Geçtiğimiz günlerde Sinop'ta yaşanan bir trafik kazasında gazetecilerin görüntü almasının engellenmesi, medya camiasında rahatsızlık uyandırdı.

Sinop-Boyabat karayolunda 5 Ekim 2020 Pazartesi günü 1 kişinin hayatını kaybetmesi ve 5 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan trafik kazası ardından nahoş görüntülerin yaşandığı, görevi sadece haber yapmak ve vatandaşı bilgilendirmek olan basın mensuplarının bir uzman çavuş tarafından engellenmeye çalışıldığı ileri sürüldü. Hatta, haber takibi yapmaya çalışan gazeteciler olay yerinde küçük çaplı arbede yaşandığını da iddia etti. Anlaşılan, itiş kakışın yaşandığı kaza alanında gazeteciler görevlerini güçlükle icra edebilmiş. 

SİNOP MEDYASININ BİLGİ KANALLARI NEDEN TIKALI?

Öte yandan son dönemde Sinop özelinde kurumlar tarafından basın mensuplarına uygulanan bilgi kısıtlaması da medya camiasında büyük rahatsızlık ve endişe uyandırıyor. Özellikle güvenlik güçlerinden en basit trafik kazasının bile bilgisini alabilmek ve vatandaşa aktarabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Bilgi ve haber kanallarının tıkalı olduğunu belirten ve ulusal çıkarlar söz konusu olduğunda her zaman devletinin ve milletinin yanında yer alan Sinop basını bilgi ve haber alma kanallarının açılmasını istiyor. 

GAZETECİLER KONUYU VALİLİĞE TAŞIYOR

Her iki konuyu gündemine alan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti yönetimi Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu ile görüşecek. Cemiyet Başkanı Cengiz Demirel ile birlikte Valilik ziyareti gerçekleştirecek olan basın mensupları, Vali Karaömeroğlu görüşmesinden oldukça umutlu.   

Anayasamız haber alma özgürlüğünü, basın özgürlüğü ile birlikte düzenlerken, kişiler kadar, basının da engelsiz ve kapsamlı haber edinme gereksiniminin olduğunu unutmamak gerekiyor. Basının kamusal görevlerinin başında yer alan 'Haber Verme' görevi hiç bir engelle karşılaşmaksızın ve tüm kapsamı ile haberleri iletebilmesi kimseyi rahatsız etmemeli.