Sinop'ta şampiyonluk mücadelesi başladı Sinop'ta şampiyonluk mücadelesi başladı

Sinop'ta "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" nedeniyle Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından tören ve çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Sinop Valiliği önünde gerçekleştirilen törende, Atatürk anıtına çelenk konuldu, ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Müdür Vekili Harun Köksalan burada yaptığı konuşmada engelli bireylerin topluma kazandırılması ve haklarının diğer insanlarla eşit ölçüde sağlanması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

Engellilerle ilgili görevi hassasiyetle yerine getirmeye çalıştıklarını dile getiren Köksalan, şunları söyledi:

“3 Aralık, 1992 yılında Birleşmiş Milletler kararı ile 'Uluslararası Engelliler Günü' olarak kabul edilmiştir. Bugün, tüm dünyada engeli olan bireylerin, topluma kazandırılması ve haklarının diğer insanlarla eşit ölçüde sağlanması, toplumlarda engeli olan kişilerin güçlendirilmesi amacı ile bugün çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.  İl Müdürlüğümüz olarak engelli kardeşlerimizle ilgili üzerimize düşen görevi hassasiyetle yerine getirmeye çalışıyor, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ düşüncesi ile hareket ettiğimizi belirtmek istiyorum.

ÜLKEMİZİN YÜZDE 7'Sİ ENGELLİ BİREYLERDEN OLUŞUYOR
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 10’unu engelliler teşkil ediyor. Ülkemiz nüfusunun yüzde 7’sini engelli kardeşlerimiz oluşturuyor. 
“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” düsturuyla hareket eden Devletimiz; engelli vatandaşlarımızın sosyal hayatın içerisinde etkin olarak yer almaları, günlük yaşama engelsizce katılmaları, toplumla bütünleşmeleri, fırsat eşitliğine sahip olmaları için çok ciddi düzenlemeler yapmış ve hayata geçirilen sosyal politikalar vesilesiyle engelli vatandaşlarımızın çok daha kapsamlı hizmetlerden istifade edebilmelerinin imkânı sağlanmıştır. Bu kapsamda 4857 sayılı İş Kanununa göre işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli; kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli bireyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.

Son yıllarda engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin ekonomik ve sosyal durumlarını iyileştirmeye yönelik olarak eğitim hizmetlerinden evde bakım hizmetlerine, istihdamdan ayrımcılığın önlenmesine varıncaya kadar pek çok hususta sorunlarına çözüm olmak; toplumla bütünleşmelerini, işgücüne katılmalarını, huzur ve refahlarının artmasına yönelik çok önemli düzenlemeler hayata geçirilmiştir.

ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN SORUNLARINI ÇÖZMEK BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ
Bizler insanı yaşatan, insani değerleri her şeyin üstünde tutan bir medeniyetin mensuplarıyız. Müdürlüğümüz olarak en önemli gayelerimizden biri engelli kardeşlerimizin sorunlarına bu alanda hizmet veren Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte kararlılıkla el atmak ve bu sorunlara çözüm üretmek olmaktadır. Bu noktada çok büyük bir mesafe kaydetmenin de memnuniyetini taşıyoruz. Bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmalar sonucunda engellileri yok sayan anlayış yerine engelliye her alanda pozitif ayrımcılık tanıyan bir anlayış getirildi. Engelli ve yaşlılarımızın en fazla ailelerinin yanında iken mutlu ve huzurlu olacaklarına inanıyoruz. Bu çerçevede,  sosyal ve ekonomik sebeplerle ihtiyaç sahibi durumunda olan engelli ve yaşlılarımızın aileleriyle birlikte yaşamaları adına, 2006 yılında bir sosyal yardım programı olarak başlatılan Evde Bakım Aylığı uygulamasıyla ilimizde 2.194 engelli vatandaşımızın yakınına her ay 5.098 tl nakdi destek sağlanmaktadır. Ayrıca ücretsiz ve indirimli seyahat hakkı kapsamında toplam 2.974 engelli vatandaşımıza engelli kimlik kartı verilmiştir. Ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engellilerimiz için, Müdürlüğümüze bağlı veya Bakanlığımız denetimi altındaki kuruluşlarca bakım hizmetleri verilmektedir.  Bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da yeni projelerle, yeni hizmetlerle sizlerin huzurunda olacağız. Sizlerin gören gözü, işiten kulağı, tutan eli olmaya devam edeceğiz. Her bir engelli kardeşimizin bu ülke için ortaya koyabileceği bir değer, bir kabiliyet vardır. Bize düşen bu kabiliyetlerinizi gerçekleştirmenin önünü açmaktır.  Engellilere sadece bu gün değil, tüm yaşamlara boyunca engin bir sevgi ile sahip çıkmalıyız. 

Bugün münasebeti ile her alanda engelli vatandaşlarımızın engellerin ortadan kaldırılması ve engellilik konusundaki toplumsal duyarlılık ve farkındalığın güçlenmesini temenni eder, Engellerin birlikte ve beraber aşılacağı düşüncesiyle, tüm toplumu oluşturan bireylerle beraber omuz omuza geçirmemiz arzusuyla, engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine mutlu bir yaşam sürdürmelerini temenni ediyor, saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum"

Törene Sinop Belediye Başkan Vekili Serdar Önder Öztürk, kurum müdürleri, engelliler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Öte yandan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Sinop Rehberlik ve Araştırma Merkez Müdürlüğünce Sakarya Caddesi’nde stant açıldı.Stantta vatandaşlar bilgilendirilip broşür dağıtıldı.


Editör: Merve Yerli