Sinop'ta yaşayan ve 129 yıllık aile mesleğini sürdüren 72 yaşındaki Cengiz Özekes ve oğlu Kazım Özekes Sinop'un tanıtımına da katkı sunuyor. Sinop'ta üretilen, yerli ve yabancı turistlerin hediyelik olarak aldığı bıçaklar ulusal TV kanalları ve çeşitli medya mecralarının da ilgisini çekiyor. Kente gelen basın mensuplarının yoğun olarak uğradıkları mekanların başında gelen bıçak atölyesinden dünyaya, el emeği-göz nuru ürünlerin usta ellerde nasıl şekillendiği gösteriliyor. 

ÇIRAK OLARAK BAŞLADIM
Kent merkezindeki atölyesinde, oğlu Kazım Özekes ile birlikte, el işçiliği ve sabırla, geyik ve manda boynuzlarının yanı sıra gül ağaçlarını, paslanmaz çelikle, adeta bir sanat eserine dönüştüren Cengiz Özekes, gösterilen ilgiden oldukça memnun. Her biri kendi tasarımları olan av, mutfak, kamp bıçakları ile yöresel bıçaklar yapan baba ve oğul, 129 yıllık gelenekten gelen disiplinle kaliteden ödün vermeden çalışıyor. Dede mesleğine 1957 yılında babasının yanında çırak olarak başladığını belirten Cengiz Özekes, "Dedem Hüseyin, yaşadığı dönemde sanatkarlığı ile tanınmış bir tüfek ustasıymış. 1890 yılında tüfeğin yanı sıra el yapımı kaliteli bıçaklar yapmaya başlamış ve bunu oğlu Ali'ye de öğretmiş. Daha sonra Ali Özekes, kardeşi Kazım Özekes'e öğreterek bunun, aile mesleği olmasını sağlamış" dedi.

Babası Kazım Özekes'in de emekli oluncaya kadar bu mesleği kendisine ve kardeşi Erdoğan'a öğrettiğini anlatan Özekes, "Kardeşim vefat etti. Ben de bu mesleği 4. kuşak olan 33 yaşındaki oğlum Kazım ile devam ettiriyorum" şeklinde konuştu. 

Ailesinin Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde birçok ünlü isime özel bıçak yaptığını, kente gelen bakanlara bıçaklarından hediye ettiklerini anlatan Özekes, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için de özel bir bıçak yaptıklarını söyledi. 

MESLEKTEN ZİYADE BİR AİLE GELENEĞİ
Meslekten ziyade bir aile geleneğini yaşattıklarını dile getiren Kazım Özekes: " Mesleğimiz yaklaşık 129 yıllık bir aile mesleği. Şu anda mesleğin üçüncü kuşak üyesi babam Cengiz Özekes ve dördüncü kuşak üyesi olarak ben devam ediyorum. İmalatlarımız genellikle av bıçağı, koleksiyon bıçağı ve bunun yanında çeşitli mutfak bıçakları var. Bıçaklarda çelik olarak genelde yüksek karbonlu çelikler ve paslanmaz tür çelikler kullanıyoruz. Sap kısımlarında ise geyik ve boynuzu, manda boynuzu, gül ağacı kökü, yaban gülü ve bazı ithal ağaçlar kullanmaktayız. Mesleğe başlangıç bir aile geleneği gibi başladı. Bu meslek aile içinde olan bir kişi için meslekten ziyade bir aile geleneğini devam ettirmek gibi bir süreçle oluştu ve bugünlere geldi. Zaten sabır gerektiren bir iş olduğundan dolayı insan sevmese, gönül vermese bu mesleğe devam etmez. Çünkü bu mesleğin en önemli sırlarından birisi sabır. Babam ile çalışmak güzel bir duygu. Hem ustam hem iş arkadaşım diyelim. Hem babam hepsi bir arada olduğu için bu yüzden güzel” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber