Okuma yazma bilmeyen vatandaşların imzası yerine geçen ve resmi işlemlerde geçerli olan mühre olan talep, okuma yazma oranının da artmasıyla birlikte azalsa da Gerze’nin Mühürcü Mehmet Amcası sabahın erken saatlerinde dükkânının kapısını açmaktan geri durmuyor.

Unutulmaya yüz tutan, tarihe karışan mesleklerden olan mühürcülük mesleğini sürdüren Gerze’de Berber Mehmet olarak da tanınan, esas mesleği berberlik olan Mehmet Saçcı (88), okuma yazma bilmeyen vatandaşlar için büyük önem arz eden mührü yapmaya devam ediyor. Genel olarak okuma yazma bilmeyenler için kullanılan kişinin adı ve soyadının yazılı olduğu bu mühür, noterde tasdiki yapılarak tüm kamu kurumlarında, bazen seçimde, bazen alım satımlarda, bazen de imza adı altında resmi evraklarda kullanılıyor. İşte Mehmet Saçcı' da kişinin ömrü boyunca imzası olarak kullandığı bu mührü, uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkarıyor. 

OKUMA YAZMA ORANI ARTINCA MÜHRE TALEP AZALDI 
Babasından öğrendiği berberlik mesleğini artık yapamadığını söyleyen Saçcı, mühürcülük mesleğini halen devam ettirdiğini, ilçemizde kendisinden sonra bu işi yapacak kimsenin olmadığını söyledi. Resmi işlerde okuma yazması olmayan vatandaşların kullandığı mührü yapmayı bir meslektaşından öğrendiğini kaydeden Saçcı, mührün kalıbını tuğladan yaptığını ifade ederek mührün yapımını şu şekilde anlattı: “Mührü kurşundan yapıyorum. Kurşunu tavada eritiyorum ardından da tuğladan yaptığım kalıbın içine döküyorum. Şekli oluşan mühür soğuyunca kalıptan çıkarıyorum ve özel tığ ile vatandaşın ismini mühre kazıyoruz. Tabi harfleri ters şekilde yazıyorum ki mührü basınca harfler düz çıksın.” Artık mühür bastırmak için kapısının eskisi kadar çalınmadığını söyleyen Mehmet Saçcı, “okuma yazma bilmeyen vatandaşlar resmi kurumlarda işlerini halledebilmek için hemen bana geliyorlardı. Şimdi her şey teknolojik hale geldi, vatandaşların okuryazarlıkları arttı benim de işlerim durgunlaştı” diye konuştu.

gerzeninsesi.com
 

Editör: Vitrin Haber