Avrupa Birliği tarafından Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) II altındaki 2016 yılı için Türkiye Eylem Planı kapsamında finanse edilen, Sinop Spastik Çocuklar Derneği’nin Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki engelli STK’larına yönelik desteğini daha görünür kılmak amacıyla yürüttüğü “Avrupa ve Engellilik Projesi” tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye ve AB arasında Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programı (CSD-VI) Türkiye ve AB sivil toplumları arasındaki etkileşim ve diyaloğu yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde artırmayı hedefleyen ve Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin önemi ve faydalarına ilişkin olarak her iki toplumda farkındalık artırma girişimlerini destekleyen bir program. 

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığının desteği ve Merkezi Finans ve İhale Biriminin mali denetimi ile yürütülen proje, Avrupa Birliği’nin engellilik konusundaki faaliyetleri ve aday ülkelere destekleri konusunda farkındalığı artırmayı ve Türkiye’deki engelli STK’ları ile Avrupa’daki engelli STK’ları arasında işbirliğini artırmayı amaçlıyor. Proje kapsamında ülkemizde engellilerin ve engellilere yönelik hizmet alanında çalışan kişilerin Avrupa Birliği ve onun engellilik alanında verdiği desteklerle ilgili olarak bakışlarını ölçen bir anket çalışması gerçekleştirildi. Anket çalışması kapsamında toplam 4bin kişi ile anket yapıldı. Söz konusu çalışmanın sonuçları bir rapor olarak yayınlandı. Genel olarak engellilerin Avrupa Birliği ile ilgili beklentilerinin yüksek olduğu rapora, projenin web sitesinden(https://avrupaveengellilik.org/proje-ciktilari ) ulaşılabiliyor.  Söz konusu rapor ayrıca 500 adet basılarak Türkiye’deki engelli STK’larına dağıtılacak. 

İtalya’dan ve Romanya’dan ortakları olan projede özellikle Avrupa Birliği’nin engellilik politikası alanında farklı çalışmalar da sürdürülüyor. Proje faaliyetleri konusunda açıklama yapan proje koordinatörü Mustafa Hakan Tanyeri, anket çalışmasının yanı sıra bir de derinlemesine mülakat çalışması yaptıklarını, o raporun da Ekim sonu Kasım başı gibi yayımlanacağını belirtti. Tüm bu çalışmaların aslında 7 farklı ilde STK’larla gerçekleştirilecek bölgesel toplantılarda kullanılacağını ve katılımcı STK’lara dağıtılarak ülke çapında farkındalık yaratılacağını belirtti.
 

Editör: Vitrin Haber