Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Danışma Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda Kadının siyasetteki yeri ve bu yerin iyileştirilmesi adına yapılması gerekenler tartışıldı. 

Aşıklar düğün salonunda gerçekleştirilen CHP Kadın Kolları danışma Kurulu Toplantısına Belediye Başkanı Baki Ergül, CHP İl Başkanı Kadir Yavuz, İl Kadın Kolları Başkanı Hacer İnceoğlu, Merkez İlçe Başkanı Aysun Özsönmez, Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Canan Atabek, Milletvekili Aday Adayları Barış Karadeniz ve Saim Akbaş ile çeşitli STK temsilcileri ve çok sayıda partili katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Canan Atabek, toplumda kadına verilen değer ve hakların istenilen seviyede olmadığını söyledi. Atabek; “Kadına verilen haklar ve değerler ne kadar sevindirici olsa siyasette karar verme noktasında istenilen seviyede ne yazık ki değildir. 1934 yılında kadına seçme ve seçilme hakkı verilmiş olmasına rağmen, şu an mecliste temsil etme açısından oldukça gerilerdedir. Siyasetteki konumunda yapılan olumlu gelişmeler olsa da ne yazık ki hala kadının varlığı ve etkisi hissedilmemektedir. Siyasal süreçlerde doğrudan temsilinin geliştirilmesi yönündeki çalışmalar ise, teşkilatlar tarafından simgesel olup olmadığı düşündürücüdür. Demokratikleşmenin en sağlam adımlarından yerel yönetimlerde, yer almaması yerel yönetimlerin en zayıf noktalarından biridir. Biraz özgüven, biraz cesaret, biraz destekle bizde varız” dedi. 

Daha sonra söz alan CHP Merkez İlçe Başkanı Aysun Özsönmez, erkek egemen bir toplumda kadın olmanın çok zor olduğunu söyledi. Kadınların birbirlerine destek olmaları gerektiğine vurgu yapan Özsönmez; “Erkek egemen toplumda kadınların her alanda var olmaları için birbirlerini desteklemek ve varlıklarını kabul ettirmeleri gerekir. Siyasette ayrımcılığın ortadan kalkması için kadınların erkeklerle birlikte asıl yürüdüğünün çok iyi anlatılması, eşit bir adalet ve özgürlük anlayışı ile kadınların tek yürek olması ile gerçekleşebilir” dedi. Kadınların aktif siyasette yer almalarının demokrasiye önemli katkı sağlayacağını belirten CHP Merkez İlçe Başkanı Aysun Özsönmez kadının siyasette büyük engellerle karşılaştığını söyledi. Özsönmez; “Geçtiğimiz yıl yapılan yerel seçimlerde, belediye meclisi üyesi olarak sadece iki kadın üyemiz seçilmiştir. İl genel meclisi üyeliğine aday olan kadın arkadaşımız üçüncü sırada kalabilmiştir. Ekip ruhu ile birlikte bir iş başarmanın verdiği dostluk ve dayanışma duygusu içinde siyasette kadın emeğinin daha görünür hale gelmesi için kadının toplumsal anlamda hak ettiği yeri bulma çabası içinde olmalıyız. Kadının başörtüsü, doğurganlığı üzerinden siyasete hayır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara verdiği haklar sayesinde milletvekili olup, çıkarları için Osmanlı dönemine özenenlere hayır. Kadınlar siyasette erkeklerle eşit olarak yer alabilse dünya yerinden oynar” diye konuştu. 

