Sinop Filistin'e Destek Platformu tarafından Uğur Mumcu Meydanı’nda saat 14.00’te düzenlenen etkinliğe AK Parti Sinop İl Başkanı Yakup Üçüncüoğlu ve Merkez İlçe Başkanı Ali Gündoğdu, Sinop İl Müftüsü Paşa Bektaş, Filistin’e Destek Platformu ve İHH temsilci ve üyeleri, çeşitli kurum ve STK temsilcileri ile birlikte çok sayıda Sinoplu vatandaş katıldı.
Etkinlik alanında kurulan hayır çarşısında Filistin yararına satışlar gerçekleştirildi. Ayrıca çocuklar kendi elleriyle yaptıkları maket gemileri mazlum Filistin halkı için satışa sundu.
Gösteri sırasında Filistin’e destek pankartları açıldı ve sloganlarla destek mesajları verildi. Basın açıklamasının ardından Alaaddin İmam Hatibi Celil Kalyoncu tarafından dua ve Kur'an-ı Kerim tilavetinde bulunuldu.
Sinop Filistin’e Destek Platformu adına konuşan Şahin Köstek, Gazze’de iki yıldır yaşanan katliam ve soykırımın tahammül edilemez bir noktaya ulaştığını ifade ederek başladığı basın açıklamasında şunları söyledi; “Gazze’de soykırım suçu açıkça, dünyanın gözünün içine baka baka işlenirken, sivil halka yönelik abluka ile Gazze halkı açlığa mahkûm edilmekte. Kıtlığın dayatıldığı Gazze’de 24 saatte 1’i çocuk 6 kişi açlıktan ölmekte, Uluslararası hukuk açısından tüm suçlar işlenmektedir.
Dünyanın en büyük zulmüne karşı dünyanın en büyük sivil deniz misyonu olan uluslararası SUMUD filosuna destek vermek için Sinop Filistin'e destek Platformu olarak toplanmış bulunmaktayız.
SUMUD kararlılık ve Sarsılmaz azimlilik manalarına gelmektedir. Türkiye dâhil 6 kıta, 44 ülkeden sanatçı, siyasetçi, gazeteci ve aktivistlerden oluşan yaklaşık yüz gemi ve bin kişilik küresel SUMUD filosu Dünya sustuğunda Biz Yelken açarız, karaların Bittiği anda deniz devam eder düşüncesiyle Gazze’ye yola çıktı. Bu hareket cesaretten öteye kararlılıkla yola çıkmıştır. İsrail Terör devleti tarafından dünyanın gözüne bakarak bir soykırımın ötesinde.
Abluka altında doğan çocuklar! Bombalar altında yaşayan bir nesil! Hastaneye erişimin olmadığı hastalar! Bombalanan yardım kuyrukları ve fırınlar! Özetle Açlığın ve sefaletin savaş unsuru olarak uygulandığı bir düzen oluşturulmaktadır.
Tüm dünya sessizliğe bürünürken vicdan sahibi insanlar SUMUD filosu ile artık sessizliği reddediyor. Bu sefer uluslararası SUMUD filosu bir kutu undan, birkaç paket pirinçten daha fazlasını taşıyor.
Akdeniz insanlığın onurlu yürüyüşüne şahitlik ediyor!
Uluslararası SUMUD Filosu, Gazze’ye yalnızca yiyecek ve ilaç değil… İnsanlığın vicdanını, onurunu ve direniş iradesini taşıyor! Ve bu sefer sadece birkaç gemi değil. Filistin’in yanında dimdik duran, 44 ülkeden fazla, binlerce aktivistin katılımıyla, 100’e yakın gemi ile bu yolculukta buluşuyor! Barselona’dan, Cenova’dan, Sicilya’dan, Tunus’tan kalkan gemiler, Dünyanın dört bir yanından gelen destekle Akdeniz’in kalbinde birleşiyor!
Katil İsrail bilsin ki ne abluka, ne barikat, ne de zulüm insanlığın vicdanını susturamaz. Bu sefer, yalnızca bir yardım seferi değil… İnsanlığın tarih önünde verdiği onur imtihanıdır!
TBMM’deki tüm partilerin Filistin’e destek için bir araya gelmesini memnuniyet ile karşılıyoruz. Gazze ve insanlık için yapılan her adımı olumlu görüyor. Gazze’deki mezalime yönelik parlamenter diplomasi hamlelerini değerli ve anlamlı buluyoruz. Fakat; Gazze’nin içinde bulunduğu durumun bundan çok daha fazlasını gerektirdiğini düşünüyoruz. Gazze geri dönülmez bir aşamaya girmiş durumdadır. Küresel çetelerin Gazze’yi işkal kararlarının uygulama süreçleri devam ederken atılması gereken ÇOK ACİL bazı adımlar olduğunu hatırlatmak zorundayız.
Gazze’deki mevcut ablukanın kalkması için acil insani koridor oluşturulmalıdır. Bu koridorun oluşturulması amacıyla hareket eden 44 ülkeden fazla katılımın olduğu Küresel SUMUT Filosu’nun, Türkiye'nin öncülük ettiği bir konsorsiyum veya BM gibi uluslararası kuruluşların nezaretinde, gerektiğinde askeri himaye de oluşturularak Gazze’ye ulaşması ve insani amaçla denizden bir insani koridorun oluşması mutlaka sağlanmalıdır.
Acil insani yardım amaçlı olarak karadan ve havadan da Gazze’ye insani yardım ulaştırılması için ilgili birimlerin hızla görevlendirilmesi gerekmektedir. Filistin topraklarında soykırım ve sömürge suçlarını işleyenlerin mahkemeler önünde hesap vermelerinin temin edilmesi çağrısını çokça önemsiyoruz.
Buradan dünyaya ilan ediyoruz. Gazze yalnız değildir! Soykırıma karşı susmak, insanlığın kara lekesidir! Zulme karşı direniş, insanlığın namus borcudur! Gazze’ye özgürlük, umut ve direnişi taşıyan, Küresel SUMUT Filosunun bu kutlu seferini Sinop’tan gururla selamlıyoruz. Gazze’nin yanında, insanlığın ön safında duruyoruz! Gazze kazanacak! İnsanlık kazanacak! Zalim kaybedecek, vicdan galip gelecek! Nehirden denize Filistin özgür olacak.”