Uzun yıllardır çözüm bekleyen Sinop tarihi cezaevi restorasyon proje sürecinde sona yaklaşıldı. Sinop'un Selçuklular tarafından alınışının anısına Sultan İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan iç kalede yer alan, 120 yıl cezaevi olarak kullanıldıktan sonra boşaltılan Sinop Cezaevi'nin restore edilmesi için çalışmalara Aralık ayında başlanıyor. Projede gelinen son durum ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Kültür merkezi salonunda düzenlenen toplantıda Avrupa Birliği Delegasyonu, alan yönetimi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlileri ile proje detayları ile ilgili bilgiler verdi. 

Bilgilendirme toplantısı açılışında bir konuşma yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun,  projenin Sinop turizmi için büyük önem taşıdığını söyledi. 

Tosun; “Sinop’un kültür eksenli dönüşümünü 4 ana proje ile değiştirmek istiyoruz. Bunlardan birincisi tarihi cezaevinin AB projesi ile restorasyonu ve kültür kompleksine dönüştürülmesi, ikincisi balatlar yapı topluluğu kazı çalışmaları ile hem kent tarihinin hem de dünya tarihinin aydınlatılması. Üçüncü proje, bir kalebent şehri olan Sinop’un UNESCO kriterlerine uygun bir kent konumuna dönüştürülmesi ve bu kalelerin UNRSCO kültürel miras listesine alınması. Diğer bir projemizi ise içinde bulunduğumuz kültür merkezinin Sinop’a kazandırılması. Türkiye’de kültür merkezi olmayan tek il konumundaydık. Ancak şuan bu eksikliğimiz giderilmiş durumda” dedi. 

BU PROJE, TÜRKİYE’NİN MODEL PROJESİ OLACAK
Sinop cezaevi restorasyon projesinin Türkiye’de ilk kez uygulanan bir proje olduğunun altını çizen İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, bu projenin Türkiye’nin model projesi olacağını ifade etti. Tosun; “Bu proje Türkiye’de ilk kez uygulanan bir proje. Bu proje ile ilgili Gaziantep ve Van illeri bize benzer projeleri sunduklarında, Avrupa Birliği bu projeyi Sinop’ta uyguladıklarını, burada başarılı olunması halinde diğer illerde uygulanabileceğini belirtti. Yani Sinop’ta uygulanacak bu proje Türkiye’nin model projesi olacak.
 Bu projenin diğer bir özelliği ise AB’nin hibe verdiği tek alan yönetimi projesi olması” diye konuştu.

ÜZERİMİZE DÜŞEN NE VARSA YAPMAYA HAZIRIZ
Programda daha sonra söz alan Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop için büyük önem arz eden bu projede belediye olarak üzerlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Ayhan; “Yaklaşık yarım asır önce vizyonunu ortaya koyma çalışmalarına başlamış bir kentin, bugün o vizyonu destekleyecek olan yeni bir proje üzerinde konuşmak üzere toplandık. Bugün Sinop adına çok önemli bir gün. Bir kentin yaklaşık 60 yıl boyunca vizyonunu eğitim ve kültür kenti olma yolunda ısrarla verdiği mücadele, bu kentin gerçek sahiplerinin o kente ne kadar çok sahip çıktığını gösteriyor. Bugün üzerinde konuştuğumuz proje de o vizyonu destekleyici çok önemli bir proje. Biz ne kadar, bu alan yönetimi çalışma grubuna dahil olmasak da, sanki bu projenin tek sahibiymişiz gibi bu projeye her türlü desteği vermeye hazırız. Bu projenin Sinop turizminin gelişmesinde lokomotif görevi üstleneceğine inanıyoruz” diye konuştu.

SİNOP TARİHİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ İLE MARKALAŞMIŞ DÜNYA ŞEHİRLERİ ARASINA GİRMEYE ADAY
Programda son olarak söz alan AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Sinop’un sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleri ile markalaşmış dünya şehirleri arasına girmeye aday olduğunu söyledi.

Maviş; “Sinop geçmişine sahip çıkma noktasında son yıllarda tüm paydaşlarıyla birlikte gerçekten büyük bir gayret gösteriyor. Sinop, sonradan peydah olmuş bir şehir değil, kadim bir şehirdir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir tarih kültür ve medeniyet şehri. Dolayısıyla içinde yaşadığımız bu şehir bir tarafı ile de bizlere tarihimizin ve kültürümüzün bir mirası. Bu şehre hep beraber sahip çıkmamız gerekiyor. Sinop’un en önemli yönelimlerinin başında turizm geliyor. Dolayısıyla bu alanda büyük emek sarf etmemiz gerekiyor. Ülkeler artık şehirleri ile tanınıyor. Sinop ölçeğinde dünyada pek çok şehir var. Ama Sinop ile karşılaştırıldığında, bu tarihi kültürel zenginliğe ve bu doğal zenginliğe sahip olmamasına rağmen markalaşmış onlarca şehir var. Sinop, taşıdığı bu kültürel miras ve doğal güzelliği ile birlikte kısa sürede markalaşmış dünya ülkeleri arasına girebilecek bir potansiyele sahip. Bu anlamda üzerimize düşen sorumluluğun gereğini en güzel şekilde yapmak zorundayız. Geçmiş yıllarda cezaevinin restorasyonu konusunda yapılan girimler bazı nedenlerle iptal edilmişti. Ancak son yaptığımız girişimlerle bu projeyi yeniden hayata geçirdik ve geçmiş dönemde 3 milyon euro olan AB hibesi de 5 milyon euro’ya çıkartıldı. Ben Sinop için büyük önem arz eden bu projenin bu aşamaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Avrupa Birliği Delegasyonu, alan yönetimi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı görevlileri, sunumlar eşliğinde proje detayları ile ilgili bilgiler verdi. 

Programa; “Sinop Valisi Köksal Şakalar, AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Belediye Başkanı Barış Ayhan, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, İl Genel Meclisi Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, AK Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Faruk Şanoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erol Derici, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, Çevre ve Şehircilik Müdürü Oğuzhan Kurt, KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, Avrupa Birliği Delegasyonu, alan yönetimi ve kültür ve turizm bakanlığı görevlileri, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Merkez İlçe Muhtarları, turizmciler ve vatandaşlar katıldı.


 

Editör: Vitrin Haber