Sazlık alanların çoğalmasıyla giderek kurumaya başlayan ve içerisinde yaklaşık 230 çeşit kuş türünü barındıran Sarıkum Gölü'nün kurtarılması için, Sinop Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde çalışma başlatıldı. 

Köy Muhtarı Ümit Durmaz'ın konuyla ilgili başvurusu ardından ilk olarak Vali Yardımcısı Abdullah Şahin öncülüğünde birçok paydaş kurumun katılımıyla Sarıkum Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde toplantı düzenlendi. 

Toplantıya Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit başta olmak üzere aslen Sarıkumlu olan Sinop Üniversitesi (SNÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Çelik, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Karayolları yetkilileri ve Köy Muhtarı Ümit Durmaz katıldı. 

Yapılan toplantı ardından katılımcılar Sarıkum Tabiatı Koruma Alanını gezdi. Doğa harikası Sarıkum için harekete geçen yetkililere teşekkür eden Köy Muhtarı Ümit Durmaz, Kuş Cenneti Sarıkum gölünde 230 civarında kuş türünün konaklayıp, yavruladığını, bir kısmının da burada yaşadığını söyledi. 

NELER YAPILACAK?
Sinop'un Merkez Sarıkum köyünde bulunan ve 1987 yılında tabiatı koruma alanı ilan edilerek koruma altına alınan Sarıkum Gölü'nde başlatılacak çalışma kapsamında gölü besleyen dere kanalları temizlenecek ve Ayancık yolu üzerindeki menfezler genişletilerek yenilenecek. Ayrıca devam eden süreçte göl tabanındaki mil ve çamur temizlenecek ve derelere mili sürüklememesi için tamponlar yapılacak. 
Sinop kent merkezine 21 kilometre mesafedeki 785 hektar alana sahip Sarıkum Tabiatı Koruma Alanının, 102 hektarı göl yüzeyi ve 82 hektarı da bataklık alan olmak üzere sulak alan olarak yaklaşık 184 hektar alandan oluşuyor. Çok önemli bir doğa harikası olan bölge, kuş türlerinin göç yolları üzerinde bulunuyor.

Editör: Vitrin Haber