında lezzetin olduğunu, bunların en az iki yüzünün reçetesinin kendisi tarafından derlendiğini söyledi. Keşke hazırladığınız tarifleri kitaba çevirseniz dedim.

Destekçi bulursa inşallah onu da yapacakmış. Unutmayalım yemek sadece yemek değildir, kültürdür, tarihtir, inançtır, kimliktir, aidiyettir. Bugünkü mantı ve incir uyuşturmasının, anne mutfağı tadında harika olduğunu da söyleyeyim.

İnstagram