Fatih Sultan Mehmet Han'ın anne tarafından akrabaları olan ve Sinop'un 1456 yılında Osmanlı topraklarına dahil edilmesi ardından başka yörelere yerleştirilen Mehmetbeyoğulları (Pervaneoğulları) ailesi, 550 yıl aradan sonra bir ilki başararak kurdukları dernek çatısı altında toplandı. 2016 yılında kurulan ve yapılanma çalışmalarını tamamlayan Mehmetbeyoğlu Ailesi Derneği, tarihi köklerinin bulunduğu Sinop'ta ilk toplu resmi ziyaretlerini gerçekleştirdi. Sinop Belediyesi, AK Parti Sinop İl ve ilçe başkanlıkları, İl Genel Meclisi Başkanlığı başta olmak üzere birçok STK, kurum ve kuruluşu ziyaret eden dernek yönetimi, Vitrinhaber Gazetesi'ni de ziyarette bulundu. 

Dernek Başkanı Kadir Şahin, derneğin Sinop yapılanmasını sağlayan Alpaslan Mehmetbeyoğlu, yönetimde bulunan Selim Altun, Rıza Asna, Tufan Altun ile Sinop Temsilcisi Turgut Mehmetbeyoğulu, Ordu Temsilcisi Mustafa Şahin ve 16 kişiden oluşan dernek yönetimi ziyaretler sırasında dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi. 

AİLE SİNOP'UN EN ESKİ BEYLİĞİDİR
Derneğin kuruluşunda büyük emekleri olan ve çalışmaların Sinop ayağında büyük katkısı bulunan Alpaslan Mehmetbeyoğlu, Vitrinhaber Gazetesi ziyareti sırasında önemli bilgiler paylaştı. Anadolu'nun çeşitli yerlerine dağılan aile fertleriyle irtibatın kurulmasını sağladıklarını dile getiren Alpaslan Mehmetbeyoğlu, Mehmetbeyoğlu ailesinin Sinop'un eski beyliği olduğunu söyledi. 

Beyliklerin dağıtılma sürecinde Mehmetbeyoğlu (Pervaneoğulları) ailesinin de dağıtıldığını, bir kısmının Sinop'un, bir kısmının da Ordu'nun yüksek kesimlerine gönderildiğini hatırlatan Alpaslan Mehmetbeyoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Ailenin bir kısmı da bir rivayete göre Kırıkkale yada Giresun tarafına gönderilmiştir. Ancak bu kola henüz ulaşabilmiş değiliz. Sinop kolundan bir parça ayrılıp Ankara Haymana'ya yerleşmiştir. Bunlarla irtibatımız yakındır. Sinop ve Ordu'ya bölünen akrabalar 1400'lü yıllarda kopmuş olsalar da irtibat sonraki yıllarda sağlanmış, zamanın vermiş olduğu zor şartlarda cılız bir şekilde gidiş gelişler olmuş, yakın tarihlerde bu ziyaretler artsa da zamanın vermiş olduğu yozlaşma bizim ailemizi de vurmuş, bağ kopma noktasına gelmiştir. Bir sosyal medya sayfası aracılığı ile Alparslan Mehmetbeyoğlu, Erdoğan Altun’u bulmuş, Erdoğan Altun şimdiki başkanınınız olan Kadir Şahin ile benim dükkanıma ziyarete gelmiş ve bizi tanıştırmıştır. Aileye olan sadakatimiz zaten hep gönlümüzde olan bu soylu aileyi bir araya getirme arayışlarına bizi itmiştir. 2010 yılında tanıştık, 6 yıl kadar şartların olgunlaşmasını bekledik, 2016 yılında karar aldık ve Sinop kolunun öncülüğünü yaparak akrabaları ben toparladım. Ordu kolunu ise Kadir Şahin topladı. 41 kişilik kurucular kurulu olarak MBO'yu kurduk. Şu anki üye sayımız yaklaşık 300 ailedir ve bu sayı kişi değil aile bazındadır. MBO ailesi çok daha büyüyecektir. Sayımız bu sayının çok daha üstündedir. Dikkatli bir şekilde aileyi geliştirmeye, büyütmeye devam ediyoruz. Vitrinhaber Sinop'un markasıdır.​

KURULUŞ AMACIMIZ AİLEYİ BİR ARAYA GETİRMEK
Bizim MBO'yu kuruş amacımız: öncelikle aileyi bir araya getirmektir. Sonra ailemizin içinde görgü, ahlak, kültür seviyesini güzelleştirmek ve geliştirmektir. İçimizde zor durumda olana el uzatmak, darda olanının yanında olmaktır. Çocuklarımızın eğitimine gelişimine yardımcı olmaktır. Aile içinde olabilecek sorunları çözmek için 8 kişilik kendi hakem heyetimiz vardır. Birbirine zarar verenler, dışarıda ailenin itibarını lekeleyecek olanlar, hatasında ısrar edenler kesinlikle aileden dışlanacak, MBO itibarına zarar vermesi engellenecektir. Bizi asla bir köy derneği ile karıştırmamak gerekir. MBO başkanı ailenin reisidir. Yönetim kurulu ailenin ileri gelenlerdir. Vitrinhaber Sinop'un markasıdır.​

SEÇİM SİSTEMİMİZ TOY SİSTEMİNE GÖREDİR
Seçim sistemimiz rekabetle değil, ailenin ileri gelenleri tarafından TOY sistemi ile belirlenmektedir. Başkan ve yönetimin saygınlığı asla tartışmaya açılmaz, saygısızlık asla kabul edilmez. Aile adabına aykırı olanlar, aile içinde kabul görmez, barındırılmaz. MBO bulunduğu ilde aile bireylerinin yaşadığı sorunlara toplu halde sahip çıkmak, üyelerinin hakkını mutlaka aramak için vardır. Yaşadığı şehirlerin sorunları ile yakından ilgili olup, yapılan güzel şeylerin yanında haksızlığın mutlaka karşında olacaktır. MBO sadece kendi üyeleri ile sorumludur. MBO dışında kalanlardan mes'ul değildir. Milli ve manevi değerlerine bağlı, köylüsü ile komşusu ile güzel muhabbetler kurup yakınlarına faydalı olmayı amaçlayan bir yapıdır. Çevresinin sorunları ile ilgili ve yardımlaşmaya açıktır. Devletinin ve milletinin daima yanındadır.

Alpaslan Mehmetbeyoğlu Sinop tarafına öncülük etmiş, Kadir Şahin Ordu'ya öncülük etmiş. MBO Derneği kurulmuştur. Ayrıca Sinop temsilcimiz Turgut Mehmetbeyoğulu, Ordu temsilcimiz Mustafa Şahin'dir. Temsilcilerimiz bulunduğu şehirlerde MBO'nun tek söz sahibidir. Aile bireylerimiz onlara bağlıdır. Aile içinde hak, adalet, saygı, sevgi, bağlılık vaz geçilmez kuralımızdır"
Editör: Vitrin Haber