Kamu avukatlarının özlük haklarının iyileştirilmesi ile ilgili Sinop Barosunda basın toplantısı düzenlendi, toplantıya Sinop Barosu Başkanı Funda Öztürk Altuntaş, baro yöneticileri ve avukatlar katıldı.

TESPİT EDİLEN SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ
Basın açıklamasını okuyan Avukat Nurgül Öztürk, kamu avukatlarının önemine vurgu yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Kamu Avukatları 1943 yılından bugüne dek 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ‘Avukatlık Hizmetleri Sınıfı’ kapsamında, Cumhuriyet savcıları gibi kamu gücünü temsil etmekte, yargı önünde yürütmenin temsilciliğini yapmakta, davalarda devleti savunup devlet yararını korumak için çalışmakta, idarenin iş ve eylemlerinin hukuka uygun olması ve kamu hizmetlerinin hukuki anlamda güvenirliğinin sağlanması için çaba sarf etmektedir. Bu çabaya karşılık olarak maalesef Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Adalet Bakanlarınca tespit edilen sorunlar çözülmemiş, verilen sözler tutulmamış, kamu avukatlarının mali ve özlük haklarına yönelik bir iyileştirme yapılmamıştır. Verilen sözlerin üzerinden seneler geçmiş, Yargı Reformu kapsamında 6 Yargı Paketi çıkarılmış fakat kamu avukatlarına dair hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Son çıkarılan 7. Yargı Paketinde de kamu avukatlarına yer verilmemiştir. 

KAMU AVUKATLARI TEK ÇATI ALTINDA TOPLANMALI
Kamuda çalışan meslektaşlarımızın ana sorunu yedi sene önce Sayın Bekir Bozdağ’ın da belirttiği gibi kamu avukatlarının vekili olduğu idarenin teşkilat yapısına entegre edilmesi, yeknesak bir teşkilat yapısının bulunmamasıdır. Bu sorun ancak tüm kamu avukatlarının tek çatı altında toplanması ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununda olduğu gibi kendi teşkilat yasalarına sahip olmaları ile çözülebilecektir. Ancak bu husus mevzuat değişikliği gerektirdiğinden gelinen bu aşamada mali haklarının düzeltilmesi bir nebze olsun yaralarına merhem olacaktır. 

TALEPLERİMİZ
Bu sebeple öncelikle kamuda çalışan meslektaşlarımızın ek göstergeleri 5400 ek gösterge rakamında yükseltilmeli, özel hizmet tazminatı ve ek ödeme oranları artırılmalı, 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 20 bin gösterge rakamı üzerinden ödenecek bir ek tazminat maddesi eklenmeli, emekli olacak meslektaşlarımızın hakları da gözetilerek 20.000 gösterge rakamı üzerinden ödenecek ek ödeme Emekli Sandığı Kanununa eklenmeli, vekalet ücretinin tamamı Avukatlık Kanunu gereğince avukata ait olmalı ve tavan uygulamasına son verilmelidir.
Kamuda görev yapan tüm meslektaşlarımız adına, ortak basın açıklaması metnine katılan Barolar olarak, verilen sözlerin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz. 

İMTİYAZ DEĞİL, İTİBAR İSTİYORUZ
Başında ‘işçi, işsiz, stajyer, kamuda çalışan’ unvanlarından hangisi olursa olsun mücadelemizin tüm avukatlar için ortak olduğunu biliyor, mesleğimizin hak ettiği saygınlığı elde edinceye dek çalışmaya devam edeceğimizi beyan ediyor, imtiyaz değil, itibar istiyoruz!

Editör: Vitrin Haber