Yüzde 75'i İller Bankası hibe kaynaklarından karşılanan, yüzde 25'i ise belediyenin öz kaynakları ile hayata geçirilen proje, Karadeniz'in en çevreci projeleri arasında yer alıyor.

Ayancık'ta belediye tarafından yaklaşık 2 yıl önce başlatılan 'Kanalizasyon Deniz Deşarjı Projesi'nin geçici kabulü yapılarak proje geçtiğimiz günlerde hayata geçirilmişti. Dev yatırım, Çevre  ve Şehirclik Bakanlığı tarafından bugün Ankara Arena Spor Salonun da düzenlenen çevre yatırımları açılış töreniyle resmen hizmete girdi. Başbakan Erdoğan'ın gerçekleştirdiği açılışa Belediye Başkanı Ayhan Ergün'de katıldı. 

Böyle şehirlerin hayaliyle yaşıyoruz

Açılışta konuşan Erdoğan, ''Güçlü şehirleri sağlam taşlar inşa etmez. Güçlü şehirleri güçlü insanlar inşa eder. Biz işte böyle şehirlerin hayalini kuruyoruz. Selçuklu'da, Osmanlı'da inşa ettiğimiz böyle şehirlerin hayaliyle yaşıyoruz. Ecdadımızın inşa ettiği, ilham aldığı o güçlü şehirleri biz, bugün aynı şekilde imar etmek için mücadele ediyoruz''dedi.

Başbakan Erdoğan, 2003 yılında 15 olan katı atık depolama tesis sayısının bugün 68'e ulaştığını ve bu tesislerin 44 milyon kişiye hizmet verdiğini belirterek, ''İnşallah 2023 yılında belediye sınırlarında yaşayan tüm vatandaşlarımız, katı atık hizmeti alabilecek. Yani çöp sorununu, çöp depolama sorununu tamamen ortadan kaldırıyoruz'' ifadelerini kallındı.

Proje hakkında bilgi veren Ayancık Belediye Başkanı Ayhan Ergün 1 milyon 700 bin TL'lik ihaleyle yapılan yeni sistemle birlikte kanalizasyon atıklarının arıtma yapılarak deniz akıntısının olduğu sahilden yaklaşık bin 600 metre ileriye taşındığını söyledi. Ayhan Ergün; "Yaklaşık 2 yıl önce inşaat çalışmaları başlayan Ayancık Deniz Deşarj Projesi, geçici kabulü yapılarak hayata geçmiş bulunuyor. 1 milyon 700 bin TL'ye mal edilen projenin yüzde 75’i İller Bankası hibe kaynaklarından karşılanan, yüzde 25’i de Ayancık Belediyesi bütçesinden karşılanmıştı. Faaliyete geçen Deniz Deşarjı Projesi'nin uzunluğu bin 600 metre, derinliği ise 20 metreyi buluyor. Sinop genelinde ilk olması sebebiyle en büyük çevre projelerinden bir tanesi. Daha önce kanalizasyon konusunda deniz kıyılarını ve çay kıyılarını kirletmiş olan sistemden, artık arıtma yaparak yaklaşık bin 600 metre ileriye akıntıların olduğu bölgeye deşarj yapılmak suretiyle Ayancık deniz sahilleri tertemiz bir görünüme ve konuma kavuşmuş olacak. Tabi ki bizim ölçekteki bir belediye için büyük bir proje. Büyük bir fedakarlıkla hayata geçen bu projenin Ayancık’a ve halkına hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Atık su sorunu, içme suyu sorunu ve kanalizasyon sorununu çözmüş olan bir ilçeyiz. 

Özellikle turizmi hedef koyan bir yörenin mensubu olarak deniz turizminden en üst düzeyde faydalanmanın da deniz temizliği ile ilintili olduğunun da farkındayız. Bu konuda desteği olan herkese sayın milletvekilimize, İller Bankası genel müdürümüze, bölge müdürlerimize, il başkanımıza ve tüm yetkililerimize teşekkür ediyoruz. İlçemize kazandırdığımız yatırımımız bugün saat: 14:00'da Çevre  ve Şehirclik Bakanlığı tarafından düzenlenecek çevre yatırımları açılış ve temizlik-denetim araçları dağıtım töreninde İller Bankası tarafından yapımı tamamlanan ve belediyemize ait yatırımlarında içinde bulunduğu (içme suyu, kanalizasyon atık su arıtma, derin deniz deşarjı) tesislerle birlikte sayın başbakanımızın katılımı ile Ankara Arena Spor Salonunda  çevre yatırımları açılış töreninde açılacak" diye konuştu.



Editör: Vitrin Haber