2017 yılında 5 milyon 811 bin 835 TL maliyet ile ihalesi yapılan Gerze Derin Deniz Deşarjı ve Ön Arıtma Tesisinde çalışmalar tamamlanarak hizmete girdi. 

2017 yılında yer teslimi yapılan Gerze Derin Deniz Deşarjı ve Ön Arıtma Tesisi’nde yüklenici firma tarafından başlatılan çalışmalarda ilk etapta kara kısmı tamamlanmıştı.2018 yılında Ön Arıtma İdari Binası, Blower Binası ve Kum Tutucu Havuz çalışmalarını tamamlayan firma, Kasım 2018 itibariyle de Gerze liman içi mevkiine şantiye kurarak projenin ikinci etap çalışmaları kapsamında deniz tabanının 2 metre altına ve 2 bin metre açığa boru yerleştirme işlemlerine başlayıp proje çalışmalarını tamamlamıştı. 
5 milyon 811 bin 835 TL maliyet ile ihalesi yapılan Gerze Derin Deniz Deşarjı ve Ön Arıtma Tesisi bilindiği üzere 22 Aralık 2019 tarihinde 1 sene sonra Kesin Kabul olmak üzere Geçici Kabul Sözleşmesi ile Gerze Belediyesi’ne teslim edilmişti.
 Bu aşamadan sonra tesisin faaliyete geçmesi için gerekli girişimler yapılırken, Büyükşehir programında hazırlanan sistemin tamamlanmasının ardından tesis hizmete açıldı. Beraberindeki Belediye Meclis Üyeleri, Tesis Sorumlusu Çevre Mühendisi Uğur Çetin ve Tesis Personeli İsmail Mutaf ile birlikte tesise giderek tesis hakkındaki son durum hakkında bilgiler alan Belediye Başkanı Cevat Şensoy, düğmeye basarak tesisi hizmete açtı. 
Denizlerin daha temiz olması açısında büyük önem taşıyan tesisin ilçeye kazandırılmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, Gerze Derin Deniz Deşarjı ve Ön Arıtma Tesisinin ilçeye hayırlı olmasını diledi.

Şensoy; “Yapımı tamamlanarak 22.11.2019 tarihinde Geçici Kabul ile teslim aldığımız Gerze Derin Deniz Deşarjı ve Ön Arıtma Tesisi ile ilgili olarak eksiklikleri gidererek hayırlısıyla hizmete açtık. Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini, önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir anlayışından hareketle ilçemiz halkına vazifemizi yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz” dedi. 

GERZE, KARADENİZ SAHİLİNİN MAVİ BAYRAKLI TEK İLÇESİ OLACAK
CittaSlow kimliğine sahip olan Gerze’nin hizmete açılan derin deşarj tesisi ile birlikte temiz, bakımlı, donanımlı, güvenli ve dolayısıyla uygar bir çevrenin sembolü olan mavi bayrak sahibi bir ilçe olmasının önünde hiçbir engel kalmayacağını ifade eden Gerze Belediye Başkanı Cevat Şensoy, Gerze’nin böylelikle Karadeniz sahilinin Mavi Bayraklı tek ilçesi olmasının sağlanacağını söyledi.

Şensoy; “Sistem tam kapasite çalışmakta olup, saatte ortalama 180m³ arıtılmış atık su Karadeniz’e deşarj edilmektedir. CittaSlow kimliğine sahip ilçemizin Mavi Bayrak’la taçlandırılması hususunda önünde engel kalmamış, Karadeniz sahilinin Mavi Bayraklı tek ilçesi olması sağlanacaktır. Tesisimizle birlikte atık su  yüzde 70 arıtılarak uluslararası alanda deniz temizliğiyle tescillenecek Mavi Bayrağa kavuşacağız. Turizmde Öncelikli Kalkınacak şehir statüsünde olan ilçemiz böylelikle çalışmaları devam etmekte olan Alaattin Şahin Caddesi T (Mahmuz) ile birlikte güzel bir plaja kavuşup, turizmde ivme kazanacak. Gerze Derin Deniz Deşarjı ve Ön Arıtma Tesisi ilçemize hayırlı olsun” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber