Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, çeşitli ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Sinop’a geldi.
Sinop programı kapsamında, Sinop Kültür Merkezi açılışını da gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, daha sonra burada turizm dernekleri ile bir araya geldi.

2002 YILINDAN BU YANA SİNOP’A 6 BUÇUK MİLYON LİRALIK ÖDENEK GÖNDERİLDİ
Kültür Merkezi açılış programında bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2002 yılından bu güne kadar bakanlık olarak turizm amaçlı çevre düzenlemesi ve alt yapı uygulaması için Sinop’a gönderilen ödenek miktarının 6 buçuk milyon lirayı geçtiğini söyledi. Ersoy; “Kültür varlıkları noktasında da son derece titiz ve hassas çalışmaları devam ettiriyoruz. Bu güne kadar Sinop ilinde 10 cami, 2 türbe, 1 medrese, 2 mescit onarımını tamamladık. Durakhan kervansarayı, Yeşilyurt köyü ve Kemaldede camilerinin restorasyonları da devam ediyor” dedi.

SİNOP’TA YAPILAN KAZI ÇALIŞMALARI ARTIRILMALI
Sinop’un, Anadolu’nun medeniyetler yurdu olma özelliğine sahip bir il olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sinop’un tarihine ışık tutması açısında il genelinde şuan için yürütülen sadece 1 adet kazı çalışması olduğunu bu sayının artırılması gerektiğini söyledi. Ersoy; “Sinop Anadolu’nun medeniyetler yurdu olma özelliğinden üzerine düşen payı almış ve birçok medeniyete de ev sahipliği yaparak, tarihi açıdan da zengin bir bölge haline gelmiş. Sinop’ta şuan sadece Balatlar kilisesi kazı çalışması yapılıyor. Sadece Balatlar diyorum. Çünkü, bakanlığımızın yeni başladığı bir uygulama var. Biz Türkiye genelinde yaklaşık 153 noktada kazı çalışması yapıyoruz. Bunun 31 tanesi yabancı kazı başkanlıkları, 122 tanesi de yerli kazı başkanlıkları tarafından yürütülüyor. Bu 122 projenin bir kısmı maalesef 45 ila 60 gün arasında sınırlı. Biz bu kazı sürelerini uzatmak açısından yeni bir proje hazırladık. 2019 yılı itibarıyla protokolleri tamamlanıyor. İlk etapta 20 tane kazı yerine başlıyoruz. Bunları 12 aya yayıyoruz. 12 aya yaymayı kabul eden kazı başkanları ile bir protokol dahilinde her ay bakanlık olarak destekleyeceğiz. Aynı zamanda belirli sayıda arkeolog ve sanat tarihçisi istihdam etmesi şansı da getiriyoruz. Bununla ilgili yapacakları harcamaların finansmanını da bakanlığımız karşılayacak. Ben açıkçası Sinop’tan başvuru olmadığını gördüm. O yüzden başta Sinop Belediyesi olmak üzere, İl Özel İdaresinin de daha cesur ve daha istekli davranması lazım. Bakanlığımızın sunduğu bu imkana hiç değilse önümüzdeki sene başvurmanız gerekiyor. Sinop’un bu projeden yararlanabileceği çok fazla miktarda kazı alanı var. Önümüzdeki sene inşallah Sinop’ta da en az 1 projeyi 12 ay kazı başlığı altında bakanlık olarak desteklemek istiyoruz” diye konuştu.

SİNOP, HAK ETTİĞİ TURİST SAYISINA ULAŞACAK
Sinop’un kayıtlara geçen turist sayısının 175 bin civarında olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tarihi ve doğal güzellikleri içerisinde barındıran bir kent olan Sinop’un bu rakamlardan fazlasını hak ettiğini belirterek, yürütülecek olan çalışmalarla bu istenen turist hedefine ulaşılacağını söyledi. Ersoy; “Bildiğiniz gibi 2001 ekonomik krizinde Sinop havaalanı kapatılmıştı. 2008 yılında tekrar açıldı. 2017 yılında ise yeni terminal binası hizmete girdi. Bugün yıllık 2 milyon yolcu kapasitesi ile Sinop’ta ulaşım için önemli bir güç haline geldi. Zaten biliyorsunuz ki, Türkiye için olmazsa olmazlardan bir tanesi havayolu ulaşımı. Sizin de çok güzel ve modern bir havalimanınız mevcut. Havalimanı ile birlikte Sinop’un 65 bin civarında olan turist kapasitesi 175 bin rakamlarını geçmiş durumda. Burada konaklama turisti sayısı 175 bini geçti ama günübirlik turist sayısı ise bir hayli fazla. Ama bu sayılar yeterli mi derseniz, elbette yeterli değil. Çünkü Sinop’un hak ettiği rakamlar bunlar değil. 
Biliyorsunuz bir göreve geldiğimiz günden sonra Türkiye’nin turist sayısı hedeflerini ciddi oranda arttırdık. 50 milyon olan turist sayısını 70 milyon turist sayısı olarak revize ettik. Bu sayıları yakalayabilmek için de Türkiye’de turizmi bildik bölgelerin dışına taşımamız gerekiyor. Sinop bu anlamda şanslı illerden bir tanesi. Zaten geçmişten gelen çok ciddi bir turizm potansiyeli var. Sadece yeteri kadar değerlendirilememiş, yeteri kadar parlatılıp tanıtılamamış. İnşallah bunu da önümüzdeki aylarda doğru bir planlama ve tanıtım programı ile hayata geçireceğiz” dedi. 

SİNOP, MUCİZEVİ GÜZELLİKLERE SAHİP BİR ŞEHİR
Sinop’un Karadeniz bölgesinde bulunan en muhteşem kıyı şeridine sahip il olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ege’ye has koyları olan Sinop’un mucizevi bir güzelliğe sahip olduğunu ifade etti. Ersoy; “Sinop, Türkiye turizm stratejileri 2023 programı kapsamında, Batı Karadeniz Kıyı Koridoru ve Eko Turizm bölgeleri içerisine alınmıştı. Bu, şu demek; Sinop’un kültür, kıyı, termal ve doğa turizmi çerçevesinde hızla gelişmesi anlamına geliyor. Sinop bu alanlarda da değerlendirilmesi gereken çok ciddi bir potansiyele sahip. En önemli adımlardan biri, kıyı şeridinin değerlendirilmesi olacak. Açıkçası Karadeniz’deki en muhteşem kıyı şeridine sahipsiniz. Ege’ye has koylarınız var. Karadeniz kıyısında böyle koylar görmek gerçekten mucizevi bir şey. Bunu iyi değerlendirememişiz ama bundan sonra hızlı bir şekilde değerlendireceğiz. İkinci bir adım ise Sinop’ta mevcut olan doğa zenginliği ve muhteşem orman varlığına yönelik olacak. Oto karavan ve çadır kampı gibi düzenlemelerle bu muazzam doğayı bölge turizmi için bir katma değere çevireceğiz. Böylece hem yerli, hem de yabancı turist sayılarında ciddi artışlar yakalamayı hedefliyoruz. Bu artışla birlikte, butik otel, pansiyonculuk, kırsal turizm tesisleri de uygun planlamalarla tekrar artış sağlayacak” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber