Gerze Meslek Yüksek Okulunda, Samsun Kan Bağışı Merkezi görevlisi Dr. Dursun Bektaş tarafından kan bağışı konusunda bir konferans verildi. Kan bağışının önemi hakkında konuşan Dr. Dursun Bektaş, kan bağışı yaparken dikkat edilecek hususlar konusunda öğrencilere önemli bilgiler verdi. 

Bektaş; “18-65 yaş arasında, 50 kilonun üzerinde, herhangi bir sağlık problemi olmayan herkesten kan bağışı kabul ediyoruz. Kişiler buraya kan bağışı için geldiği zaman, bilgilendirme formlarını dolduruyorlar. Bu formda hastalıklarla ve kullanılmış ilaçlarla ilgili sordular var. Daha sonra herkesin muayene bulgularına bakıyoruz. Başlıca baktığımız bulgular ise, tansiyon, nabız, kan değeri ve ateş. Eğer ki bulgularda bir sıkıntı yoksa ve verilen cevaplarda bir sorun tespit edilmemişse bir ünite, yaklaşık 480 mililitre kan bağışı alıyoruz. Erkekler üç ayda, kadınlar dört ayda bir kan bağışı yapabiliyorlar” dedi. 

VERDİĞİNİZ KANLA 3 KİŞİ HAYATA TUTUNACAK

Bir kişi tarafından yapılan kan bağışının 3 kişiye can verebileceğinin altını çizen Samsun Kan Bağışı Merkezi görevlisi Dr. Dursun Bektaş, tüm vatandaşları kan bağışında bulunmaya davet etti. Bektaş; “Yapılan kan bağışları herhangi bir hastalığı tedavi edici etkiye sahip değil. Sadece kan yoğunluğu yüksek olan insanlar, bu yoğunluk biraz düşeceği için faydasını görebilirler. Onun dışında vücuda bir faydası bulunmamakta. Kan bağışının tek amacı, kana ihtiyacı olan tanımadığınız üç kişinin hayatta kalmasına yardımcı olmak” diye konuştu.
Konferans sonrasında, programa katılan öğrenciler kan bağışında bulundu. 

 
Editör: Vitrin Haber