Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Sinop Şubesi Başkanı Neslihan Şahin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı. 1 Mayıs'ın emeğin ve emekçinin bayramı olduğunu belirten Neslihan Şahin, bu yıl salgın nedeniyle yine meydanlarda olamadıklarını hatırlattı. 

YİNE EMEĞİN KUTSALLIĞINI YAŞAYAMIYORUZ
Neslihan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: "Yine emeğin kutsallığını kutlayamıyoruz. Ekonomik ve sosyal alanda hızlı değişimlerin yaşandığı ülkemizde tüketici maalesef yaşanan bu  pandemi süreci ile bugün geçmişte olduğundan daha çok işsizlik, açlık, yoksulluk ve pahalılık girdabı içinde çırpınmaktadır.

YOKSULLUK SINIRI 10 BİNE DAYANDI
Yönetenler; Halk sağlığını görmemezlikten gelmeye devam etmekte, acı veren ve kabul edilemez hastane ile yoğun bakım görüntülerine karşı kör olmuş durumdalar. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3 bine yoksulluk sınırı 10 bine dayandığı pandemi döneminde bile; halkın yoksulluğuna karşı kulaklarını tıkamışlar, ekonomik sıkıntılar nedeniyle intiharlara ve çığlıklara  karşı sağır olmuşlardır. Emeklilerimiz sadakaya mahkum edilmeye ısrarla devam edilmektedir. 

Tüm çalışan emekçilerimiz için 'insan onuruna yaraşır yaşama koşulları ve sendikal hakları istiyoruz' derken yoksulluğun kucağına atılarak ölüme terk edilmeye çalışılmaktadır. Her ne kadar bu dönemde kısa çalışma şartları esnetilmiş olsa da, bu şartları sağlayamayan veya işvereni kısa çalışma ödeneğine başvurmadığı için, yüzbinlerce işçi kısa çalışma ödeneği yerine ücretsiz izin ödeneğine mahkum edilmiştir. Ücretsiz izin uygulaması, işveren için işçiyi hak aramaktan, örgütlenmekten  alıkoymak üzere kullanılmış ve işçi cezalandırılmıştır.

TÜKETİCİ VE EMEKÇİLER KARAR SÜREÇLERİNE KATILABİLMELİ
Sendikalı olmayı önlemek ve tazminat yükünden kurtulmak isteyen patronların silahı Kod-29 olmuştur. işçiye sürülen bu leke için, sağlık hakkına erişimde eşitlik için, istihdam sürecindeki  yoksulluğun kalkması için, emekçilerimizi dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Yoksulluğun ve açlığın yok edilebilmesi ve bu süreçte daha da yoksullaşan tüketicinin ekonomik gelişiminin sağlanabilmesi için tüketicilerin ve emekçilerin karar süreçlerine katılarak temsil edilebileceği, alınan kararlara katılım sağlayabileceği, ekonomik ve sosyal politikalar derhal oluşturulmalı.. 

Yoksulluk ve açlıkla mücadele, temel ihtiyaçların karşılanması hakkı için önümüzdeki süreçte de mücadele edileceği görülmektedir. 2023'e iki kala Türkiye Tüketici Hareketinin lokomotifi ve ayrılmaz büyük parçası Tükoder'in gündemini yoksulluğa karşı tüketici mücadelesi oluşturmaktadır"

Editör: Vitrin Haber