Deniz Ürünleri Avcıları Üretici Birliği Başkanı Recep Batmaz, balıkçıların aldıkları kredileri, kullanılan işletme ve donatım kredi borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğunu söyledi.

Faiz oranları aynı kalmak kaydıyla ana paranın bir yıl ertelenmesi durumunda balıkçının büyük bir sıkıntıdan kurtulacağını aktaran Batmaz, “Ekim sonunda avcılığı biten palamuttan sonra hamsi ne yazık ki yok denecek kadar çok az avlanmıştır. Balıkçı para kazanamamış fakat halkımıza çok ucuz balık yedirerek belki de enflasyonun Eylül ve Ekim aylarında 2-3 puan düşmesine katkıda bulunmuştur. Balıkçı Mayıs ayında sezona hazırlanmak için balığını sattırdığı komisyoncusundan durumuna ve kapasitesine göre hatırı sayılır avans alır. Bu alınan avanslar bu sezon komisyonculara dönmedi daha da arttı. Önümüzdeki sezonu bekleyecekler.

Balıkçı gene balık unu ve yağı fabrikalarına vereceği hamsiye karşılık hatırı sayılır miktarda avans almıştır ama ne yazık ki hamsi olmamıştır. Balıkçının almış olduğu avanslar ödenememiştir, geçmişte olduğu gibi önümüzdeki sezonu bekleyecekler. Bir de bankalardan alınan krediler var. Ziraat Bankası’ndan kullanılan işletme ve donatım kredi borçları ödenemeyecek durumdadır. Faiz oranları aynı kalmak kaydıyla ana paranın bir yıl ertelenmesi durumunda balıkçı büyük bir sıkıntıdan kurtularak nefes alacaktır” dedi.

Editör: Vitrin Haber