Bu yıl 22'ncisi düzenlenen Doğu Avrupa Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMİTT) 2018 dün, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Birleşmiş Milletler Turizm Örgütü Eski Genel Sekreteri Taleb D. Rifai’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda protokol mensubu tarafından açıldı. 
Fuar, Türkiye’den Sinop’un da içinde bulunduğu çok sayıda il ve 85 Ülkeden bin 65 katılımcı ile başladı. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 55 oranda büyüme kaydeden EMITT bu yıl 7.000’in üzerinde onaylanmış randevu ile bir dünya rekoruna da imza attı.

SİNOP STANDI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ 
Turizm sektörünü aynı platformda bir araya getiren EMİTT 2018 Turizm Fuarı’nda ilimize ayrılan stant ilk gününde yoğun ziyaretçi akınına uğradı. Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici ile fuara katılan Sinop ekibi, Sinop standını ziyaret edenlerle yakından ilgilendi. Fuarın birinci gününde ziyaretçilere yöremize ait çeşitli yiyeceklerden ikramlarda bulunuldu. Tanıtıcı kitapçık ve broşürlerle ilimizin tanıtımı yapıldı.
Dünyanın beş büyük turizm fuarından biri olan ve ITE Turkey tarafından organize edilen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı – EMITT’i; bu sene 50 binden fazla kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türk Hava Yolları’nın kurumsal sponsorluğunda, KOSGEB’in desteğiyle ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nin (TTYD) iş ortaklığında düzenlenen EMITT ilk iki gününde turizm profesyonellerine, üçüncü ve dördüncü gününde ise tatil tüketicilerine yönelik olacak. Tatil tüketicileri fuarda seçtikleri tatil destinasyonlarını inceleyebilecek ve bütçelerine uygun tatil rotalarını, cazip fiyatlarda “erken rezervasyon” kampanyaları ile ulaşma imkanına sahip olabilecek.

TÜRKİYE 50 MİLYAR DOLAR TURİZM HEDEFİNE ULAŞACAK
EMITT’in açılış töreninde konuşma yapan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş: “EMITT dünya üzerindeki en büyük 5 turizm fuarından biri. Ayrıca Türkiye’nin de en önemli turizm fuarı. Türkiye bu fuar vasıtasıyla özellikle önümüzdeki yıllarda hem dünya turizm pastasındaki payını artırma noktasında iddiasını da ortaya koyacak, hem yeni ürünlerini pazarlama şansı bulacak hem de yeni pazarlara açılma becerisini bu fuar vasıtasıyla gösterecektir.

2017 yılının her türlü olumsuzluğa rağmen sektör açısından iftihar edilecek bir yıl olduğunu da belirten Kurtulmuş, “Her türlü olumsuzluğa rağmen 2017'yi, 32,4 milyon turist ve 26 milyar dolar seviyesinde turizm geliri ile kapattık” dedi.

İSTANBUL’A GELEN TURİST SAYISI YÜZDE 18 ARTTI

100 bine ulaşan nitelikli yatak kapasitesi ve salonları ile gezi ve konferans turizmine İstanbul’un oldukça elverişli olduğunu belirten İstanbul Valisi Vasip Sahin, İstanbul’un en az Tokyo ya da Londra kadar emniyetli bir turizm destinasyonu olduğunu vurguladı. Şahin: “ Terör asimetrik bir biçimde tüm dünyayı aynı oranda tehdit ediyor. Ancak, 2017 yılını hamdolsun olaysız geçirdik. Tüm tedbirlerimizi her türlü güvenlik birimlerimizle aldık, almaya devam ediyoruz. Bunun sonuçlarını ise bir önceki yılın Aralık ayına oranla 2017 yılı Aralık ayında İstanbul’daki turist sayısının yüzde 37 artması ile gördük. Yıl bazında ise 2017 yılında bir önceki yıla oranla İstanbul’a gelen turist sayısı yüzde 18 artış gösterdi” dedi.

EMITT 7 BİNİN ÜZERİNDEKİ ONAYLI RANDEVU İLE BİR DÜNYA REKORU KIRDI

Gerek profesyonel ziyaretçilerin gerekse tatil fırsatlarını değerlendirmek isteyen ziyaretçilerin tüm beklentilerini karşılayacak bir içerik hazırladıklarını belirten ITE Turkey Turizm & Seyahat & Moda Grup Direktörü Hacer Aydın, 1999 yılındaki ilk organizasyonlarından bu yana her yıl istikrarlı bir şekilde büyüdüklerini ve EMITT’i dünyadaki 5 büyük turizm fuarından biri haline getirdiklerini söyledi.

Fuara katılım için başta Hindistan, Endonezya, Filipinler, Rusya, Balkan Ülkeleri, İtalya, Bulgaristan ve Yunanistan olmak üzere 106 ülkeden çok sayıda tur operatöründen talep aldıklarını söyleyen Aydın, “hem bu ülkeler hem de başka turist getirme potansiyeli yüksek olan ülkelerden gelen başvuruları büyük bir özenle değerlendiklerini ve bunun neticesinde 600 tur operatörünü seçerek Türkiye’de ağırladıklarını dile getirdi. Sözlerini sürdüren Aydın, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 55 oranda büyüme kaydeden EMITT bu yıl 7 binin üzerinde onaylanmış randevu ile Londra World Travel Market’ın 4 bin 500 kişilik onaylı randevu sayısını geçerek yeni bir dünya rekoruna imza attı. Bu kapsamda yapılacak olan görüşmeler turizm sektörünün 2018 yılında nasıl bir seyir izleyeceğinin de belirleyicisi olma niteliği taşıyor. Rekor ilginin 2018 yılının ülkemiz açısından özellikle erken rezervasyon fırsatları gibi tatil tüketicisinin ilgisini çekecek fırsatlar her yıl olduğu gibi bu sene de EMITT’de ziyaretçilerimizle buluşacak” dedi.

106 ÜLKEDEN 600 TUR OPERATÖRÜ VE 7 BİNDEN FAZLA RANDEVU İLE EMITT’E REKOR İLGİ
Bu yıl yoğun bir ilgi gören EMITT’e106 ülkeden 2 bin 686 davetli tur operatörü başvuru yaptı. Tur operatörlerinden gelen bu yoğun ilgiyi büyük bir titizlikle ele alan EMITT yetkilileri fuar katılımcılarına ve ülke turizmine katkı sağlayacak 600 davetli tur operatörünün başvurusunu onaylayarak fuar katılımcılarını da özel olarak oluşturulan randevu sistemine dahil etti. Bunun neticesinde fuar süresince 6 binden fazla randevunun gerçekleştirilmesine imkan sağlıyor. Bu sene 22’incisi düzenlenen EMITT, ülke tanıtımına, turizm sektörünün gelişmesine ve ivme kazanmasına fayda sağlarken ülkemizde tatil anlayışının, erken rezervasyon avantajlarının benimsenmesinde de etkin rol oynuyor. Hem katılımcılar hem de tüketiciler için sektörel bir okul niteliği taşıyan EMITT bu sene de tüm katılımcılar için değer yaratacak, birbirinden faydalı içerik ve iş birlikleri ile sektöre öncülük ediyor.
Editör: Vitrin Haber