Balıkçılar tarafından denizlerde avlanan palamut ve toriklerden yapılan lakerdalar av sezonu dışında balık özlemi çekenler için kurtarıcı oluyor. 
Sinoplu balıkçılar, normal satışlarının dışında palamut ve toriğin lakerdasını yaparak sezonu değerlendiriyor. Balık kenti Sinop'ta balıkçılar dışında da sadece lakerda yaparak geçimini bundan sağlayan ve bunu sektör haline getiren isimler de var. 

EN KÜÇÜK BOYU 125 TL
Tersane mevkiindeki iş yerinde lakerdaları özenle hazırlayarak satışa sunan Muhammet Yıldırım, 3 farklı büyüklükteki kavanozlarda lakerda satışlarını gerçekleştirdiğini söyledi. 

En küçük boy kavanozun 125 TL, orta boy kavanozun 250 TL ve en büyük boy kavanozun da 350 TL'den satıldığını dile getiren Muhammet Yıldırım, lakerdaların büyük ilgi gördüğünü dile getirdi.  

Meraklıları tarafından özenle hazırlanan lakerdanın yapımı oldukça zahmetli. İlk olarak dilimler halinde kesilen balıkların omurilikleri ince uçlu bir tel yardımıyla temizleniyor. Balığın temizlenmesinin ardından 3 gün buzlu suda bekletiliyor. Ardından lakerdanın en önemli kısmı tuzlama işlemine geçiliyor. Tuzlanan balıklar buzdolabına kaldırılıyor. Dinlenmeye alınan balıklar daha sonra saklama kaplarına konularak hazır duruma geliyor.

Balıkçı kenti Sinop’ta sık yapılan ve çok sevilen tuzlu balık Lakerda, Milattan Önce (MÖ) 1000'lere varan tarihsel bir miras.

 

Editör: Vitrin Haber