Sen dedi birgün gün görmüş yaş yaşamış boş yaşamamış muhterem bir alim zat sen ne yazarsan yaz ne çizersen çiz ne konuşursan konuş onlar yazdıklarını okurken anlamak istedikleri kadarını anlayacak senin çizdiklerine bakarken görmek istedikleri kadarını görecekler konuştuklarını dinlerken sadece işitmek istediklerini duyacaklar herkes nasibinde olanı alacak ne bir fazla ne bir eksik.

Evet ömür dediğimiz bu yolda ineceğimiz son durağa gelene kadar imtihandayız ne yaparsak yapalım nasibimizden fazlasını elde edemeyiz ayrıca dikkat etmek gerek neyin peşinde olduğumuza öyle ya yarın huzuru mahşere vardığımızda bizi neyin karşılayacağını bilemeyiz biz böyle inanıyoruz iman etmiş kulların iyi ettiyse iyi kötü ettiyse kötü karşılanacağını biliriz en iyisi bilip bilmeden ettiğimiz fenalıklar için affedilmeyi umarak yüce Allah (cc) dan af dileyelim tövbe edelim.
Dikkat etmeli kul olan attığı her adıma nedenini  sual eder iseniz beyaz elbise giymiş  gibidir 
kişi ve beyaz üzerinde leke hemen görülür imanlı kul insanların nazarını celbeder dolayısı ile yaptığı her hata kişiye değilde hemencecik dinine mal ediliriverir  imanı zayıf yada imansız kişiler tarafından halbuki yüce Allah (cc) ın dini kusursuz ve tertemizdir kişilerin hatası onu lekeyemez.

Bir çok insan hata yapabiliyor günümüzde kişi kendini muhasebe edebilmelidir kendi hayatındaki hataları görmezden gelirde kusur arar başkasında halbuki ölçü belilidir kişi evvela kendisini düzeltmeli bunu yaşayışına yansıtmalıdır kendini düzeltmeden başkasının düzelmesini beklemek beyhudedir.
İmanlı bir Müslüman olmak için bunu tüm hayatına tatbik edebilmelisin evet kelime’i tevhit namaz kılmak oruç tutmak hacca gitmek zekat vermek islamın şartıdır bunları bir hakkın yerine getirmekle beraber tüm hayatına yansıtmakta gereklidir misal’en iş yeri sahibisin fabrikatörsün imalatçı üreticisin esnafsın şeytan aleyhilanenin işi imanı olanlarladır imansız olanlarla işi olmaz dolayısı ile teraziyi dengeli tutabilmek çok önemlidir.

Bir sorun bakalım kendinize, çalıştırdığınız işçilerin hakkını tam veriyormusunuz? Devlete karşı yükümlülüğünüzü yerine getiriyormusunuz? çalıştırdıklarınızın dini vecibelerini yerine getirmeleri için kolaylık sağlıyormusunuz?  tartıda noksan tartıyormusunuz? Müşterilerinize karşı dürüstmüsünüz? Hak ettiğinizden fazlasını almak için hilelere baş vuruyormusunuz? bunları düşünürken sakına sakın bahanelere baş vurmayın, şeytan aleyhi lanenin işi vesvese vermektir; bahanelere baş vurup sizi kandırmasına fırsat vermeyin, neticede başınıza silah dayamıyor.

Efendim ben dini vecibelerini yerine getirmelerini istiyorum lakin suistimal ediyorlar.  Efendim mal geldiğinde yaştı şimdi kurudu o sebepten eksik tartıyorum. Efendim tavuk bütün geliyor lakin kanat ve butları ızgarada daha fazla para ediyor onları ayrı pişirip satıyorum. müşteri tavuğun pişmişini alıp evine gidiyor bir bakıyor ne kanatları nede butları var. evet insanları kandırmanın bir çok yolları var şeytan aleyhilanenin işi bu; onda hile tükenmez, ve sadece işi imanlı insanlara vesvese vermektir; sizi zorlayamaz başınıza silah dayayamaz .Bu tamamen sizin tercihinizdir.

Akıllı olun Allah(cc) kullarına yollarını seçebilmesi için cüzi irade verdi; bunu iyi yönde kullanın. sakına sakın’’ efendim öteki böyle yapıyor bende yapayım demeyin kötü örnek örnek değildir. Biz iyiye talip olmalıyız; eyer imana talip isek Allah(cc)ın bizden istediği gibi olmalı,  istediği gibi yaşamalıyız, yoksa hesabını veremeyeceğimiz zenginliğin, ahiret hayatında bize hiçbir yarar sağlamadığı gibi bilakis azabımızı arttıracağı bildirilmiştir. Hesaba çekileceğimiz gün gelmeden kendimizi hesaba çekip hatalarını düzelten kullardan olabilme ümüdiyle Allah(cc)a emanet olun. 


Rasûlullah (sav)şöyle buyurur: "Doğruluk insanı iyiliğe yöneltir, hayırlı işlerde cennet'e kılavuzluk eder. Bir kimse, doğruluğu prensip edinirse sıddîk olur. Yalancılık da insanı kötülüğe ve fücura sürükler. Kötülük de çehennem'e götürür. Bir kimse yalancılığı prensip edinirse Allah'ın divanında kezzab (yalancı) defterine yazılır." (Tecrid-i Sarih Tercümesi, XII, 146).

Allah(cc) şöyle diyecek: "Bugün, doğrulara, doğruluklarının yarar sağlayacağı gündür.” Onlara içinden ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetler vardır. Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah'dan razı olmuşlardır. İşte bu büyük başarıdır. Maide Suresi 119. Ayet