Sinop Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Özben, Erfelek Ziraat Odası Başkanı Ali Koca, Türkeli Ziraat Odası Başkanı Murat Yıldırım, Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı, Durağan Ziraat Odası Başkanı Enver Yeğin, Dikmen Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutlu’dan oluşan Sinop Ziraat Odaları Kurulu, Sinoplu çiftçilerin sorunlarını görüşmek üzere Ankara’da bir dizi temasta bulundu. Oda Başkanları Sinop Milletvekilleri bir toplantı gerçekleştirerek çiftçi borçları ve elektriğin yüksek fiyatı hakkında çiftçilerin sorun ve taleplerini iletti.
Ankara ziyareti kapsamında gerçekleştirilen görüşmeler hakkında açıklamalarda bulunan Sinop Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Özben; çiftçi borçları, yüksek elektrik fiyatları konusunda Sinoplu çiftçilerin yaşadığı tüm sorunları ilgili mercilere ilettiklerini söyledi.

Özben; “Yapılan görüşmelerde bir takım taleplerimiz oldu. 
Örneğin 2019 yılında afet yaşayan çiftçilerin kredi borcuna devlet destekli herhangi bir erteleme kararda yer almamaktadır. 2019 yılında afet yaşadığı için borcunu ödeyemeyen çiftçilerin borç ertelemesi Banka ve TKK’nin kendi esas usul ve mevzuatları çerçevesinde yapılmaktadır.

Halihazırda Ziraat Bankası şu anda yüzde 9 olan cari faizi ile yapılandırmaktadır. Sayın Bakan Berat Albayrak’ın açıklaması banka tarafından uygulanan mevzuatın dile getirilmesi şeklinde olmuştur.
Yeni uygulama ile 2020, 2021 ve 2022 yılları arasında afet yaşayan çiftçilerin kredi borçlarında yapılacak olan gerek erteleme gerekse taksitlendirmede uygulanacak faiz oranı yüksektir. Daha önceki yıllarda afet yaşayan çiftçilerin borçları yıllık yüzde 3 ile erteleniyordu. 
Aynı zamanda kredinin tamamı erteleme kapsamına alınmayacak.
Ayrıca, 2019 yılında afet yaşayan çiftçilerin kredi borçlarının devlet destekli ertelenmesine yönelik halen herhangi bir karar bulunmuyor” dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZİN MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİNİ İSTİYORUZ
Türkiye Ziraat Odaları olarak, çiftçi haklarının savunucusu olduklarını ifade eden Sinop Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Özben, bu anlamda çiftçilerin karşı karşıya oldukları sorunların çözümü için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Özben; “Çiftçilerin tüm bankalara olan borçları, çiftçi kayıt sistemi kaydı olsun olmasın, faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeyle yapılandırılmasını talep etmekteyiz.

Tarımsal sulamada üreticilerimizin karşı karşıya kaldığı sorunlarından diğeri ise elektrik fiyatlarıdır. Ocak 2018-Ocak 2020 döneminde fiyat artışları yüzde 108,2’ye ulaşmıştır. Mesken abone grubu fon, pay ve vergi dahil 69,5 kuruşa elektrik alırken, meskenlerde oturanların gıda ihtiyacını karşılayan üreticilerimizin ödediği tutar 80,8 kuruştur. Üreticilerimiz mesken abone grubuna göre yüzde 14 daha pahalı elektrik kullanmaktadır. Tarımsal sulama abone grubuna sağlanan fiyat avantajı ortadan kalmıştır.
Tarımda girdi yükünün hafifletilmesi, üretimin sürdürülebilir kılınması bakımından tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatlar düşürülmeli, elektrikte uygulanmakta olan yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı, yüzde 18 KDV kaldırılmalıdır. Elektrik mutlaka desteklenmeli, indirimli tarifeden elektrik almalarının devamı sağlanmalıdır.

Diğer taraftan üreticilerimizin hak ettiği destek, borçlarına mahsuben elektrik şirketlerine aktarılmaktadır. Bu şekilde şirketlerin alacağı devlet eliyle tahsil edilmektedir. Elektrik borçlarının desteklerden tahsil edilmesiyle ilgili uygulama kaldırılmalıdır.
Üreticilerimiz aradıkları zaman elektrik dağıtım şirketlerinde muhatap bulmakta güçlük çektiği gibi, ödemelerde en ufak bir aksama olması halinde elektrikleri anında kesilmektedir.

Elektrik aboneliği olan üreticilerimizin elektrik dağıtım şirketine borcu bulunmadığı halde şirket tarafından bir yıl önceki tüketim miktarları dikkate alınarak üreticilerimizden yüksek miktarlarda teminat istenmesi de karşılaşılan sorunlardan biridir.
Aylık fatura düzenlenmesi üreticilerimizi sıkıntıya sokmaktadır. Her ay düzenli bir geliri olmayan üreticilerimizin, elektrik faturalarını aylık olarak ödemeleri mümkün değildir. Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak tarımsal sulama abone grubundan elektrik alan üreticilerimiz için aylık tahakkuk uygulamasından vazgeçilmeli, ürünlerin hasat dönemi dikkate alınarak yılda bir ya da iki kez olacak şekilde tahsilat yapılmalıdır.

Üreticilerimiz haliyle elektrik dağıtım şirketleri ile muhatap olmaktadır. Üreticilerimizin içinde bulunduğu durum göz önüne alınarak elektrik dağıtım şirketleri tarafından gerekli kolaylık sağlanmalıdır” dedi.

ÇİFTÇİNİN SORUNLARI SİYASİLERLE DE KONUŞULDU
Çiftçilerin yaşadıkları sorunlar üzerine Sinoplu Milletvekilleri ile AK Parti İl başkanı Uğur Giresun önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ileten Yılmaz Özben; “İlk gittiğimiz gün Sayın CHP Millet Vekilimiz Barış Karadeniz bizleri kabul etti ve oturumlara katıldık. Daha sonra AK Parti Milletvekilimiz Nazım Maviş , AK Parti İl Başkanı Uğur Giresun ve yine bize katılan CHP Millet Vekilimiz Barış Karadeniz  ile birlikte  görüştük ve sorunlarımız hakkında konuştuk. Çiftçi sorunları gündemde tuttuklarını ve gerekli katkıyı sunmaya çalıştıklarını ifade etti. Bu anlamda sorunlarımıza karşı duyarlı davranan Milletvekillerimize ve AK Parti İl Başkanı Uğur Giresun’a tekrar teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Editör: Vitrin Haber