12 Eylül Askeri Darbesini Yapanlardan Hesap Soruyor

12 Eylül Darbesi döneminde Samsun Devrim Lisesi müdürüyken “Sakıncalı” diye görevden alınan, emekli eğitimci İbrahim Dönmez, yıllar sonra maruz kaldığı haksızlıklara tepki göstererek, zulmün hesabının sorulması adına 12 Eylül 1980 darbesini yapanların hesap vermeleri için konuyu yargıya taşıdı.

Dönmez, yaşadığı mağduriyetle ilgili zamanın askeri ve sivil yetkilenirine sakıncasının ne olduğunu sorduğunu, fakat o dönemin idari zevatından tatmin edici herhangi bir cevap alamadığını kaydetti. 

Mağdur eğitimci İbrahim Dönmez, bütün bunlar yetmiyormuşçasına bir de meslekten atılmak üzereyken sağ duyu sahibi hakimler sayesinde ilk celsede beraat ettiğini söyledi.

Dönmez, 80 ihtilali öncesinde polisin dahi girmekte zorlandığı bir okulda müdür olarak göreve başladığını, okulu tek yol devrim diyen bir düşünce karşında devralarak, “Türk Bayrağını göndere çekerek milli marşımızın Devrim Lisesi'nde söylenmesini sağladık” diyerek o dönemi anlattı. 

Bütün bunlardan sonra görevden alınarak ağır cezada yargılanması karşında hayıflandığını dile getiren Dönmez, “Ben devletini milletini seven bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Türk Bayrağını göndere çekmem mi veya İstiklal Marşımızı söyletmem mi? Suç oldu.Sakıncam herhalde Türk polisinin bile girmekte zorlandığı okulu militanlardan kurtarıp Türk bayrağının göndere çekildiği, milli marşımızın söylendiği bir okul haline getirmekti” dedi. Bugün gerek kendisine gerekse de kendisi gibi düşünenlere yapılanların hesabının sorulmasını istediğini dile getiren Dönmez, “Keser döndü, sap döndü işte hesap dönüyor. Alma mazlumun ahını” diyerek derin bir nefes çeken İbrahim Dönmez Anayasa değişikliğine ilişkin referandumunun ardından ek geçici 15. maddenin kaldırılmasıyla birlikte 12 Eylül darbesini yapanlara karşı  dava açma hakkını sahip olduklarını kaydederek darbe yönetimini mahkemeye verdiğini ifade etti.


gerzeninsesi


Editör: Vitrin Haber