Sinop Helesa Geleneği Kültürel Miras olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel Miras listesine girdi.

Bu bilgi UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz tarafından duyuruldu.

Bana bu bilgiyi Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği kurucusu ve Onursal Başkanı TBMM eski Başkan vekili Özer Gürbüz’ün kızı Dilek Orhan verdi.

Sayın Orhan yaptığı açıklamasında bana şunları söyledi; “Sinop’un tanıtılmasında ve turizminde büyük önem taşıdığına inandığım Sinop Helesa Geleneği, Kültürel miras olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel Miras listesine 22 Mart 2021 tarihinde girmiştir. Bu önemli olayın gerçekleşmesinde bütün Sinop’luların bildiği gibi Babam Özer Gürbüz ile birlikte bir çok belgeselleri ile altın imzalar atan Yönetmen Fahri Tanırdır.

Yine Sinop için hayati önem taşıyan bu geleneğin gerçekleşmesindeki amacın; “sadece doğdukları topraklara ve ülkeye hizmet, bununla birlikte de kültürel miraslarımızın gelecek kuşaklara aktarılması iyi niyeti olmuştur. Bu olayın başarılması gerçektende çok zordu. İşte bu iki büyük insan bu haklı mücadelelerinde başarılı olmuşlar, zoru başarmışlardır” dedi.

Bilindiği gibi Sinop’un öz malı olan, Sinop kültürü ve geleneği içinde de uzun yıllar yerini alan bu Helesa şenliğinin Kültürel Miras Listesine girmesi Sinop halkı olarak bizi de çok sevindirdi.

Bu konuda büyük emeği geçen saygıdeğer Özer Gürbüz Başkanıma, Yönetmen Fahri Tanır beyefendiye, bunların yanında bu çalışmaları takip ve katkıda bulunan Dilek Orhan hanımefendiye Sinop halkı adına teşekkür eder, şükranlarımı sunarım.