Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde Sinop Ticaret ve Sanayi Odası, Sinop Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Sinop Kültür ve Turizm derneği tarafından Sinop Covid-19’la Mücadele Sivil İnisiyatif Grubu kuruldu. 

Sinop Covid-19’la Mücadele Sivil İnisiyatif Grubu Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salim Akbaş, Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mehmet Yüksel, Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu imzasıyla ilk deklarasyonunu yayımladı.

Yayımlanan deklarasyonla Sinop genelinde yapılan gözlemler ve çok sayıda görüş alışverişleri sonuçlarına dayalı olarak hazırlanan uyarı ve talepler vatandaşlar ve idari makamlar tarafından dikkate alınmasıyla normal yaşamımıza bir an önce dönmede yararlı olabileceği belirtildi.

Ortak imza ile yayımlanan deklarasyonda şu ifadelere yer verildi; “Her şeyden önce tüm vatandaşlar olarak kendi oto kontrolümüzü sağlayamadığımız,  ayrıca bireysel olarak da olayın bilincine varamadığımız sürece normalleşme sürecinin giderek uzayacağı ve uzadıkça da bir yandan can, diğer yandan da ekonomik kayıpların giderek artacağını hatırlatmak isteriz.

Buna göre; 
1)    Başta İstanbul olmak üzere Sinop dışında yaşayan hemşerilerimizin çok zorunlu olmadıkça Sinop’a en az 1 ay süre ile gelmemeleri, bu konuda Sinop dışında kurulu bulunan hemşeri derneklerinin sorumluluk üstlenerek üyelerine uyarılarda bulunmaları kesinlikle gerekmektedir.
2)    Halen İlimiz sınırları dahilinde yaşayanlara da çağrımız; “ çok zorunlu olmadıkça Sinop dışına çıkmayınız, özellikle çevre illerle olan gidiş gelişlerini olabildiğince sınırlandırınız.”
3)    İlimiz sınırları dahilinde yaşayan vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça, köylerinden ilçe merkezlerine hareketliliği durdurmaları, aynı zamanda da ilçeler arası ve il merkezine olan hareketliliği de zorunlu haller dışında durdurmaları gerekmektedir.
4)    İlimiz genelinde bulunan hastanelere çeşitli nedenlerle günlük giriş çıkışların tamamen normal dönemler kadar arttığı izlenmektedir.  Bunun yanı sıra hastanede işi biten hasta ya da yakınlarının önemli bir kısmının hastane çıkışlarında yeterince dezenfektan kullanmadıkları gözlenmektedir. Hastane yönetimlerinin de çıkış noktalarında daha göz önünde dezenfektan bulundurmaları, görevliler aracılığı ile de uyarılarda bulunulması mutlak bir gerekliliktir.
5)    Genelgeler ile yasaklanmasına rağmen Pazaryerleri, manav ve marketlerde meyve ve sebzelerin elle seçerek alındığı çok sıklıkla görülmektedir. Bu hususta denetimler arttırılmalıdır.
6)    Gerek Diyanet İşleri Başkanlığı ve gerekse Müftülükler, vakit namazlarının mümkün olduğunca evlerde kılınmasını her vaazlarında duyurduğu bilinmektedir. Buna rağmen katılımların giderek arttığı bir yana, cami avlularında namaz sonrası banklarda çok yakın mesafeden uzun süreli sohbetler sürdürdükleri gözlenmektedir. Bu gibi yanlışlardan vazgeçilmelidir.
7)    İlimizin sadece 4 ana noktada giriş çıkışı bulunmaktadır. Buna bağlı olarak Samsun, Kargı, Kastamonu ve Çatalzeytin sınır noktalarında 24 saat esasına göre denetimlerinin artırılması gerekmektedir.
8)    İl ve ilçe köy pazarlarında köy ürünleri satışı yapmakta olan esnafımızın sistemsel olarak kayda alınması, HES kodu uygulaması ile takip edilebilir hale getirilmelidir.
9)    Sivil Toplum Kuruluşları, meslek odaları  ve benzeri kurum ya da kuruluşlar ile siyasi partilerin nezaket, hayırlı olsun gibi ziyaretleri ertelemeleri ve bu hususta üyelerine uyarılarda bulunmalarında yarar görülmektedir.
10)    Siyasi Partilerin bir süreliğine de olsa kalabalık oluşturan köy ve ilçe çalışmalarını ertelemeleri son derece önemli görülmektedir. 
11)    Hastalık belirtisi olup test veren kişilerin 10 günlük izolasyon süreçlerine uymadıkları gözlemlenmiştir. Yapılan testin % 40 yanlış sonuç verdiğinden hareketle, izolasyon süreçlerinin tam olarak uygulanması gerekmektedir. 
12)    Salgın sürecinde yüzlerce kişinin temas ettiği kargolar hakkında, kargonun teslimatı sırasında mutlak olarak dezenfekte edilmesi esası karar altına alınmalıdır.
13)    Alışveriş merkezlerine anlık olarak girecek kişi sayısının hesaplanmasında dikkate alınan bürüt alan yerine, kullanım alanı dikkate alınmalıdır.
14)    Kamu kurum ve kuruluşlarında esnek çalışma sistemi bir süre daha uzatılmalıdır.

Tüm Türkiye’de kültür ve eğitim seviyesinin yüksekliği ile anılan ilimizin bu özelliklerine uygun olarak Covid-19’la mücadelede de tüm Türkiye’ye örnek bir davranış sergilemesi gerekmektedir. Deklarasyonumuzda yer alan tüm talep ve uyarılarımız bu mücadeleye destek anlamı taşımaktadır.
İlimizin bir an önce normal yaşama dönebilmesi bakımından Kamuoyuna önemle duyurulur.

                 

Editör: Vitrin Haber