Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel ve cemiyet üyesi gazeteciler Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu’nu ziyaret etti. Valilik makamında gerçekleştirilen ziyarette Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, 15 Eylül 1928 tarihinde Harf inkılabını Sinop'tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk'ün Sinop'a gelişinin yer aldığı Cumhuriyet Gazetesinin 16 Eylül 1928 tarihinde yayınlanan orijinal Osmanlıca nüshası ile Sinoplu yeminli mütercim Şaban Ün tarafından Türkçeye çevrilmiş olan 94 yıllık gazeteyi Vali Erol Karaömeroğlu’na takdim etti.

Bu gazetenin Sinop tarihinde bir belge niteliği taşıdığını ifade eden Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, harf inkılabının Sinop’tan başlayıp başlamadığına dair şüphelerin de bu belge ile ortadan kalktığını söyledi. Demirel; “Bu belge ile bu zamana kadar akıllarda olan, acaba böyle bir şey var mıydı? Sorusu da cevap buluyor. Atatürk’ün Sinop’a gelişinden bir gün sonrasında 16 Eylül 1928 tarihli yayınlanan haber Sinop’u tescilliyor. Bu bakımdan bu gazetelerin tarihi bir belge değeri var” dedi.

BU BELGENİN OKULLARIMIZDA YER ALMASINI İSTİYORUZ

Sinop için önemli olan bu tarihi belgenin milli eğitim müdürlüğü kanalıyla okullardaki Atatürk köşelerinde yer almasını istediklerini belirten Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, bu konuda Vali Erol Karaömeroğlu’dan destek istedi. Demirel; “Biz bu belgeyi milli eğitim müdürlüğümüz aracılığı ile okullarımızdaki Atatürk köşelerine asılmasını talep ediyoruz. Çünkü bizim tarihi günlerimizden en önemlisi harf devriminin en önemli adımının Sinop’tan atıldığı 15 Eylül 1928 tarihidir. İşte bu gazete ile de bunu belgelemiş oluyoruz. Bu anlamda bu tarihi belgenin okullarımızda yer almasının oldukça önemli olduğu kanısındayım” dedi.

Ziyarette ayrıca Vali Karaömeroğlu gazeteyi tercüme eden Şaban Ün’e 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti tarafından hazırlanan teşekkür belgesini verdi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Erol Karaömeroğlu, Sinop için büyük önem arz eden bu tarihi belgeyi almaktan onur duyduğunu belirterek, bu anlamlı hediye için Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel ve cemiyet üyesi gazeteciler ile tarihi belgenin Türkçe çevrisini yapan yeminli mütercim Şaban Ün’e teşekkür etti.

Editör: Vitrin Haber