Türkiye'nin eğitimdeki tarihi dönüşüm projelerinden birisi olan Fatih Projesi'nin Sinop ayağı düzenlenen tanıtım toplantısıyla start aldı. 

Fen Lisesi'nde gerçekleştirilen programa Vali Dr. Ahmet Cengiz, İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Akkurt, İl Defterdar Vekili İbrahim Kulaoğlu, Türk Telekom İl Müdürü Baki Günay, İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Açıkgöz ile Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürleri katıldı. 

Toplantıda Fatih Projesi'nin alt yapısını oluşturan etkileşimli tahta ve tablet bilgisayarlarla ilgili sunum yapan İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Akkurt, uygulamayla kalemle yazılacak tahtayı korurken, altında bulunan etkileşimli bilgisayar ekranı sayesinde geleneksel yöntemler yanında modern yöntemleri de kullanma fırsatının verildiğini söyledi. Fırsatları arttırma ve teknolojiyi iyileştirme hareketi olarak nitelendirilen Fatih Projesi'nin, ilk bileşenin donanım ve yazılım alt yapısının sağlanması olduğunu belirten Akkurt, Türkiye genelinde toplamda 570 bin dersliğin etkileşimli tahta ve internet altyapısına kavuşacağını kaydetti. Akkurt, “Bu gördüğünüz tahta iki kısımdan oluşmakta. Biri klasik yazı tahtamız, bir tanesi de kalemle yazılabilecek tahta. Bu tahtanın altında da bilgisayar ekranımız var. Şu anda karşımızda duran etkileşimli bir tahta. Bakanlığımız 84 bin 921 tahta kurmayı planlıyor. İlimizde 24 lisemizde bu kurulumu yapıyoruz. Yaz döneminde bitirilecek. Şu anda 3 okulumuzda tamamlandı. Bu kurulumu yaptıktan sonra da öğretmenlerimizin uygulamalı olarak eğitimini sağlayacağız. Bununla ilgili olarak formatör arkadaşlarımızın eğitimleri tamamlandı. Çarşamba günü itibariyle Fen Lisesi'nde sistemin uygulamasına başladık. Öğretmenlerimizin eğitimleri bu anlamda devam ediyor. Öğretmenlerimiz bu eğitim sayesinde donanımı etkin bir şekilde kullanacak hale gelecek. Dersin amaçlarına uygun e-içeriklerini bulup seçebilecek. Derslerin amaçlarına uygun ürün hazırlayabilecek ve bulduğu ya da hazırladığı materyallerini kullanarak bilgi teknoloji destekli ders tasarımlarını yapabilecek. Fatih projesi sadece teknik bir yatırım değil, topyekun eğitimde fırsatları attırma ve teknolojiyi iyileştirme hareketedir" dedi.

Tablet bilgisayarlar hakkında da bilgi veren M. Emin Akkurt, “Samsung firmasının yapmış olduğu tablet aktive edildikten sonra öğrenciye verildiğinde, bu etkileşimli tahtayla aktive edilecek. Öğrencinin burada yapmış oyduğu faaliyetleri, evine gittiği zaman bir hafta süreyle takip etme şansı bulacak. Bir hafta içerisinde bu tablet sınıfa girmezse aktivasyonu bitmiş olacak ve kullanılamayacak. Öğrenci evine gittiği zaman derste anlatılanları tekrar izleyip değerlendirme formatı olacak. Etkileşimli tahta ile bakanlığımızın bütün sınıflarımızı ve öğrencilerimizi takip etme şansı olacak. Öğrencinin devam devamsızlığını da bu sistem ile takip etme şansımız olacak" diye konuştu.
Vali Dr. Ahmet Cengiz de yaptığı konuşmada, ikinci Mehmet'e yeni bir çağ açtığı için Fatih dendiğini belirterek, Fatih Projesi'nin adının da bu kapsamda oldukça isabetli bir karar olduğunu söyledi. Vali Cengiz, "Ben bilgisayarla tanıştığımda 26 yaşındaydım. Bunları görünce bundan 20-30 yıl öncesini kıyasladığımızda bambaşka bir dünyayla karşılaşıyoruz. Gerçekten dünya hızla değişiyor. İnsanın öğrenci olası geliyor. Fatih Sultan Mehmet yeni bir çağı açmış. Yani ikinci Mehmet'e yeni bir çağ açtığı için Fatih denmiş. Bence Fatih Projesi’nin adı isabetli bir karar olmuş. Eğitimde yeni bir çağ. Teknolojiyi bu anlamda ülkemiz çok yakından takip ediyor. Milli Eğitim Bakanlığımıza, çocuklarımıza öğrencilerimize sunduğu bu çağdaş hizmetten dolayı ben yürekten teşekkür ediyorum. Yabancı ülkelerle ülkemizi geldiği seviyeyle kıyasladığımızda gerçekten ülkemizin çok iyi bir noktada olduğunu görüyoruz. Bu işin katkı boyutu çok çok fazla. Ama işimiz bir açıdan da zorlaşıyor. Bir kere öğrencilerimiz bilgisayar hususunda öğretmenlerimizden daha iyi. Öğretmenlerimizin bu teknolojiyi hızlı bir şekilde özümseyip, öğrenip öğrencilere anlatabilecek seviyeye gelmesi lazım. Kendilerini hızla güncellemeleri gerekiyor. İkinci konu; artık her şey takip altında. Hata Milli Eğitim Bakanlığı, hatta il milli eğitim müdürlüğü hangi derslikte, hangi saatte hangi derslerin verildiğini, hatta öğretmenin zamanında derse girip girmediğini, öğrencilerin sınıfta olup olmadığını, müfredatın uygulanıp uygulanmadığını tek tuşla takip edebilecek. Bu anlamda biraz daha arkadaşlarımızın gayretlerini anlatmaları gerekiyor" dedi.

Vali Dr. Ahmet Cengiz sözlerini şöyle tamamladı: "Teknolojiyi takip edeceğiz. Çocuklarımızla yeni teknolojileri hızla buluşturacağız. Bunun yanında onları ahlaken eğitmemiz gerekiyor. Çünkü bu teknoloji aynı amanda çok farklı bilgilere sınır tanımadan ulaşabilme fırsatı tanıyor. Çocuklarımızın fiziken sağlıklı olmalarının yanında ruhen de sağlıklı olmalarını istiyorsak, ahlaken de eğitmemiz gerekiyor. Hem öğretmenler, hem anne ve babalar olarak. Bu bağlamda bakanlığımızın uygulamış olduğu 'Değerler Eğitimi' programı var. Okullarımıza gittiğimde bu programla ilgili yapılan çalışmaları yakından inceliyorum. Bu konuda özel ağırlık ve önem verilmesini rica ediyorum. Çocuklarımızı bilgi ve teknoloji ile donatırken, onlara milli birlik ve bütünlük içinde yaşamayı da öğretmemiz gerekiyor."

Vali Cengiz daha sonra etkileşimli tahtada önce Sinop Valiliği'nin internet sitesini açtı, daha sonrada tahtaya "Fatih Projesi Türkiye'nin Gurur Projesi"dir yazdı.
Editör: Vitrin Haber