Erkek bireyler olarak egemenliğimizi asla teslim etmeyiz
Daha sonra kürsüye gelen CHP İl Başkanı Kadir Yavuz erkek egemen toplumun özelliklerinde bahsetti. Hiçbir egemen toplumun egemenlik haklarından feragat etmeyeceğini söyleyen Yavuz; “Erkek egemen bir toplumda yaşıyoruz. Erkek bireyler olarak egemenliğimizi size hiçbir zaman teslim etmeyeceğiz. Kesinlikle savaşarak kazanmak zorundasınız. Biz ne kadar sizlerle eşitiz, siyasi haklara sizlerde sahipsiniz desek de bu sizin kavganız olmadığı sürece mümkün olmayacaktır. Ama bu kavgayı yaparsanız başaracağınıza inancımız tamdır” dedi. Cumhuriyet Halk Partisinin birçok dünya devletinden önce kadınlara haklar verdiğini vurgulayan Yavuz; “Cumhuriyet Halk Partisi Mustafa Kemal Atatürk’ün kuruculuğunda Avrupa ülkelerinden de çok önce kadın hakları ile ilgili hamleler yapmıştır. 1924 yılında ilk defa Türkiye kadınlar birliği kurulmuştur. 1934 yılında kadına seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Bugünkü siyaset arenasına baktığımızda kadının temsil ehliyeti yetersizdir. Bunun sebebi siyasiler midir? Elbette hayır. Bunun sebebi; kadının görünür olmaması, kadının mücadele etmemesi sorunu bu aşamalara getirmiştir. Sadece evinde mutfağında yemek yapan, çocuk doğuran erkeğinin sözünden çıkmayan, edilgen kadın profilinden kurtulmadığınız sürece, erkekler size bazen lütuf olarak bazı imkanlar sunacaktır. Bu çarkı ters düz etmek sizin elinizde. Gerek yerel gerekse genel seçimlerde yükün siz kadınların omuzlarında döndüğünün bilincindeyiz. Bu yükü çekerken edilgen olmaktan kurtulup, yöneten olma konumundaki taleplerinizi öne çıkaran bir kavgayı tüm örgütler içerisinde yaratmak zorundasınız. Yoksa genel hastalığımız olan erkek egemen yapısı bizden size çok toleranslı haklar sağlamayacaktır. Yeni bir seçim sürecine girdik. 2015 seçimleri var önümüzde. Yine sırtınızdaki yükün büyük olduğunu biliyorum” diye konuştu. CHP Merkez İlçe Başkanı Aysun Özsönmez’in konuşmasında bahsettiği huşulara da değinen İl Başkanı Kadir Yavuz; “İlçe başkanımız konuşurken mecliste iki kadın arkadaşımızla temsil ediliyoruz dedi. Şu an milletvekilliği seçimleri için görünürde 5 aday adayımız var. İçlerinde kadın aday yok. Bu bizden kaynaklanan bir sorun değil, sizden kaynaklanan bir sorun. O nedenle kendinizi daha görünür hale getirecek politikalarla yan yana gelip bu örgütlerdeki erkeklere kendinizi hissettirmek zorundasınız” diye konuştu. 

Bu ülkede birileri padişah özentiliğine başladı
Türkiye’de artık yaşamın zorlaştığına vurgu yapan Yavuz; “Bu ülkede işimiz kolay değil. Birileri padişahlık özentiliğine başladı. Hatta halife padişah olmaya niyetlendi ve çok sert bir şekilde geliyorlar. Bu ülke bize büyüklerimizden miras değil. Bu ülke çocuklarımızın bize emaneti. Bu ülke karanlık yerlere gidiyor. Bu ülke hırsızlığın, arsızlığın, namussuzluğun kol gezdiği bir ülke haline geldi. Bunu durdurabilmenin yolu CHP iktidarından geçiyor. Bunun için çocuklarımız adına, gelecekteki torunlarımız adına bizim yaşadığımız bu çağdan üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmemiz gerekiyor. Eğer bu sorumlulukları yerine getirebilir, inançla, dirençle bu halifelik niyetli padişah özentilerine engel olacaksak işimiz büyük, kavgamız anlamlı. Ben inanıyorum ki bu savaşı başaracağız. Kadınlarımıza şimdi geçmişten çok daha fazla ihtiyacımız var. Hepinizin bu görevi büyük bir sorumlulukla yerine getireceğinizi inandığımı belirtmek istiyorum” dedi.

Toplantıda son olarak söz alan Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül; Türkiye’de artık yaşamanın zorlaştığını söyledi. Ergül; “Ülkemizde kadın olmak çok zor. Aslında ülkemizde artık yaşamak çok zor. Her geçen gün ülkenin nereye geldiğini ve nereye gittiğini görüyoruz. Az öncede dediğim gibi bu ülkede kadın olmak değil, artık yaşamakta zorlaşmaya başladı. Az önce değerli il başkanımız çok güzel konulara değindi. Biz kadınlarımızla rakip değiliz. Biz modern Türkiye Cumhuriyetinde olması gerektiği gibi birer kardeşiz, eşiz, arkadaşız. Her zaman sizlerin yanında ve destekçisi olduğumuzu lütfen unutmayın. Ama şu da bir gerçek; hiç kimse istemeden bir şeyleri sizlere vermez. Yaklaşık 4-5 tane milletvekili adayı arkadaşımız var. Bu sayı artabilir tabiki. Ama gönül ister ki bunların arasında bayan arkadaşlarımız da olsun. Birileri gelip size; gelin ben seni birinci sıradan milletvekili adayı yaptım demez. Bunu sizlerde istemezsiniz. Bu sebeple bazı şeyleri sizler talep edeceksiniz ve bunda da ısrarlı olacaksınız. Şunu belirteyim ben sizlerin her zaman yanınızdayım. Burada en önemli konu iletişim. İyi bir iletişim kurmazsanız başarıyı yakalamanız imkansız diyebilirim. Bakın daha 4 ay var. Bu 4 ayda sıkı bir şekilde çalışarak başarıya ulaşacağımıza inanıyorum” dedi. 

Toplantıda CHP kadın örgütlerine verdikleri desteklerden dolayı Belediye Başkanı Baki Ergül’ün eşi Bircan Ergül ile CHP üyesi Ayla Çevikalp’e plaket takdim edildi. 
Editör: Vitrin Haber