Sinop'ta arkeolojik kazılar sırasında çıkartılan ve Milattan Önce (M.Ö) 7. yüzyıla ait olduğu belirtilen heykel başının 2004 yılında Brüksel'de gerçekleştirilen "Hoşgeldin Türkiye Festivali"nde de sergilendiğini hatırlatan Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Sinope başına paha biçilemediğini söyledi. 

Tosun, "Sinope heykelinin baş kısmı günümüze ulaşabilmiş. Paha biçilemeyen bu eseri müzemizin içerisinde hemen girişte sergiliyoruz. Sinop'a adını veren Sinope turistlerin büyük ilgisiyle karşılaşıyor" diye konuştu.

Sinope'nin efsanesi işe şöyle: “Sinope, Osopos'un güzeller güzeli kızıymış. Efsaneye göre mutlu bir hayatı varmış. Bir gün Zeus kendisini görmüş ve o anda aşık olmuş. Zeus bu; gönlünü kaptırdığını elde etmek için yapmadığı üçkağıtçılık yokmuş. Ama Sinope, Zeus'un bile başını döndürecek bir güzellikteymiş. Bir sabah Sinope'yi görmeye ırmak kenarına gitmiş ve çalıların arasında saklanmış, başlamış beklemeye. Sinope geldiğinde haylaz bir rüzgarı yanına çağırmış ve en zarif haliyle Sinope'nin kulağına 'Senin için Olympos'un tahtından vazgeçsem bana gönlünün tahtını açar mısın?' demesini istemiş. Korku içindeki genç kız Zeus'a kendisine dokunmamasını istediğini söylemiş. Sözüne sadık kalan ve Sinope'ye her dilediğini yerine getirmeye söz veren Zeus, onu Karadeniz kıyılarına bırakmış”.

 

Editör: Vitrin Haber