Meteorolojinin aralarında Sinop ve Kastamonu'nun aralarında bulunduğu 24 kenti etkisi altına almasını beklediği toz taşınımı bu gece başlayacak. Sahra Çölü'nden gelen toz taşınımı sebebiyle görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde bozulma ve çamur şeklinde yağış öngörülüyor. Peş peşe açıklama yapan valilikler ve meteoroloji, vatandaşları tedbirli ve dikkatli olmaları hususunda uyardı.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI
Sinop Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise meteorolojinin son değerlendirmelerine göre, kentte bu geceden pazar akşamına kadar Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımı öngörüldüğü belirtildi. Açıklamada, görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde bozulma, çamur şeklinde yağış ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

HANGİ İLLERDE BEKLENİYOR?
Toz taşınımının beklendiği iller şşunlar: Sinop, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Eskişehir, Kütahya, Aydın, Denizli, Muğla, Uşak, İzmir, Manisa, Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak, Bartın, Kastamonu ve Ankara.

ASTIM, BRONŞİT VE KOAH'LI HASTALAR DİKKAT
Bu arada TRT Haber'e konuşan Hacettepe Üniversitesi Çocuk Alerjisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, toz taşınımının vücut üzerindeki etkilerini ve toz taşınımından nasıl korunmamız gerektiğini anlattı. Şekerel: "Bu tozlar beraberinde silikanın yanında bazı bakteri ve küf mantarlarının akciğere girmesini kolaylaştırıcı bir etki görüyorlar. Bu tozlar arasındaki sürtüşme parçacık boyutlarının azalmasına neden oluyor. 10 mikroçapın altındaki parçacıklar akciğerin derinlerine kadar ulaşıp özellikle astımı, bronşiti ve KOAH'ı olan hastalarımızda sağlık sorunlarına neden olabiliyorlar" dedi.

Çamur yağmuru konusunda vatandaşları uyarmayı ihmal etmeyen Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar ise, "Cumartesi-pazar çok yoğun miktarda gelecek. Mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı. Toz, sağlık sorunlarına yol açabiliyor" diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber