Sinop’un Ada Mahallesinde bulunan Batumlu “Yesari Baba”nın türbesi bakımsızlıktan yok olmak üzere. Konuyla ilgili birçok kez yetkili makamlara başvuru yaptıklarını belirten Sinop Bilim Kültür Eğitim Derneği (BİLKE) Başkanı ve araştırmacı Ayşe Yaşar Sarıkaya, konuyla ilgili destek istedi. 

Vitrinhaber'e konuşan Ayşe Yaşar Sarıkaya, "Sinop Kütüphanesinde araştırma yaparken, Yesari Baba'nın kitabına rastlamıştım. Okuduğumda, şiirlerinin çok değerli olduğunu gördüm. Hayatını öğrendiğimde ise bir Sinoplu olarak, ezildim ve sorumluluk hissettim. Tapu tescilinin yenilenmesi, onarımı ve kültür varlığı olarak korunması için resmi kurumlarla uzun süren görüşmelerim oldu. Hatırladığım kadarıyla 1984- 85 yıllarıydı. Duyarlı bir vatandaş çıktı ve tarafından onarım yapıldı.

YESARİ BABAYA AİT ARAZİDE NEREDEYSE TÜRBEYE YER KALMADI
Şimdi üstünden yıllar geçti, daha güzel daha bakımlı olması gerekirken, Yesari Baba’ya ait olan araziye bir sürü bina dikildi. Ve kendisine 1 metre kare yer yok desek yeridir. Tellerle çevrili büyük arazide, önceden fakirler doyurulur, aşureler pişirilip dağıtılır, yardıma ihtiyacı olanlara yardımlar yapılırmış. 

BATUM'DA DOĞMUŞ
Kitabından okuduğum bilgiye göre, bugün Yesari lakabı ile anılan aile, bu adı Yesari Baba’dan almıştır. Yesari Baba, memleketi Batum’dan gelen hemşerilerini korumuş kollamış, arazi içindeki ahşap eve yerleştirmiş; sonra da bu aileye türbeyi bekleme, koruma ve kollama görevi verilmiştir. Yesari Baba’nın asıl adı Mehmet’tir, solak olduğu için solak anlamında Yesarî adı verilmiştir. 1803 yılında, Gürcistan’ın Batum şehrinde doğmuş, Horasan erenlerinden Hacı Bektaş Velî dergâhında eğitim alarak, 'Baba' payesine yükselmiştir. Birçok yer dolaşmış ve sonra Sinop’a gelerek, Bektaşîlik Tarikatı’nın felsefesini yaymaya çalışmıştır.
Hoşgörülü düşünce ve yaklaşımlarıyla çevresinde sevilip, sayılan, aynı zamanda tasavvufî şiirleri olan bir şahsiyettir. Yaşamının son demlerini Sinop’ta geçiren Yesarî Baba, 1881 yılında burada sonsuzluğa göçmüştür. Vefatı sonrasında; günümüzde Ada Mahallesi, Zeytinlik mevkiinde adına bir türbe yaptırılmıştır.

İLGİLİ MAKAMLARIN DUYARLI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
İlgili makamların ve yer sahibi hissedarların duyarlı olacağını düşünüyor, en kısa zamanda çözüme ulaşmasını diliyoruz. Sinop, el birliği ile çözemeyeceğimiz hiç bir şey olmaz. Sinop’a yakışan onarımın gerçekleşmesidir. Onarım çalışmasının haberini beklemekten vazgeçmedik, vazgeçmiyoruz" dedi.

 

Editör: Vitrin Haber