Karadeniz Bölgesi’nin Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli illerinde yetişen fındık, İlk kez Gaziantep'te bulunan Araban Ovası'nda yetiştirildi. 5 yıl önce gittiği Karadeniz'den 3 adet fındık fidanı alarak, Araban ilçesi Beydilli kırsalındaki araziye diken Bünyamin Polat isimli çiftçi, 5 yıl sonra ilk kez ağaçlardan ürün aldı. Antepfıstığı üreticisi olan Bünyamin Polat, son yıllarda yaz döneminde 47 dereceye ulaşan sıcaklıklar nedeniyle fındıktan umutlu değildi. Dallardaki fındığı görünce şaşırtığını belirten Polat, Araban Ovası'nda sarımsak ve yer fıstığından sonra fındık dikiminden de başarılı sonuç alınmasının tüm üreticileri sevindirdiğini kaydetti.

Araban Ovası'nda genellikle pamuk, buğday, arpa, karpuz, kavun, yağlık ve silajlık mısır, yağlık ay çekirdeği yetiştirildiğini belirten Polat, "Ailem ve mahallemizin tamamı, geçimini sağlamak için antepfıstığı üretimi yapar. Kış mevsiminde aşırı yağış almayan ve ılımlı bir kış geçiren, yaz mevsimlerinde de hava sıcaklığının zaman zaman 45-47 dereceye kadar yükselen, nem oranının da düşük olduğu ilçemizde, 5 yıl önce genellikle Karadeniz bölgesi ikliminde yetişen 3 adet fındık fidanı diktim. Deneme amaçlı. Karadeniz bölgesinden getirdiğim fidanlar tuttu. Son iki yıldır, dallarda tadımlık da olsa fındık oluyordu. Bunları da ziyaretime gelen arkadaşlarıma ikram ediyordum. Hatta dalında toplayıp, yiyorlardı. 5 yıl sonra ilk kez bu kadar ürün aldık. Fındık yetiştirdiğimi görenler ‘Nasıl olur, Araban ilçesinde fındık yetişiyor’ diye hayretler içerisinde kalıyor. Gördüklerine inanmakta zorlanıyorlar. Bu sıcaklarda, bu arazi koşullarında nasıl yetiştirdiğimi soruyorlar" dedi.

Polat, bu bölgede fındığın yetişebileceğini görmüş olduklarını belirterek, Araban ovasında yetişen bir çok ürüne alternatif olarak, artık fındığın da düşünülebileceğini sözlerine ekledi.
Editör: Vitrin Haber