Türklerin Anadolu'yu alırken denize açıldıkları ilk kapı olan Sinop; kültürel ve doğal zenginlikleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 
Sinop Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Sinop’un 5 medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, "Hiçbir ilde bu özelliği bulamazsınız" dedi. 

Sinop'un, Karadeniz Bölgesi'nde hem doğal güzellikleri hem tarihi zenginlikleri bakımından gözde bir yer olduğunu belirten Tosun, "5 kat medeniyet Sinop üzerinde yaşamıştır. Karadeniz’de hiçbir ilde bu kadarını bulamazsınız. Antik Dönem medeniyetidir Sinop. Cenova medeniyetinin burayı kullandığı kale şehri, ticaret merkezi. Türklerin Anadolu’yu alırken denize açıldıkları ilk kapıdır" diye konuştu. 

SİNOP ALÂEDDİN KEYKUBAT CAMİSİ, ANADOLU’NUN TÜRKLEŞMESİ VE İSLAMLAŞMASININ MÜHRÜDÜR
Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslam’ı kabul etmesi döneminden sonra ilk Türkleşen şehrin Karadeniz'de Sinop olduğuna dikkat çeken Tosun, "Sinop’ta Alâeddin Keykubat Camisi, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasının mührüdür. Alparslan’ın bir şiiri vardır; ‘Minareler süngü, camiler kışla’ diye bilinen meşhur bir şiirdir. İşte o şiirde geçen ‘cami’ bizim Alâeddin Camimizdir. Dikkat ederseniz o caminin avlusu, caminin binasının 5 katı büyüklüğündedir ve yüksek duvarlarla çevrilmiş bir kışladır. Caminin hemen arka kısmında da ilk büyük Türk üniversitesi olan Pervane Medresesi vardır. Gök cisimleri ve uzay bilimiyle ilgili çalışmalar Pervane Medresesinde yapılmıştır" şeklinde konuştu. 


 

Editör: Vitrin Haber