CHP Sinop İl Başkanlığı ve STK’lar tarafından Cumhuriyetin kuruluşunun 97. Yıl dönümü nedeniyle İskele Caddesi Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.
Program, CHP Sinop İl Başkanlığı ve STK’lar tarafından Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması ardından saygı duruşu ve istiklal marşı okunması ile başladı. 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramının, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal onuru olduğunu söyleyen CHP Sinop İl Başkanı Av. İnan Savaş Yüksel; “Bugün 97 'inci yıldönümünü coşkuyla kutlamanın gururunu bir kez daha yaşıyoruz. Bu şanlı günü yüzyıllar boyu kutlamaya devam edeceğiz” dedi.


Cumhuriyet’in aydınlanmanın adı olduğunu vurgulayan Yüksel; “97 yıl önce bugün yakılan bir meşaledir Cumhuriyet. Kimsesizlerin kimsesi, Nene Hatunların, Şerife Bacıların, Hasan Tahsinlerin sesidir Cumhuriyet.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Bilhassa kimsesizlerin kimsesi' olarak nitelendirdiği Cumhuriyetimiz; hakkı, hukuku ve adaleti temel alan bir ruhla kurulmuştur. Bu ruhun temelinde, hür yaşama kararlılığımızın, zincirlenemeyecek olan irademizin ifadesi olan ulusal Kurtuluş Savaşımız vardır.
29 Ekim 1923’te kurulan Cumhuriyetin koruyucusu ise Atatürk ’ün hiçbir ayrıma, ötekileştirmeye tabi tutulmaksızın yetiştirilmesini istediği fikri, vicdanı ve irfanı hür gençlerdir. Bu nedenledir ki milli egemenliğin ifadesi olan Cumhuriyetimizin günümüzde yaşadığı temel problemler, tüm gençlerimizin diğer vatandaşlarımızla birlikte, 'Demokratik laik ve sosyal hukuk devleti' ilkesine duydukları derin bağlılıkla aşılacaktır. Hukukun üstünlüğü yerine, üstünlerin hukukunu kurmaya çalışan, milletin egemenliğini bir dikta egemenliğine dönüştürmek isteyenler başaramayacaklardır” diye konuştu.


Konuşmasında AK Parti iktidarını eleştiren İnan Savaş Yüksel,  "Cumhuriyetçiler; tüm bu hukuksuzluklara, ihlallere ve baskılara karşı, bir yandan anayasal ilkeleri ve kurumları, diğer yandan insan haklarını ve özgürlükleri büyük bir inanç ve cesaretle savunmuştur ve savunmaya devam edecektir. Türkiye; bireyleri, toplumu ve anayasal kurumları baskı altına alan bir tek adam ve tek parti iktidarına karşı, özgürlüğü ve demokrasiyi kararlılıkla sahiplenme noktasına gelmiştir" şeklinde konuştu. 

FETÖ'YE KARŞI HER ZAMAN UYARDIK, AMA BİZİ DİNLEMEDİLER
Cumhuriyetçiler olarak, FETÖ'ye karşı her zaman iktidarı uyardıklarını , devletin tüm birimlerine sızdıklarını söyleyerek, yapının tehlikelerini haykırdıklarını ancak kendilerinin dinlenmediğini kaydeden Avukat İnan Savaş Yüksel; "Bu karanlık yapının; kendisine bağlı hakim ve savcı görünümlü müritleri yargı terörü ile Türkiye 'yi esir alırken,  milli orduya kumpas kurulurken, türlü senaryolarla Türk Silahlı Kuvvetleri tasfiye edilirken, yurtseverler düzmece belgelerle hapsedilip cemaat sirkinde dönüştürülen mahkemelerde yargılama tiyatroları oynanırken, ateş olmayan yerden duman çıkmaz naraları atılırken haykırdık, dinlenilmedi.
Siyasi iktidara, devletin kritik birimlerini özellikle yargıyı – polisi – istihbaratı teslim etmemelerini söyledik, bunun tehlikelerini haykırdık, dinlenilmedi.
Devletin en hassas kurumları bu yapıya teslim edildi. Yapmayın diye haykırdık. Dinlenilmedi.
Şimdi bir kez daha haykırıyoruz. Cumhuriyetçilerin içinde fetöcü olmaz. FETÖ ’nün siyasi ayağını arıyorsanız kendi içinizde arayın" şeklinde konuştu. 

 "Hiç kimse aradan geçen 97 yıla aldanmasın, Kuva-yi Milliyecilerin yaktığı ışık hala yolumuzu, geleceğimizi aydınlatmaktadır. Bizler, dün olduğu gibi bugün de hem özgürlük ve bağımsızlığımıza hem de millet egemenliğine aynı inanç ile gönülden bağlıyız. Atatürk ve arkadaşlarının emaneti olan güzel Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırarak, 'millet egemenliği' düşünü eksiksiz şekilde hayata geçireceğiz" diyen Başkan Yüksel konumasını şöyle tamamladı: Ülkemiz, ekonomik ve siyasal açıdan bir buhranın içinde olsa da başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Cumhuriyetimizi kuran kadroların yol göstericiliğinde, Anayasa'nın temel dayanağı olan 'demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti' anlayışını, kararlı bir yönetim eliyle güçlendirerek sürdüreceğiz. Çünkü bizler, Atatürk ilkelerinin öncülüğünde, bunu başaracak güce, öz güvene ve birikime sahibiz. Ülkemizde adalete olan susuzluğu, Cumhuriyetimizin kuruluşundaki gibi geniş bir mutabakatla gidereceğiz ve yine bu geniş mutabakat ile Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız.
Bu duygu ve inançla 97 'nci yaşını kutladığımız Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk 'ü, silah arkadaşlarını ve terörle mücadelede şehit olan kahramanlarımızı rahmetle anıyorum. Gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. COVID-19 salgın hastalığı ile ön safta mücadele ederken hayatını kaybeden sağlık emekçilerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyorum. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz’in gönderdiği kutlama mesajının okunması ardından Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Sinop Şubesi Başkanı Bilgin Bekiroğlu ve Eğitim-İş Sinop Şubesi Başkanı Celal Tuncay Şahbenderoğlu birer konuşma gerçekleştirmesi ile program sona erdi.

Programa Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan, CHP Sinop İl Başkanı Av. İnan Savaş Yüksel, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Necla Topal, CHP Sinop Merkez İlçe Başkanı Mustafa Tolga Kara, eski CHP İl Başkanı Mustafa Acun, CHP yönetim kurulu üyeleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Vitrin Haber