Her bir karesinde adeta tarih kokan ve Ressam İsmet Ülgen'in büyük emeklerle yıllarca fırçasından dökülerek eski Sinop'u sokak sokak, mevsim mevsim anlatan kente ait resimler, artık bir koleksiyoncuda.  Ne yazık ki Sinop'ta gereken ilgiyi görmeyen, ancak dışarıdan gelenleri cezbeden tablolar, şimdi Ankara'ya gidiyor.  

1991 yılından bu yana her yaz tatilini Sinop'ta geçiren Maliye Başmüfettişi ve Koleksiyoner Kamil Karatepe, şu an hasta yatağında yatan Ressam İsmet Ülgen'e ait tabloları gördüğünde hayranlığını gizleyemedi. Sinop Kültür ve Turizm Derneği eski Başkanı ve Turizmci Cemalettin Kaya'nın tavsiyesiyle, Sinop'un en eski turizmcilerinden emekli öğretmen ve Ressam İsmet Ülgen ile tanışan Kamil Karatepe, mevcut 58 tabloyu satın aldı. Karatepe, resimlerin koleksiyonunda çok önemli bir yer oluşturacağını söyledi.  Aslında resimlerin Sinop'ta oluşturulacak bir kent müzesinde sergilenmesinin daha doğru olacağını belirten Karatepe, böyle bir talep geldiğinde resimleri hiç tereddüt etmeden verebileceğini kaydetti. 

BU BİR KOLEKSİYONER İÇİN HAZİNE
"Ben amatör bir koleksiyonerim. Ama bir koleksiyoner için bu resimler bir hazine" diyen Kamil Karatepe sözlerini şöyle sürdürdü: "İsmim Kamil Karatepe. 1991 yılından beri Sinop aşığı bir kişi bir gezgin diyebiliriz. 1991'de Sinop'a yolumuz düştü. 2019 dayız. 28 yıldır Sinop'a devamlı gidip geliyoruz. Bu son gelişimizde de sağ olsun oğlumun daha önce aldığım gemi maketlerine biraz hasar vermesi dolayısıyla geldim ki, gemilerimi yineleyeyim. Ama Cemalettin Kaya abim: 'Sinop’tan sadece gemi alma Sinop’tan resim de al. Ama resmin alınacak bir tek yer var, o da İsmet Ülgen' dedi. Ben de Cemalettin abinin tavsiyelerine uyarak Sinop'a geldim ve Sinop tan İsmet abimizin çok değerli, gerçekten hem estetik anlamda, hem de tarihsel değeri anlamında çok güzel tablolarla dönüyorum. 

ŞİMDİ SİNOP'UN TARİHİNİ SIRTIMDA TAŞIYORUM
Benim için büyük bir zevk ama aynı zamanda büyük bir sorumluluk. Çünkü Sinop’ un tarihini şu an sırtımda taşıyorum. Ama Sinop’un tarihi geçici olarak benim sırtımda. Ben o yükü en kısa sürede Sinop a geri getirme sözüyle buradan ayrılıyorum. İsmet abime eşi hanımefendiye ve oğlu Oral’a gerçekten bu vesile oldukları için Cemal abiye sizlere çok teşekkür ediyorum. Ben bu şimdi Ankara’ya dönüyorum ama, gönlüm bundan sonra hep Sinop’ta. Sinop ile ilgili anılarımız daha farklı bir niteliğe büründü. Artık sadece bir Sinop aşığı, Sinop insanlarının dostu değil aynı zamanda Sinop'a ilişkin büyük yükümlülükler üstlenmiş bir Maliye Baş Müfettişi olarak bundan sonra bize düşen görevleri de yapmaya hazırız. Teşekkür ediyorum. Aldığım tablo sayısı 58. Ama ben 57+1 diyorum. Bunların içinde her türlü tablo var. Gerçekten bir kısmı çok çok özel. Hepsi birbirinden güzel. Ama 18 adet tablo şehrin tarihi dokusuna ilişkin bunlar çok değerli bir hazine bunlar. Bu resimler Sinop tarihine ışık tutuyor. 

HEM SEVİNİYOR HEM ÜZÜLÜYORUM
Bir taraftan seviniyorum bir daha üretilemeyecek resimlerin sahibi oldum. Ama bir taraftan da üzülüyorum. Bunların yeri benim Kamil Karatepe'nin evi olmamalı. Bu değerlerin yeri Sinop'un müzesi olmalı ve toplumla paylaşılmalı. Bende geçici olarak duruyor. En kısa sürede İsmet Ülgen Kent Tarihi Müzesine bağışlanmak üzere ben de emanet. Sinop'taki maceram bir başka boyut kazandı. Sinop'a dair yüküm bir o kadar daha arttı" 

KIYMET BİLENİN ELİNDE OLMASI SEVİNDİRİCİ
Hayatının sanatla geçtiğini belirten Ressam İsmet Ülgen, resimlerin kıymetini bilen ve sanatı seven bir kişiye teslim etmekten mutlu olduğunu söyledi. İsmet Ülgen: "Benim hayatım sanatla geçti. Sayısı belli olmayan eserlerim var. İlkokulda ortaokulda evin bahçesinde başladık. Rahmetli abimin marangozluk becerisi vardı. Ben çizerdim boyardım o yapardı. Vapurda satardık öncelikle. O zamanlar buraya fazla kimse gelmiyordu. Sonradan dükkan açtık. Dükkanı yürüttük buraya kadar. Benim oğlum benden sonra yetişecek. Onun da eli yatkın. Bu arada yılların birikimi eserlerimin emin ellerde olduğunu bilmek beni oldukça mutlu etti. Kamil beye çok teşekkür ediyorum." dedi.  

İSMET BEY SİNOP İÇİN ÇOK DEĞERLİ
Eşinin Sinop için güzel şeyler yaptığını kaydeden İsmet Ülgen'in hayat arkadaşı Perihan Ülgen ise: "İsmet beyin eserlerinin emin ellerde olduğunu görmek sevindirici. Bu gerçekten hoşuma gitti.  Bu eserlerin artık yapılmıyor olması ve kaybolması insanın içi burkuluyor. İsmet bey gerçekten değerli bir insan. Yani gece gündüz Sinop için yıllarca çalışmış, birçok sergilere fuarlara katılmış bir kişi. Ömrü resim yapmakla geçti. Ben kendisiyle gurur duyuyorum. Kamil beye de bu hassasiyeti için teşekkür ediyorum" diye konuştu.
 

Editör: Vitrin Haber