Hamsilos Tabiat Parkı'nın özelleştirilmesine tepkiler sürüyor. Konuyla ilgili CHP Sinop İl Başkanlığında basın açıklaması yapıldı.

İl Başkanı Avukat İnan Savaş Yüksel, Merkez İlçe Başkanı Mustafa Tolga Kara​​, İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Erdal Uzun​, İl Genel Meclisi Üyeleri Canan Atabek ve Ozan Sarısoy tarafından gerçekleştirilen ortak basın açıklamasında konuşan İl Başkanı Yüksel, olayın kabul edilemez olduğunu söyledi.  ​​​

Doğa harikası alanın işletmecilik ihalesinin yapılarak kiraya verilmesi ile ilgili kamuoyunda bilgi kirliliğinin yaşandığıhı belirten İnan Savaş Yüksel şunları söyledi: "Söz konusu alanın şahsa kiralanması ile ilgili ne Sinop İl Genel Meclisi’nde ne de İl Genel Meclisi CHP Grubu’nda bir görüşme ya da oylama yapılmamıştır. Dolayısıyla, söz konusu Tabiat Alanının şahsa kiralanması ile ilgili CHP ve AKP Gruplarınca oy birliği ile alınmış bir karar da mevcut değildir.

İL GENEL MECLİSİNİN BÖYLE BİR KARARI YOK
11/06/2019 tarihli İl Genel Meclisi’nde CHP ve AKP Gruplarınca oy birliği ile alınan karar, Tabiat Alanının Sinop İl Özel İdaresi tarafından işletilmesi için İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ne yetki verilmesine ilişkin bir önerge üzerine, konunun komisyona havalesi ile ilgili bir karardır. Yani İl Genel Meclisi CHP Grubunun ve Sinop İl Genel Meclisinin söz konusu Tabiat Alanı’nın şahsa kiraya vermesi ile ilgili oy birliği ile verilmiş bir kararı yoktur. Sinop İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine yetki verilmesine ilişkin verilen sözlü önerge üzerine Sinop İl Genel Meclisi Eğitim Kültür ve Sosyal İşler Komisyonu 03.07.2019 tarihli Raporunu hazırlamış ve Meclis’e sunmuştur. Söz konusu raporda, Hamsaroz Tabiat Alanı’nın İl Özel İdaresi şirketi tarafından kiralanıp işletilmesinin uygun olacağı belirtilmiştir.

SİNOP BELEDİYESİNİN TALEBİ MEVCUT
Takdir edilecektir ki şahıs yani özel sektör yerine Belediye yada İl Özel İdaresi gibi kamu kurumlarınca işletilmesi, Hamsaroz Tabiat Parkı’na girişlerin makul bir ücretle ya da kamu yararı gözetilerek belki de ücretsiz olabilmesine olanak sağlanacaktır. Kaldı ki Sinop Belediyesi’nin bu konudaki işletme talebini içerir dilekçesi daha önce İl Genel Meclisi Başkanlığı’na sunulmuştur.

PAZARLIK USULÜ VERİLDİ
Hal böyle iken, Tarım ve Orman Bakanlığı 10. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamadan da anlaşılacağı üzere, yukarıda bahsedilen süreç hiçe sayılarak Hamsaroz Tabiat Parkı işletmesi, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı’nın talimatı ile 29.07.2019 tarihinde Devlet İhale Kanunu’nun 51/g maddesine göre 'Akliman Günü Birlik Kullanım Alanı İşletmecisi'ne herhangi bir farklı teklif alınmadan pazarlık usulü ile verilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi Programı açıktır. Parti Programımıza göre; Deniz ve göl kıyılarının herkesin ortak kullanımı için korunması, bu alanlarda yapılanmanın ortak kullanımı engellememesi Partimizin öncelikli politikasıdır.

BUNU TASVİP EDEMEYİZ
Tüm bunlar ışığında, Bakanlık talimatı ile gerçekleştirilen bu uygulamayı Cumhuriyet Halk Partisi’nin tasvip etmesi olanaklı değildir. Söz konusu alan içerisindeki mesire alanı, tuvalet, büfe gibi hizmetlerin kiraya verilip işlettirilmesi ve ücretli olmasına hiçbir diyeceğimiz yoktur. Ama Sinopluların misafirlerini gezdirebileceği birkaç yerden biri olan bu alanın girişinin tamamen kapatılarak, fahiş fiyatlarla ücretlendirilmesi kabul edilebilir bir uygulama değildir. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi tüm Sinoplular gibi Cumhuriyet Halk Partililerin de en büyük beklentisidir"

Editör: Vitrin Haber