FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferinin 101. Yıldönümü Sinop’ta çeşitli etkinlikler ile kutlandı.

Deniz Şehitleri anıtına çelenk koyulması ile başlayan programa Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Belediye Başkanı Baki Ergül, Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sinop Barosu Başkanı Av. Hicran Kandemir, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, İl Genel Meclis Başkanı Şükrü Gündoğdu, Sinop Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Özgen, kurum müdürleri, STK ve  Siyasi Parti temsilcileri ile Gazi ve Şehit aileleri katıldı.

Emanetinize Sahip Çıkacağız
Anıta çelenk sunumu, saygı duruşu ve istiklal marşı okunması ile başlayan programda tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı. Günün anlam ve önemine dair konuşma yapan Yüzbaşı Selahattin Çoban, Türk Milletinin aziz şehitlerin emanetine en güzel şekilde sahip çıkacağını söyledi. Türkiye Cumhuriyetine dokunamayan düşmanların ülkeye nifak sokmaya çalıştıklarını dile getiren Çoban; “Rengini şehit kanından alan şanlı bayrağımız, şehitlerimizin kanlarıyla sulanan vatan toprağımız ve büyük Atatürk’ün bizlere kutsal emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti bizden sonra gelecek olan nesillere teslim aldığımız gibi teslim edilecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bütün bunların bilinci ile milli gücümüzün vazgeçilmez ve temel unsuru olan milli birlik ve beraberliğiz ve onu oluşturan unsurların korunması en önemli görevimiz olmalıdır. Dün olduğu gibi bugünde milli birlik ve beraberlik içinde olduğumuzda bize dokunamayan düşmanlar içimize nifak sokarak hedeflerine ulaşmaya çalışmaktadırlar. Vatanımızın ve milletimizin bölünmez bütünlüğü uğruna kanlarını veren kahraman şehitlerimize layık olabilmek ve onların ruhlarını şad edebilmek için her zaman olduğu gibi bugünde birlik ve beraberlik içinde olmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Bugün başta ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere vatan, vazife ve istiklal uğruna can vermiş kahraman şehitlerimizi minnet ve rahmet ile hayatta olan gazilerimizi şükran duygularıyla anmaktayız. Aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz sizler müsterih olunuz dünya var olduğu sürece Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” dedi. 

Azim ve Kararlılığımız bin yıl geçse de devam edecek 
Fen Lisesi Öğrencisi Hilal Kazancı’nın okuduğu şiir sonrası Vali Dr. Yasemin Özata Çetinkaya Şehitlik defterini imzaladı. Vali Çetinkaya Şehitlik defterine şunları yazdı; “Dili, dini, kültürü, milliyeti, mezhebi ve yaşayışını aldırmaksızın türküm diyerek bu vatanı sahiplenen, kendilerinden sonra gelecek olan kuşaklara huzurlu ve güven dolu ortam bırakabilmek için hiç düşünmeden Çanakkale şehitlerimizi andığımız bugün onların bize yüklediği sorumlulukları bir kez daha hatırlıyoruz. Bugün içinde bulunduğumuz durumdan anlıyoruz ki Anadolu Türkleri yurt olduğundan beri bu coğrafyadaki var olma savaşımız hiç bitmedi bitmeyecek. Ancak yine şundan eminiz ki bu konudaki azim ve kararlılığımız yüz değil bin yıl geçse de eksilmeden devam edecektir. Bizlere düşenin şehitlerimizin mirası olan ruhu gerektiğinde çalışmak ama yeri geldiğinde şehit olma konusunda bir an bile tereddüt etmeden devam ettirmek olduğu inancı ile aziz şehitlerimize şükranlarımızı sunuyorum ruhları şad olsun”.

Şehitlikte duygusal anlar
Etkinlikler şehir mezarlığındaki şehitlikte devam etti. Burada şehitler için kur’an-ı Kerim tilaveti ile dualar okundu. Protokol üyeleri şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Oldukça duygusal anların yaşandığı şehitlik ziyareti sırasında şehitlikte hazır bulunan şehit ailelerinin acıları paylaşıldı. Vali Çetinkaya ve protokol üyeleri şehit aileleri ile bir süre konuştu. Burada ki program ardından Alaaddin Camisinde mevlid-i şerif okutuldu. 
Şehit ve gazi aileleri için öğretmenevinde verilen yemek sonrası son program Halk Eğitim Merkezinde düzenlendi.  Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan programda Sinop Fen Lisesi Müdür Yardımcısı Mustafa Durna ve Vali Çetinkaya’nın  günün anlam ve önemini belirten konuşmalarının ardından program çeşitli tiyatro gösterileri ile sona erdi.    

 
Editör: Vitrin Haber