Sinop’ta 2015 yılında yeniden kurulan Sinop Tersanespor Kulübü Teknik Sorumlusu İbrahim Önal, Vitrinhaber’e kulüp çalışmaları hakkında açıklamada bulundu. 

Sinop’ta 1958 yılında kurulan ve uzun yıllar farklı liglerde mücadele ettikten sonra maddi sorunlar nedeniyle 1976’da kapanan ve 2015 yılında yeniden kurulan Sinop Tersanespor Kulübünün Sinop’ta dokunmadığı kişi, aile ve birey olmadığını belirten İbrahim Önal, "Hepimiz o formayı giyerek yetiştik bugünlere geldik. O dönemde Sinop’un nüfusu çok düşük olmasına rağmen bir sürü spor kulüpleri vardı. Mesela Kültürspor, Karayollarıspor. Daha sonra diğer kulüpler kuruldu Sinop Gençlikspor, 1968’de Sinopspor kuruldu hepimizin sevdalısı olduğu. Süreç bu şekilde devam ediyor" dedi.

PANDEMİ PLANLARIMIZI ALT ÜST ETTİ
Sinop Tersanespor’un ne zaman kurulduğu ile ilgili bir araştırma yaptıklarını fakat tam olarak ne zaman kurulduğunu bulamadıklarını aktaran Önal sözlerini şöyle sürdürdü; "Zamanında Sinop’un gençleri Tersanespor kulübünü kurmuşlar. Salon sporlarında etkili olmuşlar voleybol, basketbol  bununla ilgili fotoğraflar ve belgeler var. İller arası müsabakalarda Sinop’u temsil etmişler ve gayet başarılı olmuşlar. Biz sadece şuanda futbol yapabiliyoruz. O da altyapı bazında. 11 – 19 arası yaş gruplarında oynuyoruz. Geçen sezon amatör kümede oynayacaktık fakat pandemi nedeniyle bu işler altüst oldu. Bu bizim gençlerimiz için çok kötü oldu. Bu işten ailesini geçindiren, bu işten para kazanarak yaşamını sürdüren bir sürü sporcu atıl vaziyette kaldı. Böyle bir süreçten geçiyoruz.  15 – 16 aydır bugün yarın diyerek sporcuları öteleye öteleye bugünlere kadar geldik". 

AMACIMIZ SİNOPSPOR’A OYUNCU YETİŞTİRMEK
Tersanespor olarak amaçlarının Sinopspor’a oyuncu yetiştirerek daha iyi yerlere gelmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Önal; "1 Haziran’da sahalar açılacak ama ne olacak onu da bilmiyoruz açıkçası. Şuanda küçük yaş gruplarımızda çalışmalarımıza başladık. Karakum yolundan jogging yaptırarak 1 Haziran’da sahaya girene kadar hazırlanmaya çalışıyoruz. Çocukları tanıyamazsınız, anatomik olarak çok farklılar. Bu süre zarfında 16 kilo alan var.  Çok berbat bir durumdayız. Bu şekilde hazırlanmaya çalışıyoruz.
Geleceğe dair şunları söyleyebilirim; Sinopspor tabi ki kentin marka değeri yüksek kulübümüz, bizim amacımız Tersanespor olarak Sinopspor’a oyuncu yetiştirmek ve Sinopspor’un daha iyi yerlere gelebilmesi için elimizden geleni yapabilmek. Ancak bu anlamda Sinopspor’un da Merkez ve ilçe kulüpleri ile ilişkilerinin çok iyi olması gerekiyor. Bizi mental ve fiziksel olarak desteklemesi gerekiyor ki bizde aynı şekilde geri dönüş yapalım o amaç için” ifadelerini kullandı. 

HEDEFİMİZ 2. LİGE ÇIKMAK
Tersanespor olarak hedeflerini çok yüksek koyduklarını ve 2. Lige çıkmayı istediklerini dile getiren Sinop Tersanespor Teknik Sorumlusu İbrahim Önal konuşmasına şöyle devam etti; “Yani hedefimiz bize göre yüksek diyoruz, amacımız 2. Lige çıkmak. 2-3 sene içerisinde BAL ligi, 3. Lig ve 2. Lig olarak bir hedef koyduk kendimize. Bu yetersiz bir hedef gibi görülebilir fakat bu çok zor bir hedeftir. Bizim Sinop olarak 3. Ligi görme şansımız çok zor. Çünkü maliyetler çok yüksek ve oyuncu üretemiyoruz. Oyuncu üretebilmek için sadece Tersanespor’un çabası, Gerze Belediyespor’un, Boyabat’ın, Ayancık’ın, Sinopspor’un çabası yetmiyor. Daha çok yaygınlaştırılması gerekiyor” dedi.

SPORUN VE SPORCUNUN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR
Sinop Merkezdeki dokuz mahalle muhtarının yerel yönetimler ve özel idare tarafından desteklenmesi ile mahallelerde spor kulüplerinin kurulmasının teşvik edilmesi gerektiğini söyleyen Önal; “Bu illa futbol olacak diye bir şey yok. Voleybol, basketbol, atletizm, bisiklet, yüzme, yelken gibi sporlarda belediyelerin, özel idarenin muhtarları desteklemesi gerekiyor. Bu yapının oluşturulması gerekiyor ki rekabet ortamı oluşsun elit oyuncular yetiştirebilelim.     

KENT TERSANESPOR’UN YANINDA OLMALI
Tabi bunları söylerken kent Tersansespor’un yanında olmak zorunda, bireyler ve kent yanımızda olmazsa başarı asla gelmez. Sinop şehri de  en az 2. Lige layıktır. Yeni stadyum yapılıyor Gençlik ve Spor Müdürü Kazım Açıkbaş’a da teşekkür ederim. Ordu Mahallesine sentetik bir saha yapıldı, ışıklandırması yapılıyor. Sinop’un salon sporlarında çok büyük eksikliği var. Hentbol, basketbol, voleybol gibi branşlarda da liglerde olması gerekiyor. Oraya da bir sinerji katmamız gerekiyor". 

Altyapı sorumlusu Tayfun Ertem ise yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi; "Pandemiden önce bizim iki şampiyonluğumuz vardı ve üçüncüsü için mücadele ediyorduk. Ama araya pandemi girdi ve bu nedenle bir ara verildi. O kadar enteresan ki BAL ligine izin veriliyor, antrenman yapılıyor ama maça çıkartmıyorlar. Diğer taraftan güreş basketbol ve salon sporlarına izin veriliyor. Futbol açık alanda, birebir temasta yok ama buna izin verilmiyor. Bu ana kadar geldik ama bir buçuk iki yıl gibi bir nesil kayboldu, bu çok kötü bir şey gerçekten. Bu Haziran’da başlarsa onları toparlamak için büyük bir mücadele vereceğiz. Turnuva yapabilirsek turnuva yapacağız.

ALTINORDU GÜZEL BİR ÖRNEK
Hocamızın dediği gibi hedefimiz mükemmel bir hedef aslında olmayacak bir hedef değil. Hedefimiz büyük ama olmayacak bir hedefte değil. Altyapının olmadığı bir yerde üstyapının olması çok zor bir şey diye düşünüyorum. Bunun en büyük örneklerinden biri Altınordu, nerden nereye geldi. Ben onları buradan tebrik ediyorum, gerçekten büyük bir olaya imza attılar hocalarıyla. 10 yıldır aynı hoca ile devam ediyorlar, istikrar işte böyle bir şey. Hocaların birinin gelip diğerinin gitmesi asla istikrarın yakalanması değil, bunlar yanlış politikalar".

Editör: Vitrin Haber