Sinop'a gelen bir grup Yunanlı kentin bazı tarihi mekanlarını gezdi.  

Yunanistan'dan geldikleri belirtilen turist grubu, Balatlar kilisesi başta olmak üzere kentteki bazı tarihi yapıları ziyaret etti. Ziyaretler sırasında bir papaz  da kafileye eşlik etti. Yunan kafile Cumhuriyet İlköğretim Okulu binasının bulunduğu alanda da incelemelerde bulundu. Geçen yıllarda Yunanlı bir grup Balatlar Kilesesinde ayin yapmıştı.

Grubun 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca yapılan mübadele ile Sinop'tan Yunanistan'a göç eden Rumların yakınları olduğu iddia edildi. 

Pontus hayali sürüyor
Bu arada Karadeniz’in büyük bölümünü hâlâ “Rum Pontus” toprağı olarak gösteren Yunanlıların, ideolojilerini yaymak için son yıllarda çalışmalarını arttırdıkları biliniyor. Bu konuda Yunanlıların 179 dernek ve vakıf kurdukları da iddia edilmişti.

Mübadele 
1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine zorunlu göçe tabi tutmuş ve karşılıklı mübadele yapılmıştı.  Mübadele ile 1.200.000 Ortodoks Hristiyan Rum Anadolu'dan Yunanistan'a, 500.000 Müslüman Türk de Yunanistan'dan Türkiye'ye göç etmek zorunda kalmıştı.

Resmi kaynaklara göre; Sinop'tan da 1189 Rum Yunanistan'a göç etmişti. 



Editör: Vitrin Haber