GÜNCEL

Kıbrıs Gazilerinden Vali Cirit’e Ziyaret



Vali Kemal Cirit’e yeni görevinin hayırlı olması temennilerini ileten Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Özgen 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatının yıl dönümü kapsamında dernek üyeleri ile birlikte Vali Cirit’i ziyarete geldiklerini söyledi.  

TÜM GAZİLERİMİZ VATANIMIZIN BİRER SAVUNUCUSU

Bütün gazilerin vatanın birer savunucusu olduğunu belirten Özgen; “Devletimizin, milletimizin varlığının bütünlüğünü o günün şartlarında iç barışımızın çok düzgün olduğu 1950’li yıllarda Kore’ye, 1974’te de soydaş ve din kardeşlerimizi kurtarmak için Kıbrıs’a gittik.  O günün şartlarına baktığımız zaman iç barışımız doruk noktada. Biz Kıbrıs’a adı üstünde Barış Harekatı için gittik. Her bir gazimizin yanında Güneydoğulusu, doğulusu arkadaşlarımız vardı. Benim bir yanımda Diyarbakırlı Mirza, solumda Mehmet Nurdemir şehit olan arkadaşım vardı. Biri Urfalı, biri Diyarbakırlı. Birlik beraberlik içinde piri paktık. Vatana ihanet söz konusu değildi. Cumhuriyet tarihimizin kuruluşundan beri biriz, bütünüz, beraberiz, dimdik ayaktayız. Biz Kıbrıs gazileri olarak her zaman vatanımızın birliği, bütünlüğü için her türlü sefere de, vatanımızı savunmaya da hazırız” diye konuştu.
Daha sonra Kıbrıs gazileri Vali Kemal Cirit’e kısaca kendilerini tanıttı. 

ŞEHİTLİK VE GAZİLİK BİZİN EN DEĞERLİ KÜLTÜRLERİMİZDEN
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Kemal Cirit, şehitlik ve gaziliğin hem kültürümüzde hem de inancımızda çok kıymetli ve ulvi bir makam olduğunu söyledi. Cirit; “Sizlere devlet olarak minnettarız. Eğer bugün Türk Devleti dünyada etkin devletler arasında yer alabiliyorsa, yada bağımsızlığını kazanmış hiçbir ülkenin burnunu bükerek bakmadığı bir ülke olabildiysek bunu siz gazilerimiz ve şehitlerimize borçluyuz, bu milletin evlatlarının can siperane duruşlarına borçluyuz” diye konuştu.

Kıbrıs Harekatının adı üzerinde Barış Harekatı olduğu söyleyen Vali Cirit; “ Biz hiçbir dönemde büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hem yurt içinde Yurtta Sulh diye söylediği, hem de cihanı bütün dünyayı kapsayan o özgün vecizesinde de dile getirdiği gibi hiçbir dönemde bir başka ülkeyi emperyal düşüncelerle yok etmeyi düşünmedik. Ama hep başkaları bizim milletimize ve bizim ülkemize dönük bu düşüncelere sahip oldu. Siz kıymetli gazilerimiz ve şehitlerimiz bu ülkeyi ülke haline getiren unsurlarsınız” dedi. 

ÜLKEMİZ ÇOK ÖNEMLİ BİR BÖLGE
Ülkemizin jeopolitik açıdan çok kıymetli bir bölgede olduğunu belirten Vali Cirit, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Diri, etkin ve güçlü, herkesin görev bilincine sahip olması gerekiyor. Atalarımız bizlere bu ülkeyi bırakırken kısa dönemlerle bizlerin olsun demediler. Bu uğurda canlarını verdiler. Bugün yaşınız belli bir seviyenin üzerinde ama bugün bile sefere çıkmaya, savaşmaya hazırız diye başkanınızın ağızından sizin adınıza bize atfedilen sözleri duymanın büyük bir mutluluğunu bir kez daha yaşıyorum. Bizde hangi etnik kökenden gelirse gelsin, hiçbir zaman millet olarak, devlet olarak bizim ayrımımız olamaz. Biz Çanakkale’de de Milli Mücadelenin her aşamasında da her daim birlikte hareket ettik.  Fakat bizi pek rahat bırakmıyorlar. Bundan sonrada bırakmayacaklar. Nitekim 5 gün önce içimizdeki hainlerin bu milletin parası ile üzerine alıp giydikleri kıyafetlerde dahil olmak üzere, bu milletin parası ile alınan ateşli unsurlar dahil her şeyi bu millete döndürebilme cesaretini, hainliğini gösterdiler. Ve hainlikte de sınır olmadığını tanıdılar.  Onların 1 tanesi eğer sizin şu yüzünüzün görünümdeki manevi şeyi alabilseydi bunu yapmaya cesaret etmezlerdi ve kendi milletlerine ihanet etmezlerdi. Hainimiz olabilir ama bu millet isterse ilkokul bile okumasın önemli değil, aklı selim, feraset  sahibi, o üniversite bitirenlerden çok daha özgün ve basit düşünebilecek bir yapıya sahip. Ben her birinizin yüzüne baktığımda bunu görmekteyim. Tabi sizler Kıbrıs Gazilerimizsiniz. Bizim bölücü terör örgütü dolayısı ile birçok şehit ve gazi verdiğimiz durum oldu PKK terörü ile ilgili. Hala vatan mücadelesi yürüten bu arkadaşlarımızdan şehit ve gazi vermekteyiz. Maalesef paralel devlet yapılanması içerisine giren hain güruh karşısında sizlerde basından görüyorsunuz 200’ü aşkın şehit, bin 500’ü aşkın yaralı verdik. Bu millet öyle bir millet ki bizi hiçbir zaman rahat bırakmayacaklar. Bizler hangi pozisyonu işgal ediyor olursak olalım, hangi pozisyonda görev yapıyor olursak olalım diri ve birlikte olmamız gerektiğini hiçbir zaman unutmamız gerekir ki bu hainlere hiçbir zaman fırsat vermeyelim. Kıbrıs Barış Harekatında olduğu gibi bugün yine size fırsat verilse 20 yaşındaki gibi siz delikanlılarla birlikte bu işe yeniden müdahale edebilecek güç ve kudrete sahipsiniz. Vatandaşlarımızda emin olsun, bizim ülkemiz güçlü bir ülke. Birçok badireyi üst üste atlatmamıza rağmen, dimdik ayaktayız bunu da unutmayalım. Hangi siyasal görüşe sahip olursak olalım, hangi etnik kökene sahip olursak olalım bunun hiçbir önemi yok. Biz millet olarak bir ve bütün isek bundan sonraki süreç içerinde de bizi kimse yıkamaz. Sinop Valisi olarak siz değerli gazilerimize minnettarlığımı bir kez daha ifade etmek istiyorum” 
Ziyaretin ardından gaziler onuruna Öğretmen evindeki öğle yemeği verildi.