Avrupa Birliği'nin projesi , Eğitim Koordinatörü ve İlköğretim Bölüm Başkanı Prof. Dursun Dilek, Halk Eğitim Müdürü Hanife Başar Özcan, Ayancık Belediyesi Fen İşleri Müdürü Şehettin Özcan,Ayancık Farabi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Çalışkan, Ayancık Meslek Lisesi Müdürü Seyfi Güler ile Çalışma ve İş Kurumu Sinop İl Müdürü Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni Mustafa Aydın'dan oluşan 6 kişilik heyet, Iserlohn'da çeşitli meslek okullarını ziyaret ederek siyasilerle de görüştüler. 

Sinop'un kalkınmasına ve tanıtılmasına yönelik faaliyetlerde bulunan Avrupalı Sinoplular Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (ASİDER) Başkanı Ali Çalışkan ve Sekreteri Birol Üstün de heyete eşlik ederek, İserlohn kentindeki organinasyonunu gerçekleştirdi. ASİDER Sekreteri Birol Üstün, Ayancık ilçesinin ödüllü projesi olan "Kuzeyin Güçlü Kızları" projesinin mimarlarını, projenin yurtdışı ayağı olan Iserlohn'da eşlik etmekden dolayı memnuniyetini dile getirerek "farklı kültür yapısına sahip bireylerle ortak iş yapma kültürünün oluşmasına katkı sağlanması amacıyla, Iserlohn kentinde bulunan mesleki eğitim okullarının gezilmesi, mesleki eğitim çalışmaları hakkında gözlem yapılabilmesi, farklı eğitim yöntemlerinin ilçemize katkıda bulunacak kısımlarını kendi eğitim ortamlarına şartlar doğrultusunda uyarlamaya çalışılması için, ayrıca alan modüllerinin nasıl oluşturulduğu ve belgelendirildiği inceleme imkânlarının da yakalanabilmesi kapsamında, bu okulların diğer sanayi odaları ve iş piyasasıyla olan işbirliği gözlemlenip teknik okullara sanayinin ne şekilde önem verdiği tespit edilebilmesi ve uygulama alanlarının gözlemlenmesini kapsayan projede önemli yerler ziyaret edilmiştir. ASİDER olarak biz de bu tür projelere her türlü desteği vermeye hazırız. Aynı zamanda Iserlohn kentinde okuyan meslek okullarındaki yabancı kız öğrencilerin Sinop'a davet edilmesi konusunda okullarla işbirliğine gidilebilmesi hususu da derneğimiz için önemli bir sosyal faaliyet olacaktır" dedi.

Proje hakkında bilgi veren yetkililer; "Kuzeyin Güçlü Kızları isimli projemiz Sinop ili Ayancık ilçesinde ortaokul 5.6.7.8. sınıflar düzeyinde öğrenim gören kız öğrencilerin, doğru mesleki tercih yapmalarına, kişisel problemleri ile başa çıkma yeteneklerinin ve sosyal becerilerinin artırılmasına, bireysel kabiliyetlerinin geliştirilmesine, motivasyon düzeylerinin artırılmasına, karakter yapılarının sağlıklı olarak geliştirilmesine, farklı kültür yapısına sahip bireylerle ortak iş yapma kültürünün oluşmasına, öğretmenlerin öğrencilerine doğru ve güçlü rehberlik yapabilme ve öğrencilerini anlama, toplumsal bir farkındalık oluşturulmasına olumlu katkı sağlamayı hedeflemektedir" dediler. Sinop'dan gelen heyet; eğitim alanında Iserlohn Theodor-Reuter-Meslek Lisesi, Devlete ait üretim teknolojisi ve elektroteknik sanat ve meslek okulu, Meslek Eğitim Topluluğu, Iserlohn  bölge esnaf ve meslek kursları kuruluşu, Iserlohn Märkischer Kreis Meslek Lisesi, Lüdenscheid Teknik Meslek Lisesi ve Friederike-Fliedner Meslek Lisesi'ne ziyaretlerde bulunarak meslek okullarının işleyişi ve eğitim sistemi üzerine bilgi aldılar. Ziyaret kapsamında Lüdenscheid Protestan Perthes-Kuruluşu yaşlı bakımı seminerine de katılan heyet; Märkischer Kreis Bölgesi Kaymakamı Thomas Gemke ve Iserlohn Belediye Başkanı Dr. Peter Paul Ahrens'i de makamlarında ziyaret ederek projeleri hakkında bilgi verip, kendilerini Ayancık'a davet ettiler. Heyet, projenin son gününde ise Köln'deki meşhur DOM Kilisesi ve Köln şehir gezisi yaptıkdan sonra Sinop'a döndüler. Proje kapsamında Iserlohn'dan 8 kız öğrenci ve 2 öğretmen de Eylül'de 10 günlüğüne tüm masrafları projeden karşılanmak üzere Ayancığa geleceği belirtildi.

ASİDER Başkanı Ali Çalışkan, Sinop‘ta yapılacak tüm projelerin Almanya ayağına katkı sağlamaya her zaman hazır olduklarını söylerek, "Kuzey'in Güçlü Kızları" projesinin  Almanya ayağına destek olan Iserlohn Yabancılar Meclis üyesileri  Ercan Atay ve Vural İçoğlu teşekkür etti. 
Editör: Vitrin Haber