Antibiyotik Farkındalık Gününün halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile her yıl 18 Kasım’da gerçekleştirilen bir Halk Sağlığı girişimi olduğunu belirten Dr. Fatih Reyhanlıoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi; Günümüzde dirençli bakteriler tarafından enfekte edilen hasta sayısı artmakta ve antibiyotik direnci ise halk sağlığını tehdit eden etkenler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin önümüzdeki nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için antibiyotiklerin akılcı kullanımı çok önemlidir. Enfeksiyon hastalıkları, uygun antimikrobik tedaviyle başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Ancak akılcı olmayan antimikrobiyal tedavilerin kullanılması enfeksiyon hastalıklarının tedavi edilmesini engellemektedir. Uygun antimikrobiyal tedavi; hastalık şiddet ve süresinin kısaltılması açısından çok önemlidir.
Enfeksiyon olmaksızın antibiyotik kullanılması, yanlış antibiyotik kullanılması, antibiyotiklerin az veya aşırı alınması, ilacın alınma saatlerinin uygun olmaması durumlarında antibiyotikler doğru kullanılmamış olur.
Antibiyotikler yalnız bakterilerin neden olduğu hastalıklara karşı etkili olup; soğuk algınlığı veya grip gibi virüslerin neden olduğu hastalıklar için kullanılması yanlıştır ve bu hastalıklara çözüm sunmazlar. Antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı hastalıkları tedavi edemez. Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine yeni antimikrobiyal direncin gelişmesine neden olabilir. Antimikrobiyal direnç antibiyotiklerin etkisinin azalmasına veya yok olmasına neden olur. Bunun sonucunda ise, daha sonra antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğunda işe yaramazlar. Bu yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturmaktadır. Artık antibiyotik direnci tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir.
Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Hastaların, daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiğin, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmaması gerekmektedir. Hekim önerisi sonrası reçete ile alınan antibiyotiğe, enfeksiyonu en etkili biçimde tedavi etmek ve direncin ortaya çıkma riskini azaltmak için antibiyotikler hekimin yazdığı reçeteye bağlı olarak eczacının tarif ettiği Şekilde doğru dozda ve uygun zaman aralıklarında alınarak kullanılmalıdır. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır. Aksi takdirde faydadan çok zarar getirecektir.
Bakterilerin neden olduğu hastalıklara karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için antibiyotikleri doğru kullanmak daha sağlıklı bir toplum daha sağlıklı bir gelecek için hepimizin görevidir”. Haber Merkezi

Editör: Vitrin Haber